Måla plåttak – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Det är viktigt att måla plåttaket om du upptäcker en reva eller skada. Plåt är betydligt mer utsatt för rostangrepp än andra takbeklädnader. En liten repa kan räcka för att det snart börjar rosta. Här får du lära dig hur du målar plåttak, galvat och falsat, och vad det kostar att måla plåttak om du anlitar experter.

Färg när du målar plåttak

Det finns olika typer av färg som fungerar på plåttak och det är därför viktigt att ta reda på vilken färg som taket redan är målat i. Använder du fel typ av färg är risken stor att den inte fäster på plåten, vilket i sin tur leder till att färgen flagnar och du måste göra om allt. Om du inte vet vilken färg taket är målat med är det enklaste att ta med en färgflaga till färgbutiken. Där kan de analysera vilken typ av färg och exakt vilken kulör det är.

Förutom att det är viktigt att känna till färgtypen är det också viktigt att känna till hur tjock färgen är. Du kan använda en skikttjockleksmätare, den analyserar färgens tjocklek. Anledningen till att du bör undersöka skiktets tjocklek är för att färgen kräver en viss tjocklek för att hålla och vara motståndskraftig.

Måla plåttak i rätt temperatur

Tänk på att välja rätt väder när du målar. Det ska vara torrt och över 10 grader. Undvik gassande sol.

Vilken är den bästa färgen för plåttak?

Eftersom plåttak kan vara tillverkade av olika typer av plåt är det viktigt att du väljer rätt färg. Plåttak kan exempelvis vara tillverkat av galvaniserad eller förzinkad plåt, eller aluminium, aluzinkad stålplåt eller plastisolbelagd plåt. Det finns olika typer av färger till plåttak och olika färgsystem. Välj i första hand samma system som taket redan är målat med om det verkar vara ett bra system. Det finns olika val av färger när det kommer till plåt, varav linoljefärg är populärt. Även alkydbaserade färger fungerar bra.

Innan du täckmålar taket behöver det rostskyddas med rostskyddsolja och grundmålas för att öka vidhäftningen för täckfärgen.

 • Måla galvat plåttak: Efter rengöring och rostborttagning ska taket rostskyddas och grundmålas med alkalisäker grundfärg (exempelvis plastfärg eller specialalkyd) innan det slutligen täckmålas.
 • Måla plastisolbelagt galvat plåttak: Nyare plåttak behandlas ofta med en plastfilm som ska skydda taket, vid ommålning måste plasten tas bort, du ska dock inte ta bort galvaniseringen som ligger under. Om plasten är i gott skick behöver den inte avlägsnas. Om plasten är tunnare än 130 μm (det ser du med hjälp av en skikttjockleksmätare) måste den alltid avlägsnas innan målning.

Måla rostigt plåttak – hur?

Det är inte bra att måla direkt på ett rostigt tak, först måste du ta bort löst sittande rost. Men hårt sittande rost kan man ofta måla över med rätt slags färg. Att ta bort rost är ett ganska krävande arbete, särskilt om hela taket är rostigt. Ett tips är att hyra en vattenbläster, den blästrar bort rosten (den blåses bort med en stark gasström). Annars kan du använda en stålborste och skrapa. Du bör alltså inte måla ett flagnande plåttak eftersom den nya färgen kommer att lossna inom kort.

Måla plåttak själv – så här gör du

 1. Borsta bort lös smuts. Använd en sopkvast eller hård borste och för att borsta ner alla lösa partiklar som grenar, löv och löst smuts.
 2. Ta bort hårt sittande smuts. När taket är avborstat är det lättare att upptäcka ingrodd smuts. Använd en stålspackel för att skrapa bort smuts vid falsar och kanter.
 3. Ta bort rost. Med stålborste och slipmaskin med trissa skrapar och slipar du nu bort rosten. Är det mycket rost kan det vara enklare med en vattenbläster.
 4. Rengör taket. Använd ett alkaliskt rengöringsmedel, det innebär att medlet är basiskt och löser upp fett. Borsta och skrubba in medlet ordentligt och skölj sedan av hela taket med vattenslang eller högtrycksspruta. Använder du högtrycksspruta behöver du ett skonsammare munstycke, exempelvis med spolhandtag eller borste.
 5. Rostskydda. Gå över alla ställen som varit utsatta för rost och pensla på rostskyddsfärg. Om plåten tidigare varit fabriksmålad ska den istället grundmålas med en särskild primer.
 6. Täckmåla. Om du ska måla ett falsat plåttak börjar du med att måla alla falsningar och detaljer, använd en borste för att stryka på färgen. Se till att jobba in färgen ordentligt. Avsluta med att rolla hela taket noggrant. Använd flödigt med färg.

