Tips från hantverkaren

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Har du någonsin undrat hur hantverkaren får kaklet att sitta helt rakt, eller hur muraren alltid lyckas mura upp allt så snabbt och utan att det rasar? Duktiga hantverkare har både utbildning och erfarenhet, men det finns knep som även du kan använda dig av. Här är några smarta tips från hantverkaren.

Tvätta penslarna

Om du målar något och sedan glömmer att rengöra penseln stelnar den snart och blir obrukbar. Det betyder att du måste köpa en ny pensel. Ett enkelt knep för att få bort den gamla färgen är att ställa penseln i en burk med vatten. (Om du målar med vattenlöslig färg). Nästa dag när du ska fortsätta måla räcker det oftast med att stryka den blöta målarborsten mot en tidning, sedan är den redo att användas på nytt.

Slipp färgstänk på golvet

När du ska måla väggarna inomhus täcker du förmodligen över golvet med papp eller plast för att skydda det mot färgstänk. Problemet är att papp eller plast endast skyddar golvet, men du kan fortfarande råka trampa i färgklickar. Lägg istället ut en nålfiltsmatta, det finns billiga varianter på byggvaruhusen. Nålfiltsmattan suger nämligen upp färgen. Då fastnar inte färgen under skon.

Färgtyp

Om du ska måla om husfasaden är det viktigt att veta vilken färg som tidigare använts. Ett sätt att ta reda på det är att hälla lite T-sprit på en trasa och gnugga mot den gamla färgen. Om den färgar av sig på trasan är det akrylatfärg. Om ingenting färgar av sig handlar det sannolikt om alkydfärg.

Osynlig skarv av socklar

Ibland behöver du förlänga en golvsockel men vill slippa en synlig och ful skarv. Ett enkelt sätt att skapa en osynlig skarv är att gera ändarna så att de blir vinklade. Ändarna på socklarna som möts kapas i 45 grader, då skapas en liten överlappning vilket gör att fogen blir osynlig.

Skruvtips

Har du varit med om att listen spruckit när du skruvat i den? Det är vanligt när du skruvar tätt intill listens kant eller på kortsidan. Det finns dock särskilda trallskruvar med vass borrspets som du kan använda till det här. Den vassa borren skär sig in i träet vilket gör att listen inte spricker.

Täta borrhål i våtrum

Om du skruvar i badrumsväggen finns det alltid en risk att du skadar tätskiktet bakom. I värsta fall kan det leda till att fukt tränger sig in, vilket kan orsaka röta och mögelproblem. För att borrhålet ska sluta tätt kan du fylla det med våtrumssilikon och stoppa in pluggen innan du skruvar. På så sätt förseglas hålet.

Såga snyggt

Om du ska såga trall eller en träskiva och träet flisar sig beror det ofta på att du hållit sågen i en för skarp vinkel. För ett fint resultat med jämn sågkant ska du hålla sågen i cirka 20 graders vinkel.

Rätt fall till golvbrunnen

Om du ska försöka dig på att skapa ett fall mot golvbrunnen finns det ett bra knep. Om fallet ska vara 2,5 centimeter per meter fäster du helt enkelt en kloss på 2,5 centimeter på ett vattenpass på 100 centimeter. När libellen i vattenpasset står rakt har du fått det önskade fallet.

Vad är väggen tillverkad av?

Om du behöver ta reda på vilket material en vägg är gjord av kan du borra i den. Dammet som bildas vid borrningen avslöjar väggmaterialet:

  • Vitt, fint damm: gipsskiva
  • Ljusgrått, grovkornigt damm: lättbetong
  • Fint och färgat damm: gula och röda tegelstenar
  • Vitt damm (påminner om fin sand): kalksten
  • Vitt eller gråvitt mycket fint damm: betong

Få mer tid under murningen

När du murar måste du vanligtvis arbeta snabbt eftersom bruket torkar så fort. Det finns dock ett enkelt knep som sparar dig tid: doppa tegelstenarna i vatten innan du murar upp dem, då har de redan absorberat lite vätska vilket gör att de suger upp bruket långsammare och du får mer tid att justera stenarna så att de hamnar perfekt.

Undvik fula märken i gipsskivan

Om du borrar med en vanlig borr i gipsskivor är risken stor att den yttersta pappen går sönder, vilket leder till fula sprickor. Se till att alltid använda gipsskruv när du skruvar i gipsskivor samt använda en skruvdragare och bits med stoppfunktion. Ställ in stoppet så att skruven inte går igenom pappen.

Slipa små detaljer

Om du behöver slipa små saker, exempelvis pluggar, muttrar eller liknande, kan det vara svårt att komma åt med en vanlig slipkloss. Ett tips är att spänna fast slippappret mellan två tvingar. Då kan du enkelt dra föremålet på slippappret för att komma åt överallt.

Relaterade artiklar