Takpapp – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Takpapp är ett vattentätt taktäckningsmaterial som vanligtvis läggs under takpannor eller annan takbeklädnad. Pappen gör att vatten inte tränger in samtidigt som det har en viss isolerande effekt. Lär dig mer om materialet och hur det används.

Impregnerad papp

Takpapp, även kallad tjärpapp, är ett vattentätt material som tillverkas av papp med en impregnering av asfaltliknande petroleumtjära. Det går att använda takpapp som den yttre takbeklädnaden, exempelvis på ett brädtak. Takpapp passar särskilt bra på helt flacka eller väldigt lutande tak. Men det är vanligare att takpappen används som underlagspapp då det har fuktbeständiga egenskaper. Under taktegel fungerar takpappen som ett effektivt kondensskydd.

Dagens takpapp kallas numer för SBS (styren bitumen styren), vilket är polyesterfilt som dränkts i polymermodifierad bitumen (bindemedel). För att pappen ska ha längre livslängd och inte åldras i solens UV-strålar är den yttre sidan av pappen täckt av krossat skiffer. Den här typen av takpapp har lång livslängd, upp mot 60 år.  

Pappens utveckling

Papptak har använts sedan 1700-talet, även om det på den tiden inte alls var särskilt hållbart. Från början tillverkades papptaket i små kvadrater, men under 1800-talet bytta man formen till långa våder. De lades vertikalt från nock till takfot men under 1900-talets början bytte man håll och la våderna horisontellt istället.

Tjärpappen var inte ett praktiskt material från början, det krävde ett omfattande underhåll. Det var först i mitten av 1900-talet då asfaltpappen utvecklades, som underhållet minskade. Än idag använder vi asfaltpapp på grund av dess hållbara egenskaper.

Lägga takpapp – så gör du

Det är enkelt att lägga takpapp på egen hand, takbeklädnaden är faktiskt en av de enklaste att lägga själv. Idag finns nämligen takpapp med självklistrande fogar, vilket gör att du enkelt fäster pappen och samtidigt kan känna dig trygg med att taket blir helt tätt. Du behöver varken gasbrännare eller tjära.

  1. Mät ut längden. Mät våderna och skär med en vass kniv.
  2. Spika fast takfotsplåten. Takfotsplåten ska monteras kant i kant med takbeklädnadens nedre kant. Använd pappspik (2,5 x 20 millimeter) för att fästa takfoten. Varje takfotsplåt ska överlappa och profilerna har små tappar som passar i varandra. Med andra ord behöver du inte räkna ut själv hur stort överlapp som krävs, du märker det genom att profilerna passar i varandra. Spika med ett CC-avstånd (centrum till centrum) på tio centimeter.
  3. Skruva fast trekantslister. Där vindskivorna möter taket ska trekantslister monteras. De fästs lodrätt upp från takfoten med cirka en centimeter från takfotens nedre kant. Listerna skapar en mjuk övergång mellan taket och vindskivan samtidigt som de förhindrar vatten från att tränga in under pappen.
  4. Spika upp våder. Våderna sätts horisontellt och ska täcka trekantslisterna och sticka upp lite över vindskivan. Den understa våden följer takfotens kant. Använd pappspik med CC-avstånd tio centimeter. Vid montering av takpapp på takfotsplåten ska skyddsplasten på plåten tas bort. Under finns ett klistrigt tjärunderlag som takpappen fäster i. Tryck fast ordentligt.
  5. Spika fast takpapp mot trekantslister. Ett CC-avstånd på tio centimeter. Skär av överflödig takpapp som sticker upp över vindskivan.
  6. Överlappning. Våderna ska överlappas och du ser enkelt var: varje våd har ett självklistrande område, den biten ska överlappa. Fortsätt så tills taket är lagt. Kom ihåg att arbeta med noggrannhet. Klistret på våderna är extremt starkt och svårt att justera i efterhand.

