Tänk på det här innan du byter tak

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Ett takbyte är ofta en kostsam affär så det är viktigt att jämföra alternativen noggrant. Det viktigaste är att välja ett tak av hög kvalitet som håller länge.

Då är det dags för takbyte

Hur vet man egentligen när det är dags att skrota det gamla taket och lägga nytt? Först kan du ta reda på den tekniska livslängden för takmaterialet. Då får du en bra uppfattning om när det är dags att byta. Men det viktigaste är att kontrollera takets skick, både ut- och invändigt. Om du har takpannor bör du klättra upp på taket för att se hur taket ser ut. Finns det många spruckna pannor eller har pannorna börjat vittra sönder? Det kan vara en indikator på att pannornas livslängd är nådd. Du bör även kontrollera underlagspappen. Om någon panna hamnat snett så ligger undertakets läkt och papp blottad. Inomhus kan du utföra en takkontroll genom att gå upp på vinden. Finns det några tecken på fuktskador? Om du hittar missfärgningar eller mögel på råsponten kan det vara ett tecken på fuktproblem.

Välj material

De vanligaste takmaterialen är takpannor (framförallt betong och lertegel), plåt, ytpapp, shingel och decra. Ofta byter man till samma takmaterial, men det går även att byta helt och hållet. Kom ihåg att om du byter takbeklädnad kan du behöva ansöka om bygglov (det krävs ofta om utseendet på huset förändras avsevärt). Här är de vanligaste takbeklädnaderna och deras egenskaper:

  • Lertegel. Tegelpannor är ett vanligt takbeklädnadsmaterial i Sverige. Det är ett klassiskt material som åldras vackert och som håller lång tid om det sköts om. Tegelpannor är dyrare än exempelvis betongpannor och bör inte användas om takets lutning är mindre än 22 grader.
  • Betongpannor. Det vanligaste takmaterialet i Sverige är betongpannor, vilket har många fördelar. Till exempel finns betongpannor i alla tänkbara kulörer och med olika ytbehandlingar (glans eller matt). Betongpannor har dessutom en exakt form, vilket gör det enklare att lägga taket. Betongpannor är dock inte lika hållbara som tegelpannor och de väger betydligt mer, vilket kan innebära att man behöver stadga upp husets stomme för att den ska klara vikten av det nya taket.
  • Takplåt. Plåttak finns i olika varianter. Det ser ofta traditionellt och exklusivt ut på äldre byggnader. Plåt är dessutom ett material som väger förhållandevis lite, vilket underlättar takläggningen. En nackdel med plåttak är att oljud från regn eller hagel kan vara störande.
  • Papptak. Papptak är ett av de billigare takbeklädnadsmaterialen, vilket också är en av de stora fördelarna. Nackdelar med papptak är att taktypen inte är lika hållbar som andra material.
  • Decra. Decra är en uppstickare bland takmaterial. Det består av en kärna av stål och en yta av stengranulat. Resultatet blir ett i stort sett underhållsfritt tak. Decratak väger inte särskilt mycket vilket underlättar montaget. Taktypen passar för taklutningar mellan 10 och 85 grader. Nackdelen med decra är att materialet är förhållandevis dyrt jämfört med andra tak.

Anlita takläggare

Det finns många skickliga takläggare i Sverige och för att du ska hitta rätt hantverkare bör du jämföra åtminstone tre aktörer. Skicka en offertförfrågan där du specificerar det du behöver. Berätta även om det nuvarande takmaterialet, lutningen på taket och andra detaljer som kan vara relevanta. Om du vill ha ett fast pris är det bra om takläggaren kan komma hem till dig och göra en noggrann besiktning på plats. Då kan han eller hon enklare återkomma med en exakt prisbild.

Kom ihåg att ställa krav på när arbetet ska vara slutfört. I avtalet bör det stå när projektet påbörjas och när det ska vara slutfört. Ett takbyte kan göras på en vecka om arbetet planeras väl. Om takbytet drar ut på tiden finns det stora risker för fuktproblem eftersom delar av undertaket ligger blottat. Kom ihåg att även byta ut hängrännorna och vindskiveplåtarna samtidigt som takbytet. När man lägger ett nytt tak förändras nämligen utseendet på den gamla takfoten, vilket gör att även detaljer som hängrännor behöver bytas ut.

Pris för att byta tak

Kostnad för takbyte varierar en del beroende på vad som ska göras. Ska du endast byta takpannor eller vill du veta pris på att byta tak och råspont? Pris för att byta tak per m2 ligger på cirka 1 500 kronor, inklusive moms och exklusive ROT-avdrag. Räknar du in ROT-avdraget får du en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (avser endast arbetskostnad). Olika takfirmor tar olika priser, det är därför viktigt att du jämför pris för att byta tak på villa – använd gärna vår offerttjänst. Den är helt gratis. Vi matchar din offertförfrågan med lokala experter.

Hitta en expert som kan byta tak

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det finns för- och nackdelar med alla takbeklädnader så det är viktigt att jämföra alternativen. Ofta byter man till samma takbeklädnad, även om det är möjligt att ändra (då kan det krävas bygglov).

Tegelpannor har i regel mycket lång livslängd, de kan hålla upp till 100 år om de sköts om.

De har en livslängd på cirka 30 – 40 år.

Det varierar mycket beroende på takmaterial, men snittpriset för takbyte ligger på cirka 1 500 kronor per m2 inklusive moms. Kom ihåg att du är berättigad till ROT-avdraget när du byter tak.

Relaterade artiklar