Gör egna ljudpaneler

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Störst du av buller och oljud hemma? Då kan du göra dina egna ljudpaneler, även kallade akustikpaneler. De är snygga som tavlor samtidigt som de absorberar ljud. Här hittar du en enkel steg för steg-beskrivning för hur du kan bygga en akustikpanel.

Det här behöver du

 • Planhyvlad furu: 15 x 95 millimeter
 • Spoltråd
 • Träskruv: 4,5 x 50 millimeter och 4,0 x 40 millimeter
 • Läkt: ströläkt 23 x 36 millimeter
 • Bredtrådsklammer: 10 millimeter
 • Isolerskiva
 • Valfritt tyg

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard
Det är enkelt att bygga egen akustikpanel.

Gör egen akustikpanel – steg för steg

Ljudpanelerna byggs som träramar som fylls med isolering. Sedan täcks de in med valfritt tyg. De ser ut som snygga tavlor som du kan hänga upp i rum där du vill minska ljudnivån.

 1. Skär till planhyvlad furu. Kapa två bitar så att de får samma längd som isolerskivans bredd (standardisolerskivor är 565 millimeter). Kapa ytterligare två bitar av planhyvlad furu men nu i samma längd som isolerskivan och lägg till 30 millimeter (totalt: 1 200 millimeter).
 2. Lägg ut bitarna. Lägg ut de kapade bitarna så att de står på högkant och bildar en rektangulär ram. Förborra sedan två skruvar i ändarna på de längsta bitarna så att skruven går in i de kortare bitarnas ändträ. Använd 3 millimeter borr. Ett tips är att skruva in skruvhuvudena så att de inte sticker upp genom tyget.
 3. Skruva ihop ramen. Använd träskruv (4,0 x 40 millimeter). Dubbelkolla med en vinkelhake så att hörnen blir 90 grader.
 4. Bygg en innerram. Efter att du satt ihop ytterramen bygger du en innerram, använd ströläkten (23 x 36 millimeter). Den ska passa inuti den stora ramen, därför kapar du två bitar i längden 493 millimeter och två längre bitar á 1 170 millimeter. Bygg ihop den mindre ramen på samma sätt som tidigare – med skillnad att läktbitarna inte ställs på högkant, de ska monteras liggande.
 5. Skruva ihop innerramen. Använd träskruv 4,5 x 5,0 millimeter och kontrollera vinkeln med en vinkelhake.
 6. Sandpappra. Runda till kanterna med slippapper så att inte tyger riskerar att rivas när du väl spänner upp det runt ramen.
 7. Lägg fram tyget. Klipp en bit av det valfria tyget i måtten 850 x 1 450 millimeter. Lägg tyget på plant underlag, exempelvis på golvet. Lägg sedan ytterramen ovanpå så att du har ungefär lika mycket tyg på alla sidor.
 8. Lägg i isoleringen i innerramen. För att isoleringen ska stanna i ramen häftar du fast ett valfritt tyg på innerramen (baksidan), häfta med häftklammer. Klipp bort överskottet av tyget från baksidan.
 9. Lägg innerramen i ytterramen. Tryck försiktigt ner den mindre ramen i den större. Förborra sedan med 3 millimeter borr och försänk hålen så att inte skruvhuvudena sticker upp. Skruva sedan i träskruv – 4,5 x 40 millimeter från utsidan in i innerramen.
 10. Fäst tyget. Börja med att fästa tyget på ena långsidan, börja från mitten och jobba dig utåt kanterna. Sätt den sista häftklammer cirka 10 centimeter från hörnet. Gör likadant på andra långsidan och därefter kortsidorna. Nu återstår endast hörnen. Vik nu in det överflödiga tyget bakom kortsidorna, ungefär som när du slår in ett paket, se till att samtidigt sträcka ut tyget. Häfta sedan fast på baksidan.
 11. Sätt fast ståltråd. Fäst ståltråd på ramens baksida så att du kan hänga upp panelen.

Relaterade artiklar