Viktigt när du ska måla om plåttak!

Tänk på att alla färgtyper är olika, följ därför anvisningarna för den typ du väljer. I vissa fall ska hela taket primas, i andra fall grundmålas det. Vissa täckfärger ska målas i ett skikt och i andra fall två.

Material när du målar plåttak

 • Styv borste
 • Stålspackel
 • Metallskrapa
 • Stålborste
 • Slipmaskin med trissa
 • Rund pensel
 • Roller
 • Tvättsvamp och hink
 • Högtryckstvätt med spolhandtag/tvättborste
 • Säkerhetsutrustning
 • Stege/byggnadsställning
 • Alkaliskt (basiskt) rengöringsmedel
 • Rostskyddsfärg
 • Grundfärg
 • Täckfärg

Färgen till plåttak kan du köpa hos Biltema, Bauhaus, Beijer Bygg och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Säkerhetsutrustning

Använd alltid skyddsutrustning när du arbetar på taket för att motverka fallolyckor. Till exempel är hjälm bra om du råkar halka, en helsele med glidlås och falldämpare är ett måste, den fäster du till exempel runt skorstenen. Se även till att använda handskar och skor med bra grepp. Om taket inte är alldeles för högt kan du gå upp via en stege, se då till att stegen har glidskydd, stödben och stegbreddare. En byggnadsställning är också bra och går att hyra.

Pris för att måla plåttak

Om du vill leja bort arbetet till en målerifirma får du räkna med ett timpris på cirka 400 – 600 kronor. Hur lång tid arbetet tar varierar och beror på i vilket skick taket är. Ett mycket rostigt tak tar lång tid att blästra, ibland kan det vara mer ekonomiskt att lägga ett nytt plåttak. Pris för att tvätta och måla plåttak varierar även beroende på var i landet du bor. I storstäder ligger timpriset något högre än i övriga landet. Använd gärna vår offerttjänst för att ta reda på vad det skulle kosta att måla ditt plåttak. Vi matchar dig med lokala målare som lämnar offert på just ditt projekt. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget vid takmålning.

Hitta en expert som kan måla plåttak

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Ja, men det är viktigt att först ta bort gammal rost, rengöra taket ordentligt och rostskyddsmåla det.

En målare tar oftast mellan 400 och 600 kronor i timmen. Kostnaden för att måla om hela plåttaket varierar beroende på hur lång tid arbetet tar (är det väldigt rostigt tar det längre tid). Skicka gärna en offertförfrågan i vår offerttjänst så matchar vi dig med lokala målerifirmor och takläggare.

Du ska i första hand välja samma typ av färg som taket redan är målat med. Men generellt sett är det alkydbaserade färger eller linoljealkydfärger som används.

Vanligtvis mellan 10 och 15 år.

Ja, oftast gör man det, det gör att täckfärgen fäster bättre.

Du bör måla plåttaket när temperaturen överstiger tio grader och då vädret är torrt. Undvik gassande sol.

Börja med att sopa rent taket. Därefter ska rost skrapas bort, är taket mycket rostigt kan du använda en vattenbläster eller slipmaskin med trissa för att snabba på arbetet. Därefter ska taket rostskyddsmålas och täckmålas.

Ja, det fungerar om plåten är plastmålad. Vattenbaserade färger fungerar ofta bättre när färgskiktet är tjockt eftersom färgen är elastisk. Men vanligtvis använder man alkydfärger till plåttak.

En målerifirma kan hjälpa dig.

Relaterade artiklar