Planera uteköket nu – njut av grillmiddagar i sommar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Svensk sommar är underbar, men kort. Därför gäller det att maximera njutningen under juni, juli och augusti. Med ett utekök blir det ännu lättare att laga mat njuta av goda grillmiddagar. Här får du bra tips inför planeringen av uteköket.

Vatten och elektricitet

Något du bör ta beslut om i ett tidigt skede är om du vill ha tillgång till rinnande vatten och el i uteköket, vilket förstås är bekvämt och praktiskt. Om du kan nöja dig med kallvatten är den enklaste lösningen att dra en vattenslang från utekranen på huset fram till utekökets blandare. Ett tips är att välja en gammaldags vridkran istället för en modern engreppsblandare eftersom den tål kylan bättre.

Om du vill ha en mer permanent lösning är det bättre att gräva ner en PEM-slang (polyeten-slang), de finns i många dimensioner så var noggrann när du kontrollerar vilket vattentryck du har. Var ute i god tid med att anlita VVS-montör som kan hjälpa dig med installationen.

Det är inte bara framdragning av vatten du behöver planera, även var avloppsvattnet ska ta vägen. Det är lite krångligare. Ett alternativ är att gräva en stenkista som dränerar vattnet innan det leds ut i marken. Många väljer att helt enkelt diska inomhus och använder vattnet till dricksvatten eller att laga mat med i uteköket.

Även om det är möjligt att bygga ett utekök utan elektricitet är det förstås bekvämt att kunna koppla in elvispen för att vispa grädden till jordgubbarna. Eller ha el att koppla in ett kylskåp till. El utomhus kräver många säkerhetsåtgärder eftersom utomhusklimatet ofta är fuktigt. Dels ska uttagen vara skyddsjordade, dels måste eventuella skarvkablar vara avsedda för utomhusbruk. Alla elektriska installationer ska utföras av en behörig elektriker.

Sociala ytor

Var är det mest praktiska stället att bygga uteköket? Tänk på att du förmodligen kommer gå fram och tillbaka till köket inomhus flera gånger, till exempel för att hämta tallrikar och bestick och ingredienser. Har du en altan utanför köket är det kanske den mest naturliga platsen för ett utekök. Förutom att uteköket ska få plats (köksö, kylskåp, köksbänk och grill) ska även själva matgruppen få plats. Det kan även vara trevligt med andra sociala ytor, som närheten till ett soldäck eller en soffgrupp där man tar sig en fördrink medan grillen värms upp.

Lästips!

Få inspiration till uteköket genom att läsa reportaget vi gjorde om Simon. Han byggde ett utekök med bar och nedsänkt grill.

Materialval

Eftersom uteköket ska kunna tåla väder och vind är det viktigt att du väljer vädertåliga material, det innebär material som även ska tåla frost. Några exempel på vädertåliga material:

  • Rostfritt stål
  • Zink
  • Betong
  • Granit
  • Handbränt klinker
  • Impregnerat trä (till köksbänk bör du dock välja hyvlat trä med en heltäckande färg eftersom tryckimpregnerat trä helst inte ska vara i kontakt med livsmedel).

Typ av kök

Ett utekök kan vara både litet och stort, permanent eller flyttbart. Vad som passar dig bäst beror helt och hållet på förutsättningar, budget och önskemål. Om du väljer att bygga ett permanent utekök är det bra att även planera för ett tak, eftersom du inte vill att all mat blir blöt om det kommer en regnskur. Har du ett flyttbart mindre kök, kan du enkelt rulla runt det dit du vill, vilket kan vara praktiskt om du vill kunna förvara köket inomhus, exempelvis i garaget under vintern.

Förvaring

Du kan bespara dig många rundor till köket om du planerar många förvaringsutrymmen i uteköket. Det är bekvämt att ha saker som knivar, skärbrädor, tallrikar, bestick och glas i uteköket. Även saker till grillen som grillkol, gasflaskor och tändvätska samt grillredskap. Bygger du en köksbänk kan du förvara utdragbara lådor eller skåp under bänken.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vad du vill kunna göra i uteköket. Vill du kunna förbereda och laga all mat är det viktigt att det finns tillgång till vatten och elektricitet. Då kan du även koppla in ett kylskåp. Elektricitet underlättar också, då kan du till exempel koppla in våffeljärnet eller elvispen. Satsa på många arbetsytor och förvaring.

Välj ett material som tål både värme, vatten och kyla, till exempel rostfritt stål, betong, impregnerat trä eller granit.

Du kan bygga ett mycket enkelt och litet utekök för några tusen kronor, då har du inte vatten eller el. Vill du ha ett stort utekök med elektricitet och framdraget vatten blir det förstås dyrare.

Till exempel frostsäkert kakel, betong eller massivt (och behandlat) trä.

Relaterade artiklar