Bygga tak – allt om konstruktion, läggning och kostnader

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Att bygga tak och lägga tak är långt ifrån samma sak. Ett takbygge är betydligt mer omfattande än att byta tak. Ska du bygga ett nytt tak behöver du nämligen bygga takstolar, lägga råspont och läkta tak. Här får du veta hur du gör och vad det kostar.

Takets konstruktion – takstolar, läkt och råspont

Det krävs en del byggvana för att kunna bygga ett tak eftersom du behöver sätta upp balkar och träkonstruktioner i rätt dimensioner samt räkna ut hur mycket vikt taket ska klara av att bära. Taket ska inte bara orka bära upp själva takbeklädnaden utan måste också tåla stora mängder snö och stormvindar. Det finns många taktyper men de brukar delas upp i två kategorier: platta tak och sluttande tak.

Platta tak är vanliga i södra Europa, däremot inte i Sverige. En anledning till det är att vi får mycket snö i den här delen av Europa. På ett platt tak fastnar snön och blir tung, därför är det vanligare med sluttande tak där snömassorna kan glida av. Men trots fördelarna med sluttande tak finns det förstås platta tak även i Sverige, de är oftast byggda av armerade betongplattor.

Det vanligaste takformen i Sverige är sluttande tak, varav sadeltak är den vanligaste typen. Ett sadeltak består av två takfall. Taket består av en takram med takstolar.

 • Takram. Om husets väggar är byggda av trä kommer takets översta balk fungera som en stödbalk och den ska då förstärkas mot de nedre balkarna. Om det är tegel- eller betongväggar ska en grund förberedas. Takgrunden består av balkar som ansluter taket till väggarna.
 • Takstolar. På takramen ska nu takstolar byggas och monteras. Här är det viktigt att noggrant beräkna takets belastning, det påverkar hur tätt takstolarna ska sitta. Takstolarna ska vara av robust och tjockt virke. Det är inte helt lätt att bygga takstolar för den som inte har någon erfarenhet, men det är väldigt viktigt att allt blir rätt. Det kan därför vara bra att anlita ett byggföretag till just det momentet. Det är takstolarna som lyfter upp hela taket, de består av två kraftiga bjälkar som är lutade mot varandra och som möts vid taknocken. Under takstolarna sitter stockar (sparrar) tillsammans med en horisontell bjälke.
 • Råspont. När takstolarna är på plats är det dags att lägga råspont. Det är ett planktak. Ska taket isoleras görs det från insidan. Det går att bygga tak utan råspont, på äldre hus är ibland läkten istället uppsatt på masonitskivor. Men idag använder man oftast råspont.
 • Takpapp. Takpappen gör taket fukt- och vindtätt.
 • Läkt. Ovanpå takpappen ska man läkta taket, då spikas läkten upp, den första läggs lodrätt, den övre läggs tvärsöver, vågrätt. Det är på den vågräta läkten som takbeklädnaden läggs.

Köp råspont till tak hos Byggmax eller Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Kostnad för takbygge

Kostnaden för att bygga tak varierar, men brukar hamna på runt 20 000 kronor per m2. Då är allt som har med takbygget inräknat (material, takstolar, arbetskraft och takbeklädnad). Ska du endast lägga nytt tak, det vill säga från läkt till takpannor, ligger kostnaden på cirka 2 000 kronor per m2. Skicka in en gratis offertförfrågan till vår offerttjänst så matchar vi dig med takbyggare över hela Sverige.

Hitta en expert som kan bygga tak

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Bygga eller lägga tak själv

Är du någorlunda händig kan du troligtvis lägga tak själv. Det är dock betydligt svårare att bygga ett helt nytt tak på egen hand. Dels är det tekniskt komplicerat, dels behöver du ofta hjälp av andra eftersom du behöver lyfta tunga byggnadsdelar på plats. Du kan förstås bygga takstolar på marken och sedan ta in hjälp för att lyfta dem på plats. Att spika upp råspont är något du förmodligen klarar av själv om du är händig, likaså att montera takpapp, läkta tak och lägga takbeklädnad. Det viktigaste är dock att du ser till att arbeta på ett säkert sätt och använder säkerhetsutrustning för att förhindra fallolyckor.

Vill du bygga tak över altanen? Det är ett projekt många tar sig an inför sommaren. Ska du bygga altan med tak? Läs då vår steg för steg-guide för att bygga tak över altan.

Vilken takbeklädnad du väljer påverkar hur svårt det är att lägga taket. Att lägga plåttak (falsad) är svårare än att lägga takpannor. Det krävs en annan typ av kunskap när du arbetar med plåt eftersom det krävs andra typer av verktyg. Det är även viktigt att det blir helt tätt runt skorstenar och liknande.

Vanliga frågor och svar

Cirka 20 000 kronor per m2. Då ingår allt material och arbetskostnad.

Runt 200 000 kronor. Räkna med en kostnad på cirka 2 000 kronor per m2 för att lägga tak.

Det är vanligast att man lägger råspont på svenska hus även om det inte är helt nödvändigt.

Minst 2 centimeter om centrumavståndet på takstolarna är 120 centimeter.

Om plåttaket har en rilla får den ökad stabilitet om den ligger på läkt. Rillan är spåret i plåten. Det finns plåttak utan rilla, till exempel falsad plåt, den kan läggas direkt på takpappen, annars riskerar den att få tryckskador som gör att läkten syns igenom plåten.

Cirka 1 000 kronor per m2, då är både material och arbetskraft inräknad.

Ja. Betongplattor kostar cirka 40 – 120 kronor per m2 medan plåttak kostar från cirka 350 kronor per m2 (falsad).

Relaterade artiklar