ANNONS

Lägg trall – bygg en egen altan

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

När du väl kommit så långt som att lägga trall, är du i slutfasen av altanbygget. Att lägga trall brukar vara det roligaste, då ser du på riktigt hur altanen växer fram. Men innan du sätter igång är det bra att läsa igenom vår guide, då får du rätt dimensioner och det kommer gå snabbare att lägga trallgolvet.

Tryckimpregnerad trall

Det vanligaste materialet som används till altaner i Sverige är tryckimpregnerad trall, den står emot både röta och fukt. Den vanliga märkningen på tryckimpregnerat virke är NTR, vilket är en branschstandard och den standard du behöver till altangolvet. Men om du exempelvis bygger en balkong behöver du högre standard: NTR-A (det är den högsta klassificeringen).

En fördel när du köper NTR-klassat virke är att du samtidigt får 20 års rötskyddsgaranti (kom ihåg att spara kvitto och garantisedel). Vanligaste klassificeringen för altantrall är NTR-AB.

Köp trallvirke hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Trallvirke dimensioner

Innan du åker iväg till byggvaruhandeln för att köpa trall och innan du börjar bygga med trall är det viktigt att du vet vilka dimensioner du ska ha.

  • Tjocklek. De vanligaste tjocklekarna på trallvirke är 22, 28 och 34 millimeter. Till golvet är 28 millimeter ett bra val medan 22 millimeter ofta är lite för klent, det passar bättre till altanens detaljer, exempelvis altantrappan eller till räcken. 28 och 34 millimeters tjocklek fungerar när du sätter skruvreglarna med ett centrumavstånd på 60 centimeter. Bygger du med 22 millimeter kan du behöva sätta centrumavståndet tätare.
  • Bredd. De vanligaste bredderna för trallvirke är 95, 120 och 145 millimeter. Ju bredare trallen är, desto lyxigare ser den ut (och ju snabbare går den att lägga). Det är inte jättestor prisskillnad mellan de olika bredderna så gå efter vad du själv tycker är snyggast.
  • Rillad eller inte. Rillad trall innebär att brädorna har spår utfrästa, vilka fungerar som halkskydd samtidigt som de är snygga. Nackdelen med rillad trall är dock att smuts lättare fastnar i spåren.

Obs!

Lägg alltid trallens finaste sida uppåt. Ser bägge sidor lika bra ut? Lägg i så fall trallen så att det ser ut som en glad gubbe på kortsidan (årsringarna bildar en halvcirkel uppåt).

Altangolv kan se ganska olika ut beroende på vilken typ av trall du väljer.

Skruv till altan

Vilken skruv du ska använda till altanen beror lite på var i landet du bor. Om du exempelvis bor nära havet där miljön är salt är det extra viktigt att skruvarna är korrosionsbeständiga.

  • Korrosionsklass C4 och C5. Vid altanbygge ska korrosionsklass C4 och C5 användas.
  • Rostfri skruv A2 och A4. Om du istället använder en rostfri skruv är det A2 och A4 som gäller. A:et visar att skruven är rostfri och 2:an innebär att skruven tillhör korrosionsklass C4. A4 tillhör korrosionsklass C5
  • Skruvlängder: Beroende på vilken tralltjocklek du har gäller följande: 22 millimeter: 4,2 x 42 millimeters skruv, 28 millimeter: 4,2 x 55 millimeter skruv och 34 millimeter: 4,8 x 75 millimeter skruv.

Lägg trall – steg för steg

  1. Kapa distanser. Kapa fyra trallbrädor á 60 centimeters längd – de ska användas som distanser.
  2. Skär syllpapp. Skär till remsor av syllpapp som är lite bredare än skruvreglarna så de kan vikas över kanten (då rinner regnvattnet av reglarna mer effektivt.
  3. Montera distansbitar. De ska monteras vid varje ände av bjälklaget. Använd en vinkelhake för att skapa lagom distans mellan trallbrädorna.
  4. Kontrollera avståndet. Mät mellan fasaden (om altanen är monterad mot fasad) fram till distanserna på vardera sida. Är måtten olika måste du justera det så att den sista trallbrädan hamnar rakt.
  5. Lägg ut trallbrädor. Lägg ut några trallbrädor (börja i ena ytterhörnet) och skruva i två skruvar i varje trallbräda. Skruven ska hamna i skruvregelns centrum. För att få exakt avstånd mellan trallbrädorna kan du använda en vinkelhake eller en tumstock. Låt trallen sticka ut med cirka 5 – 10 centimeter.
  6. Skarva trall. Du kan behöva skarva trallbrädorna, kom då ihåg att göra det mitt över en skruvregel. Se till att renkapa ändarna på trallen så skarven blir så jämn som möjligt. När du skruvar i närheten av ändträ ska du förborra först. Om du måste skarva flera gånger förskjuter du skarvarna så inte alla hamnar på samma ställe.
  7. Fortsätt lägg trall. Lägg och skruva all trall förutom de sista två brädorna. Kom ihåg att kontrollera avståndet till fasaden efter var tredje bräda.
  8. Lägg den sista trallbrädan. Mät avståndet mot fasaden och klyv den sista trallbrädan så den passar. Skruva fast den kluvna brädan med den kluvna sidan in mot fasaden.
  9. Kapa överskott. De trallbrädor som sticker ut ska nu kapas, det är enkelt med en cirkelsåg. Kapa längsmed skruvregeln.
  10. Ta bort distansbrädorna. Lägg istället dit en trallbräda (använd en vinkelhake eller tumstock för att skapa samma mellanrum).

Material

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Hitta en expert som kan lägga trall

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 323 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Med den finaste sidan uppåt.

Trallen ska läggas med den finaste sidan uppåt, om bägge sidor är lika fina ska årsringarna ligga så de ser ut som en glad mun.

Den bästa sidan ska ligga uppåt.

Ja, men först måste du gräva ut en yta där du ska lägga trallen. Efter att du grävt ut ska du lägga en markduk (som separerar gräsmattan och gruset) över ytan och sedan lägga ut dräneringsmaterial, exempelvis makadam.

Börja i ytterkant och jobba dig in mot fasaden.

Relaterade artiklar