Entrétak – bygg ditt eget

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Med ett tak över dörren slipper du stå i regnet medan du letar efter nycklarna. Taket ger samtidigt entrén en mer inbjudande känsla. Det är inte särskilt svårt att sätta upp ett entrétak över ytterdörren. Här går vi igenom hur du gör.

Olika entrétak

Det finns flera sätt att sätta upp ett entrétak. Du kan bland annat kan du köpa ett färdigt skärmtak som du enkelt monterar. Du kan även bygga ett eget tak med reglar. Vill du ha mycket ljus vid entrén kan du välja ett entrétak i akryl. Det är hållbart och väderbeständigt samtidigt som det släpper igenom ljuset. Förutom olika material kan entrétaket även byggas i olika form, till exempel sadelformat, helt rakt eller välvt. Det blir snyggast att matcha taket med husets tak.

Bygg entrétak – steg för steg

Det här entrétaket består av en enkel konstruktion som påminner om en fast markis. Du behöver snickra ihop två konsoler som monteras på väggen intill dörren och sedan lägger du ett tak ovanpå. Det här entrétaket passar en ytterdörr med ett dörrhålsmått på 95 centimeter. Taket kommer ha en lutning på 15 grader (så att regnvatten och snö rinner av) och sticker ut totalt 96 centimeter från väggen. Så hör gör du:

Konsoler

 1. Såga till reglar. Konsolerna består av två lodräta stolpar, två överliggare, två täcklister och två snedsträvor för ökad stabilitet. Gran eller furu är bra träslag. De två lodräta reglarna ska i sitt färdiga skick vara 120 centimeter, men kapa dem längre från början.
 2. Skär ut spår för överliggaren. Högst upp på stolparna ska överliggaren tappas in (du sågar ut ett hål som matchar med överliggaren). Tappen ska ha en lutning på 15 grader. Med en handsåg och ett vasst stämjärn kan du göra spåret.
 3. Markera tapphålet. Börja med att markera där tapphålet ska sitta och såga sedan längsmed insidan av markeringen.
 4. Stäm ut hålet med stämjärn. Knacka försiktigt för att inte råka få bort för mycket. Det är viktigt att tappningen sluter helt tätt så att inget vatten tar sig in där.
 5. Gör tapparna. Mät först upp för tappen med hjälp av en vinkelhake, det är viktigt att den får rätt lutning, vilket du enklast fixar genom att markera med en smygvinkel.
 6. Såga ner till strecket. Såga först ner till strecket som går tvärsöver listen och vinkla sedan sågen och fortsätt längsmed vinkeln.
 7. Såga in till tappen längsmed vinkelmarkeringen. Sätt fast en list under tiden så att du har något att stödja arbetsstycket mot när du sågar.
 8. Såga bort kilen. Då kommer tappen att ligga an mot tapphålets botten. Lutningen kommer bli 15 grader. Avsluta med att såga stolpen i samma lutning i ovankant.
 9. Slipa stolparna. Använd en rasp och slipa till stolparna så de får en mjuk rundning.
 10. Montera överliggare med stolpe. Stryk ett lager trälim i tapphålet och på tappen och montera ihop delarna (knacka). Var noggrann med att kontrollera vinkeln igen så att den stämmer. Fixera med en skruvtving tills limmet torkat.
 11. Montera ordentligt med vagnsbultar. Borra två hål genom tappningen (8 millimeter borr) och montera med vagnsbultar.

Snedsträvor

 1. Montera snedsträvor. Håll upp snedsträvorna längsmed väggen där de ska monteras. Markera sedan vinklarna i ovan- och nedankant och såga längsmed strecken.
 2. Använd fransk skruv. Börja med att borra hål där skruvhuvudena ska sättas (använd 25 millimeters borr). Res upp snedsträvan så att den står vågrätt med undersidan.
 3. Limma strävorna. Stryk på ett lager trälim på snedsträvorna och fixera dem mellan överliggare och stolpe tills limmet torkat och du hunnit montera skruvarna.
 4. Slipa. Slipa träet så att oljan absorberas bättre – avsluta med att olja in träet med olja och utelasyr.

Entrétak

 1. Limma ihop tvärslagen till en enhet. Varje tvärslag ska nu limmas ihop till en enhet (tvärslagen består av två trälister). En av listerna sticker ut över takets sidor och en list kommer passa perfekt mellan överliggarens invändiga sidor. Vi använder lister i måtten 44 x 70 millimeter.
 2. Montera konsolen på väggen. Använd tre franska skruvar om det är en träfasad, annars vanliga pluggar och borr. Kom ihåg att använda brickor under skruvhuvudena. Du behöver bestämma hur långt ifrån dörrkarmen konsolerna ska sitta. Markera sedan så att det blir enklare att hitta när du monterar.
 3. Fäst de tre tvärstagen. Efter att konsolerna monterats på väggen ska de tre tvärstagen (som ligger mellan överliggarna) fästas. Ett ska monteras längst väggen, ett i mitten och ett längst ut på överliggaren.
 4. Fäst med skruv. Använd två skruvar (4,5 x 80 millimeter) och kom ihåg att förborra så att inte träet spricker.
 5. Lägg på taket. Det är viktigt att takskivorna sluter helt tätt mot fasaden så att inte vatten rinner ner i skarven. Täta därför med fogmassa längsmed skarven. Fäst en täcklist i bägge sidor av takskivorna och fäst listen i tvärstagen.

Material

Du behöver:

 • 70 x 70 millimeter furu (hyvlad): 2 stolpar á 120 centimeter.
 • 45 x 95 millimeter furu (hyvlad): 2 överliggare á 90 centimeter/2 snedsträvor á 57 centimeter.
 • 44 x 70 millimeter furu (hyvlad): 3 lister á 118 centimeter/3 lister á 142 centimeter (limma ihop tre tvärstag till en list).
 • 21 x 145 millimeter furu (hyvlad): 2 täcklister á 90 centimeter.
 • Takskivor (exempelvis en skiva på 95 x 200 centimeter som sedan kapas till två skivor med måtten 95 x 95 centimeter).
 • 6 skruv (10 x 120 millimeter), 6 brickor (10 millimeter), 4 franska skruvar med brickor (8 x 100 millimeter).
 • Grundolja och utelasyr.

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Nej, förutsatt att entrétaket inte överstiger en area på 15 m2 samt inte är närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

I den här artikeln finns en steg för steg-guide för hur du bygger ett entrétak.

Entrétaket som du kan bygga enligt vår steg för steg-guide har en materialkostnad på cirka 1 000 kronor.

Du får bygga entrétak utan bygglov om den sammanlagda arean av samtliga entré- och skärmtak på tomten inte överskrider 15 m2. Det finns lokala avvikelser så kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun.

Du vill att taket ska täcka minst dörrens bredd men gärna 20 centimeter till på vardera sida.

Om du inte har en farstukvist är det bekvämt att åtminstone ha ett skärm- eller entrétak där du kan skydda dig från regn medan du letar fram husnycklarna.

Relaterade artiklar