Sänksåg – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Sänksågen är en handcirkelsåg men med två utmärkande funktioner: klingans djupinställning (den startar uppe och förs sedan nedåt) och skenan som sänksågen glider längsmed.

Funktioner – så använder du sänksåg

Sänksåg och cirkelsåg har en stor skillnad. Sänksågen har nämligen två utmärkande funktioner som skiljer den från den klassiska cirkelsågen. Sågklingan förs längsmed en skena och på den sitter en gummilist vilken går kant i kant med klingan. Det betyder att gummilisten visar exakt var sågsnittet kommer att hamna. Med sänksågen är det därför enkelt att såga exakta och raka spår på ett mycket kontrollerat sätt. Det går att börja såga i luften för att sedan föra ner klingan i arbetsstycket, men du kan även starta sågen mitt i ett arbetsstycke tack vare sågens sänkfunktion. Ska du exempelvis såga ut ett hål för en ny diskho, eller byta ut enstaka brädor i ett golv, är det mycket praktiskt att kunna sänka ner klingan mitt i arbetsstycket.

Sågen är betydligt mindre än en vanlig cirkelsåg och ska inte ersätta cirkelsågens främsta arbetsuppgifter: att kapa reglar. Istället använder du sänksågen till enklare renoveringsarbeten som att dimensionera skivmaterial och bredare arbetsstycken.

 • Djupstopp. De flesta sänksågar har en tydlig djupskala där du kan ställa in sågens djupmått relativt exakt (en avvikelse på 1 millimeter kan förekomma).
 • Vinkelmått. Sänksågar går att sätta i en vinkel, normalt sett mellan 0 och 45 grader.
 • Av/på-knapp. Den brukar sitta på handtaget för enkel användning. Det finns alltid en startspärr som ska tryckas in för att av/på-knappen ska fungera.
 • Spånutkast. Dess uppgift är att kasta spånet som bildas så långt bak som möjligt så att det inte riskerar att hamna i skenan. Det är bra om det går att ansluta spånutkastet till en verkstadsdammsugare.
 • Styrskena. Sänksåg med skena är ofta tillverkad i robust aluprofil och har en glidbeläggning på ovansidan så att sågen glider smidigt.
 • Hastighet. Det går oftast att anpassa sågens hastighet, vilket är praktiskt eftersom du då kan ställa in hastighet utifrån material eller arbete.
 • Friktionsjustering. Den här funktionen finns inte på alla sänksågar men den är praktisk. Den håller fast sågen och säkerställer att sågen glider helt rakt.

Vanliga arbetsuppgifter med sänksåg

Sänksågen är praktiskt till flera arbetsuppgifter, bland annat:

 • Såga brädor. Har du exempelvis lagt ett trallgolv och behöver jämna till ändarna så de blir lika långa är sänksågen ett utmärkt verktyg.
 • Raka snitt. Behöver du kapa skivmaterial exakt rakt? Då är sänksågen praktisk eftersom styrskenan gör att sågen håller sig helt stabil allteftersom du för sågen framåt.
 • Vinklade snitt. Kanske ska du kapa till snygga lister, då kan du ställa in vinklade snitt i rätt grader.

Det finns lite olika varianter av sänksågar, bland annat batteridrivna och elektriska modeller, samt sänksågar med en flexibel skena. Om du vill jobba portabelt och ha mer flexibilitet är en batteridriven modell praktiskt. Kostnaden för batteridrivna sänksågar är dock nästan dubbelt så dyra som de med sladd. Om du vill kunna ta med dig sänksågen på uppdrag kan en modell med flexibel skena vara praktiskt. Då kan du rulla ihop skenan, vilket gör att den tar mindre plats.

Välj rätt klinga

Det finns fyra vanliga klingor som används till sänksågen:

 • Grova snitt. En klinga med 24 tänder ger grova snitt på tvären och längden och fungerar bra i både mjukt och hårt trä. Vanligtvis används den här klingan till konstruktionsvirke och spånskivor.
 • Snabba och grova snitt. En klinga med 36 tänder används i hårt och mjukt trä och fungerar bra till spånskivor, konstruktionsvirke, golvplywood och takplywood.
 • Fina och rena snitt. En klinga med 48 tänder ger fina och rena snitt i trä och plywood och är praktiskt om du behöver skära i möbelskivor. Bäst resultat får du om du korsar träets fibrer.
 • Mycket fina snitt. En klinga med 60 tänder ger dig ett flisfritt resultat och används bland annat i plywood, möbelskivor, spånskivor med laminerade sidor, MDF och parkett.

Bosch sänksåg GKT 55 GCE

Sänksågen har vunnit flera bäst i test.

Pris: 5851 kr LÄS MER / KÖP

Vanliga frågor och svar

Det är ett slags handcirkelsåg med djupstopp och en skena som sågen löper längsmed.

Den glider längsmed en skena, vilket ger raka spår. Du kan ställa in djupstopp, vilket låser leden mellan plattan och klingan.

Från cirka 900 kronor.

Relaterade artiklar