Bygga bröstpanel – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Bröstpanel är en väggbeklädnad utförd som ramverk med fyllning av trä. Bröstpanelen går upp till fönsterbänkshöjd. Här får du lära dig hur du kan bygga en bröstpanel själv samt hur du sätter upp den på väggen.

Bröstpanelens historia

En traditionell variant av bröstpanel är spegelpanel som användes flitigt i hemmen under 1800-talet. Den typen av panel gick från golvet upp till fönstret. Hela panelen och till och med fönstersmygen var spegelklädda (skivor som kallas för speglar) och man använde kvistfri fur till ramverket. Bröstpanelen är uppbyggd på samma sätt som spegelpanelen men istället för ett verk med speglar är bröstpanelen utformad med tomma ramverk.

Traditionellt sett var färgställningen i bröstpanelen mörkare än på väggen. Något som var vanligt under 1800-talet var bröstpaneler i grått i kombination med rosa väggar. Man ville måla panelen i en smutstålig färg. För att skapa ett mer exklusivt intryck i panelen stänkmålades bröstpanelen. Man varvade med stänkning med något ljusare och mörkare färg än bottenfärgen. Tanken var att det skulle efterlikna sten. Det var även vanligt att man målade marmoreringar i panelen.

Under 1800-talets senare hälft blev det vanligt med bröstpaneler med pärlspont. Bröstningen skulle då gå upp cirka 2/3 av väggens höjd. Nu målade man bröstpanelen ljust, alternativt med ådring. Man valde gärna mer exklusiva träslag till panelen, som mahogny, ek eller björk.

Olika stilar

Bröstpaneler går alltså upp till fönsterbrädan och kan se lite olika ut. Förutom spegelpanel finns det även bröstpaneler med olika storlek på ramverken. Vissa bröstpaneler har inte ens ramverk utan panelen består istället av profilerade lister som sitter lodrätt. Oavsett vilken design du föredrar blir det ofta snyggt att matcha panelen med en tapet ovanför. Det ger karaktär åt ett rum. Bäst blir det i rum med högre takhöjd och gärna stora och höga fönster.

Bygg din egen bröstpanel med MDF-skivor

Med lite tålamod kan du bygga en egen bröstpanel på endast några dagar. I den här steg för steg-guiden använder vi MDF-skivor. Skivorna är lättarbetade: De enkla att såga, är stabila och har ett målningsbart ytskikt. Så här gör du:

Bakstycken i MDF

 1. Mät upp bakstyckena. Bestäm vilken höjd bröstpanelen ska ha. Börja i ett hörn och arbeta dig inåt.
 2. Skär till bakstyckena. Du kan använda en vass kniv för att skära ut MDF-skivorna. När du börjar sätta upp bakstyckena kommer du antagligen märka att väggarna inte är helt jämna, det får du rätta till genom att skära bort lite från MDF-skivan.
 3. Montera bakstyckena på väggen. Använd montagelim och limma i lodräta mönster på väggen. Tryck fast MDF-skivorna på väggen.
 4. Skär till kanten. Där två MDF-skivor möts spacklar du mellan skarven med kemiskt trä för ett sömlöst utseende.

Ramverk

Ramarna till bröstpanelen byggs av en dekorlist med 70 millimeters bredd. Använd helst en gersåg för att kapa listerna, då får du snyggare snitt. Luta gersågen så att snitten hamnar i 45 graders vinkel.

 1. Såga lister. Ställ in gersågen på 45 grader. Alla lodräta lister ska ha en längd på 57 centimeter och de vågräta listerna ska vara 72 centimeter.
 2. Rita upp var listerna ska sitta. Mät ut ramverkets placering och rita ut linjer som är enkla att följa.
 3. Limma fast listerna. Börja med den översta vågräta listen, fortsätt med den lodräta listen som går längst uppstreckningen och därefter den andra lodräta listen.
 4. Spika fast. Använd dyckert, de är diskreta och håller uppe listen.
 5. Spackla skarvar. För att ramverket ska se ut som ramar och inte lösa lister är det viktigt att spackla över alla skarvar (där listerna möter varandra) med kemiskt trä.

Speglar

Nu när ramarna är monterade ska ”speglar”, i detta fall släta ytor av MDF, monteras. De monteras innanför ramverket som du precis satt upp. Montera upp speglarna genom att limma en 10 millimeter tjock skiva på bakstycket innanför varje ram. Fortsätt att använda 45 graders kapvinkel.

 1. Såga ut speglarna. Använd en sänksåg för att såga ut spegelstyckena.
 2. Skapa vinkel. Med en överhandsfräs med 45 graders kantfrässtål riktar du kanterna så att snittet blir snyggt.
 3. Limma och spika fast speglarna. Använd montagelim och spika fast speglarna med dyckert (20 millimeter).
 4. Montera bröstlisten. Lägg montagelim på baksidan av den översta listen och fäst den i bakstyckets överkant. Spika fast listen med dyckert.

Material du behöver för att göra en egen bröstpanel

 • MDF-skivor (10 millimeter tjocka)
 • Dekorlister (15 x 70 millimeter)
 • Bröstlister (21 x 36 millimeter)
 • Montagelim
 • Trälim
 • Akrylfogmassa
 • Dyckert (20 millimeter)
 • Spikpistol
 • Kap- och gersåg
 • Överhandsfräs
 • Fogbrickor

Köp ditt material till bröstpanel hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det beror på att bröstpanelen från början gick upp till brösthöjd (120 centimeter från golvet). Trenden för paneler har dock ändrats under åren och numera brukar bröstpaneler gå upp till fönsterbrädan.

Det är en väggdekoration utformad som ett dekorativt ramverk fyllda med ”speglar” eller släta skivor.

Bröstpanelen ska gå upp till fönsterbrädan.

Från början var paneler ett sätt att isolera huset mot kyla, därefter blev det en trend att sätta paneler på väggarna för att det var snyggt.

Relaterade artiklar