Sveriges första 3D-printade hus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

I juni 2021 stod Sveriges första 3D-printade hus färdigt – det krävdes 126 lager och 2,7 kilometer betongutskrift. Huset är 24 m2 stort och har allt som behövs – kök, badrum, vardagsrum och sovrum.

I framtiden printar man hus istället för att bygga

3D-printade hus har blivit den senaste trenden inom husbyggen. Bara i Kalifornien står cirka 1 000 personer i kö för att få flytta in i 3D-printade hus. Men vad är egentligen ett 3D-printat hus?

Med hjälp av en särskild 3D-betongprinter kan en robot printa ut hus. Det gör byggtiden betydligt kortare och materialkostnaderna lägre. Eftersom husen printas efter en mall går det dessutom att få husen i vilken design som helst. Lars Stehn, professor i industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet, anser att tekniken är intressant men att det finns utrymme till förbättringar.

– Det är billigt att bygga stommar med 3D-printer, men tekniken måste bli snabbare och betongkvaliteten förbättras, säger Lars Stehn i en intervju med SVT.

Det är viktigt att tekniken testas, men snarare än att bygga hela husmodeller tror Lars Stehn att 3D-skrivaren kommer vara särskilt viktig för att skapa unika och avancerade husdelar.

Det första 3D-printade huset står i Tumba och kommer fungera som ett utställningshus. Projektledaren för bygget är Tobias von Haslingen och hans förhoppning är att bygga 100 stycken 3D-printade hus inom de närmaste tre åren.

Foto: Dagens nyheter

Hur fungerar 3D-tekniken?

3D-metoden bygger på att en stor robotiserad arm sprutar ut betong i flera skikt och bygger på så vis upp huset från grunden. Först designar man en tredimensionell modell av huset, det sker genom datorgenererade CAD-ritningar (datorstödd konstruktion). För att robotarmen ska kunna skriva ut huset på rätt sätt måste den tredimensionella ritningen omvandlas till så kallade styrkoder. Styrkoderna delar i sin tur in huset i horisontella lager. Sedan bygger robotarmen upp dessa lager, skikt efter skikt, tills huset är färdigt.

Foto: Nicklas Thegerström för Nyteknik.se

Nederländska paret har redan flyttat in

Eliza Lutz och Harrie Dekkers blev det första paret i Europa att flytta in i ett 3D-printat hus. Huset är 94 m2 och byggt i formen av en stenbumling. Den speciella husformen är ett bevis på att det går att skapa i stort sett vilken form som helst när man använder 3D-printer. Huset tog endast 120 timmar att bygga och är det första 3D-huset i Europa som är helt lagligt att hyra och bo i. Pionjärsparet Lutz/Dekkers betalar 800 euro i månaden för att hyra det futuristiska och smakfulla huset.

Relaterade artiklar