Bygga vedskjul – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Det behövs inte mer än två lastpallar, tio reglar och klädselbrädor – resultatet blir ett funktionellt och snyggt vedskjul. Så här kan du bygga ett enkelt vedskjul!

Trekantigt skjul

Det här vedskjulet bygger du med hjälp av två lastpallar som utgör själva golvet, sedan bygger du ihop två ramar som bildar väggarna. De sammanfogas högst upp i nocken med en tvärregel. Under lastpallarna ligger tre tryckimpregnerade stolpar som får upp hela skjulet från marken. Det är enklast att bygga vedskjulet om du har en kapsåg, men det går även med en fogsvans.

Bygga vedskjul mot vägg

Om du funderar på att bygga vedskjul mot en vägg är det viktigt att du inte lasta vedträna direkt mot väggen, låt det finnas en springa på cirka 7 centimeter så luften kan cirkulera.

Bygga redskapsbod eller vedskjul?

En redskapsbod behöver vara mer vädertålig eftersom du ska förvara verktyg inuti boden. Om du ska bygga redskapsbod själv behöver du till exempel lägga ett mer ordentligt tak, montera en ordentlig dörr och sätta upp hyllor till dina saker. Du kan köpa en liten redskapsbod hos till exempel Biltema, Rusta, Jula och Bauhaus, om du inte vill bygga själv. Det finns både redskapsbodar i trä, plast och plåt och modeller som byggs mot en befintlig vägg eller som står fristående.

Det här behöver du för att bygga vedskjul

 • 6 lodräta reglar á 197 centimeter
 • 4 vågräta reglar á 120 centimeter
 • 40 klädselbrädor á 135 centimeter
 • 3 tryckimpregnerade stolpar á 95 x 95 millimeter (total längd 5,7 meter som delas på 3)
 • 2 lastpallar á 80 x 120 centimeter
 • A4 rostfri skruv á 4,2 x 42 millimeter
 • Utomhusskruv á 6 x 100 millimeter
 • 4 bultar

Köp ditt material hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Ritning för vedskjul

Skjulet är uppbyggt av två väggar (ramar bestående av tre lodräta reglar (197 centimeter) och två vågräta reglar (120 centimeter). De vågräta reglarna sammanfogar ramen upptill och nedtill. De två väggarna ställs och monteras på lastpallarna. Lastpallarna står på tre stolpar som även får upp skjulet en bit från marken, vilket gör att veden inte riskerar att stå i väta.

Ramarna som utgör skjulets väggar, kläs in med klädselbrädor. De fästs i toppen med en tvärgående regel. Gör så här för att bygga ett fristående vedskjul:

 1. Förbered kapsågen. Sätt fast sågen på arbetsbordet och såga sedan till alla reglar och brädor i rätt längd (du kan även få hjälp med kapning hos de flesta byggvaruhus).
 2. Bygg ramarna. Varje ram består av tre lodräta reglar á 197 centimeter och två vågräta reglar á 120 centimeter. Montera ihop ramen, kom ihåg att förborra hålen så att inte träet spricker. Börja med att bygga en rektangulär ram och montera sedan den mittersta lodräta regeln. Använd två skruvar á 6 x 100 millimeter i varje hörn.
 3. Kontrollera ramen. Innan du klär in ramarna med brädor är det viktigt att du kontrollerar att alla hörn är raka, använd en vinkelhake.
 4. Skapa en mall till skruvarna. För att du ska få centrerade skruvar när du väl sätter upp alla klädselbrädor kan du börja med att göra en egen mall. Såga till en liten spillbit, eller klipp en bit i kartong som är lika bred som klädselbrädorna. Markera sedan ett skruvavstånd på tre centimeter. Utgå från mallen sedan när du ska montera brädorna.
 5. Klädselbrädorna ska överlappa. En överlappning på 1,8 centimeter räcker när du monterar brädorna, det förhindrar regn från att ta sig in under taket.
 6. Res upp ramen. Kontrollera var den mittersta lodräta regeln i ramen sitter och markera så att du kan montera fast klädselbrädorna även i den, annars har du inte något att skruva i. Sätt en skruv 3 centimeter från nederkanten på varje klädselbräda och en skruv 9 centimeter från nederkanten.
 7. Lägg ut lastpallarna. Börja med att välja plats för var skjulet ska stå. Lägg sedan ut de impregnerade stolparna på marken. Lägg därefter lastpallarna ovanpå stolparna och se till att de ligger stadigt.
 8. Placera ut ramarna. Ramarna/väggarna ska nu ställas rakt ovanpå lastpallarna, fixera dem med skruvtvingar så att de står på sin plats innan du har hunnit skruva fast dem. Kontrollera att ramarna har samma lutning. På insidan (underkanten) högst upp där de två ramarna möts i taket, borrar du ett hål och bultar fast en tvärregel, den håller ihop ramarna.
 9. Behandla träet. Även om du använt tryckimpregnerat virke kan det vara bra att behandla klädselbrädorna med en tålig färg, till exempel trätjära eller valfri träfärg.
 10. Skydda takåsen. Spika fast en remsa med takpapp högst upp på nocken, den ska vara tillräckligt bred så att den täcker skarven mellan de två ramarna.

Vanliga frågor och svar

Du kan bygga ett enkelt trekantigt vedskjul med två väggar och ett golv av lastpallar. Här hittar du en steg för steg-beskrivning.

Det är bra om veden är skyddad mot regn och att den inte står i kontakt med marken eftersom den då riskerar att stå i fukt och ruttna.

Stapla gärna växelvis och i rader, då får du plats med fler vedträn och de ligger stadigare.

Det finns olika priser, men du kan köpa ett enklare vedskjul från cirka 1 700 kronor (191 x 71 x 159 centimeter). Du kan köpa redskapsbod och vedskjul hos Biltema, Jula, Byggmax och andra stora byggvaruhus.

Relaterade artiklar