Bra att veta om takpapp

För att du ska bli nöjd med takpapp finns det vissa saker som är bra att känna till:

  • Dubbla skikt. Om taket har en lutning som är mindre än 45 grader är det bra att lägga takpapp i två skikt. Det skapar ett ännu bättre fuktskydd och en längre livslängd.
  • Bubblor under takpappen. Ibland uppstår det irriterande bubblor under takpappen, det beror på att innesluten fukt utvidgar sig i värmen. Om taket inte klistrats ordentligt vid läggning kan det också uppstå bubblor. För att bli av med bubblorna: Skär ett kryss i bubblan, vik upp flikarna och rensa rent inuti. Vik sedan ner flikarna igen med hjälp av takkitt. Om det uppstått bubblor i underlagspappen gör du på samma sätt, men lagar även med en extrabit papp.
  • Klistra själv. Det går utmärkt att lägga takpapp själv – med förutsättning av att det är kallklister. Det finns stor risk för eldsvåda om du försöker dig på brännare och tjära.
  • Horisontellt. Underlagspapp ska alltid läggas horisontellt, längsmed taket och från gavel till gavel. Använder du ytpapp (takbeklädnad) ska den läggas lodrätt. Det beror på att vatten annars samlas i kanterna.
  • Klistra ny takpapp på befintlig. Om din gamla takpapp är i bra skick, utan större slitage, går det bra att klistra upp ny takpapp ovanpå den gamla.
  • Färgval. Takpapp finns i en uppsjö färger, det är nämligen skiffer (stenarna) som avgör färgen. Svart takpapp är förstås klassiskt, men du kan även hitta vit, röd och grå.
Det går bra att lägga takpapp själv, med förutsättning av att det är kallklister som används. Att elda kräver utbildning.

Skillnaden mellan yttakpapp och underlagspapp

Underlagspapp är det skydd som ligger under takbeklädnaden, exempelvis under takpannorna. Underlagspappen skiljer sig från yttakpappen genom att den saknar UV-skydd. Därtill är underlagspappen tunnare. Ska yttakpapp användas läggs ändå underlagspapp först. Yttakpapp kallas även för asfaltmatta och är väderbeständig och hållbar.

Det är viktigt att kontrollera takpappen (både underlagspapp och yttakpapp) med jämna mellanrum. Beroende på var i landet du bor åldras taket olika snabbt. Kustnära boenden riskerar att åldras snabbare på grund av den salta luften. Klättra upp på taket minst en gång per år för att undersöka hur pappens skick ser ut. Finns det bubblor i pappen kan det vara en indikator på instängd fukt. Det behöver i så fall åtgärdas. Har pappen spruckit eller gått sönder kan du enkelt laga den delen:

  1. Rengör ytan. Cirka 15 centimeter runt själva skadan ska rengöras. Använd först en stålborste och sedan en mjuk borste.
  2. Stryk på asfaltsmassa. Använd en pensel för att stryka på ett lager asfalt på skadan.
  3. Klistra fast väv. En glasfiberväv fästs sedan i den klistriga asfalten. Se till att den ligger helt plant utan bubblor, du kan arbeta med penseln för att släta ut väven.
  4. Strössla ut skiffergranulat. Strö över skiffergranulat med handen, använd rikligt. Efter natten, när asfalten torkat och skiffergranulaten fäst ordentligt, kan du borsta bort överflödet.

Vanliga frågor och svar

Ett vattentätt taktäckningsmaterial som är tillverkat av papp impregnerad med asfaltliknande petroleumtjära.

Är det underlagspapp ska våderna monteras i horisontellt läge. Gäller det yttakpapp ska våderna monteras i lodrätt läge. Våderna spikas med pappspik.

Ofta håller takpapp mellan 40 – 60 år, men det varierar en del beroende på var i landet man bor. Kustnära tak utsätts för en salt luft som åldrar taket snabbare.

Nej det är inte bra. Väderprognosen bör visa klart och torrt väder vid takläggning eftersom du inte vill riskera att underlagstaket blir fuktigt.

Underlagspapp kostar från ett par tior per meter. Yttakpapp kostar runt 60 kronor per meter.

Relaterade artiklar