Gjut en altan – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Vill du bygga en modern och robust altan i betong? Det är inte lika vanligt som en altan i tryckimpregnerad furu, men minst lika hållbart.

Förberedelser

Innan du kan börja gjuta uteplats måste du förbereda marken där altanen ska stå. Fundera på placeringen. Det är bekvämt om altanen är i anslutning till köket, då blir det enkelt att gå fram och tillbaka med maten. Kom ihåg att du måste gräva ut cirka 30 centimeter, vilket kan låta lite men som i verkligheten tar tid och är ganska slitsamt. Det kan därför vara värt att anlita en grävmaskin om altanen ska vara stor.

 • Schakta bort jord. Gräv bort matjorden ner till minst 30 centimeter. Kom ihåg att lägga i en markduk för att separera dräneringsmaterialet från jorden.
 • Markera ytan. Sätt ut profiler och spänn ett murarsnöre som går längsmed altanens ytterkanter och som har en höjd som motsvarar altanens slutgiltiga höjd. Kontrollera att ytan är jämn genom att mäta diagonalt, då säkerställer du att hörnen är vinkelräta.

Vibrationsplatta inför gjutning

När du ska gjuta en altan i betong är det viktigt att du använder en vibrationsplatta under gjutningen. Dels ska du använda vibrationsplatta för att packa gruset ordentligt, dels använder du vibrationsplattan till betongen när den är blöt. Då får du bort eventuella luftbubblor och betongen får betydligt bättre hållfasthet.

 • Lägg ut makadam. Fyll utgrävningen med cirka 15 centimeter makadam. Packa gruset med en vibrationsplatta så att det blir kompakt. Väg av ytan så den blir helt plan. Ytan ska ligga cirka 30 centimeter under murarsnöret. Vill du dra el? Nu är det i så fall dags att lägga ut tomrör för elledningar.
 • Lägg ut L-element. L-element underlättar när du gjuter en altan eftersom de dels gör att du får en isolerande sockel, dels slipper du bygga en egen gjutform eftersom elementen bildar en ram. Börja med att lägga ut hörnelementen och sedan de raka delarna tills du lagt runt hela altanen. Kontrollera med vattenpasset för att säkerställa att allt ligger rakt samt att ytterkanten följer murarsnöret. Behöver du skarva använder du en vinkelslip eller en fogsvans. Förankra alla element med en fixeringskil i varje skarvs överkant och med en spikplåt i botten av elementen.
 • Lägg ut isolerskivor. Lägg ett lager isolerskivor innanför L-elementen, de kan behöva kapas för att passa. Lägg därefter ut ett lager isolerskivor som hamnar cirka 15 centimeter in över elementen (ovanpå det första lagret). Lägg skivorna så deras skarvar förskjuts. Sammanfoga isolerskivorna med plastspik, ungefär fem spikar per m2.
 • Sätt ut armeringsdistanser. De använder du för att armeringsjärnen inte ska ligga på botten av gjutningen, utan i mitten. Sätt ut distanser så att du kan lägga två parallella armeringsjärn i kantbalken. 1 distans per 60 centimeter armeringsjärn. Montera sedan i armeringsjärnen i distanserna. Om du behöver skarva ska överlappningen vara minst 50 centimeter. Böj till armeringsjärnen i hörnen. Lägg sedan ut armeringsdistanser till själva ytan, 3 distanser per m2. Sammanfoga armeringsjärnen med najtråd så de inte glider isär vid gjutning.

Gjutning

 • Fyll på betong i kantbalken. Fyll upp till halva höjden och vibrera med en stav för att få bort eventuella luftbubblor. Fortsätt sedan att fylla upp hela grunden till elementens ovankant. Vibrera betongen och låt sedan härda i minst fyra timmar.
 • Skura ytan. Med en skurbräda skurar du nu av hela ytan och avslutar med att glätta med ett stålsvärd (börja utifrån och jobba dig in mot mitten).
 • Vattna betongen. Vattna hela ytan och täck sedan in gjutningen med plastfolie. Fortsätt vattna då och då under de kommande fem dygnen. Efter fem dygn låter du betongen härda som den är.
Hitta en expert som kan gjuta uteplats

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Frostbeständig betong (8 – 16).

En altan som är byggd på marknivå kräver sällan bygglov, men det beror på. Om altanen förändrar byggnadens yttre utseende avsevärt kan bygglov krävas. Kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun.

Eftersom betong är så pass hårt fungerar det inte att använda en vanlig slipmaskin, det krävs en diamantslip.

4,5 meter från tomtgräns om du inte fått grannens godkännande om att bygga närmare.

Relaterade artiklar