Pelarborrmaskin – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Pelarborrmaskin är en fast borrmaskin monterad på en pelare. Den kallas även för bordborrmaskin, pelarborr och bänkborrmaskin. Här går vi igenom hur pelarborrmaskinen fungerar.

Olika modeller

Pelarborrmaskinen består av en borrmaskin som sitter monterad på en justerbar pelare och ett bord. Det går att skjuta borrmaskinen eller bordet längsmed pelaren för att justera höjden. Det går även att trycka borren nedåt med hjälp av en hävarm för att enklare borra hål med hög precision. Den stora fördelen med pelarborrmaskiner är att du kan borra helt vinkelräta borrhål mot borrbordet. Det finns två typer av pelarborrmaskiner: pelarborrmaskiner för professionellt bruk och enklare modeller för hemmabruk. Pelarborrmaskiner för professionellt bruk är oftast mer kraftfulla och kan bearbeta metall med större diametrar. De enklare modellerna för hemmabruk är inte lika kraftfulla och fungerar bättre i trä än i metall. Förutom att det finns mer avancerade och enklare varianter delas pelarborrmaskiner även in i: remdrivna varianter och pelarborrmaskiner med växellåda. Kom ihåg att använda rätt typ av borr till pelarborrmaskin beroende på vilket material du ska arbeta i.

Remdrivna pelarborrmaskiner drivs med hjälp av en hård gummirem medan pelarborrmaskiner med växellåda drivs med hjälp av kugghjul. Den sistnämnda varianten är i regel starkare och mer hållbar än den remdrivna. Dock är modeller med växellåda dyrare. Vilken variant som passar dig bäst beror mycket på vilket material du ska arbeta i. Ska du borra i mjukare material som trä, kan det gott och väl räcka med en remdriven modell.

Köp pelarborrmaskin hos Proffsmagasinet

Pelarborrmaskiner kan även vara utformade på olika sätt, det finns det bänkmodeller, golvmodeller och borrställ. Pelarborrmaskiner i bänkmodell används på en hyvelbänk eller på ett arbetsbord och är ofta mindre i storleken. De brukar vara populära bland hemmafixare. Golvstående modeller är stora och dyra maskiner som används för professionellt bruk. Pelarborrmaskiner med borrställ fungerar ungefär som en vanlig bänkmodell, men skillnaden är att borrställ används med en extern borrmaskin som du själv monterar på borrstället. Den här modellen är den billigaste av de tre.

Funktioner

För att du ska bli nöjd med din pelarborrmaskin är det viktigt att kontrollera vilka funktioner den har.

 • Laser. Modeller med lasersikte är att föredra eftersom det blir betydligt enklare att borra med precision. Du följer helt enkelt laserstrålen.
 • Självspännande chuck. För enklare användning kan det vara bra att välja en pelarborrmaskin med självspännande chuck. Då behöver du inte använda något särskilt verktyg för att byta borret.
 • Fällbar skyddsskärm. Vissa modeller har en fällbar skyddsskärm som förhindrar att såg- eller metallspån far iväg. Nackdelen med den här modellen kan vara att skärmen försvårar byte av borret om skärmen först måste demonteras.
 • Höjdjustering. Välj gärna en modell med ett vred för att justera höjden på borren. Då går det snabbt och smidigt att ställa in exakt rätt höjd.
 • Hastighet. Det är viktigt att vredet som används för att ställa in borrets hastighet är känslig så att du får exakt den hastighet du behöver.
 • LED-belysning. Kontrollera hur bra belysning maskinen har. Helst ska lampan sitta på ett sätt som motverkar att skuggor bildas på arbetsstycket.
 • Styrspår. Det finns modeller som har både fasta och flyttbara styrspår. Med styrspår kan du använda borren med olika tillbehör, exempelvis tvingar.

Säker användning av pelarborr

En pelarborrmaskin är en kraftfull maskin som kan orsaka personskador om den inte används på rätt sätt. Det är viktigt att alltid följa säkerhetsrutiner innan du startar borren. Viktigt att tänka på när du använder en pelarborrmaskin:

 • Städning. Håll arbetsplatsen ren och plocka undan sådant som inte ska användas.
 • Säkerhetsutrustning. Vid borrning bildas en del spån som kan fara iväg åt olika håll. Använd därför alltid skyddsglasögon och munskydd för att inte råka andas in borrdammet och för att skydda ögonen mot flisor och spån. Arbetshandskar bör undvikas vid borrning eftersom de kan att fastna.
 • Kontroll av arbetsstycke och verktyg. Se till att arbetsbord och borr är fastlåsta och inte riskerar att röra sig under arbetet.
 • Rengöring. För att maskinen ska fungera optimalt behöver den rengöras regelbundet. Med tryckluft får du effektivt bort metallflisor som fastnat i arbetsbordets spår. Det går även bra att använda en dammsugare för att få bort flisor och spån.
 • Borrens hastighet. Kontrollera alltid vilken hastighet som är lämplig för det material du ska borra i. Ju mindre borrhål du ska göra, desto högre hastighet krävs. Ska du borra i mjukare material som trä behövs också en högre hastighet än när du borrar i hårdare material som metall.

Vanliga frågor och svar

Det är en maskin som används för precisionsborrning. Pelarborrmaskinen består av ett arbetsbord (själva plattan), en pelare och en borr. Borren glider upp och ner längs pelaren.

Det finns remdrivna och pelarborrmaskiner med växellåda samt pelarborrmaskiner med variabel hastighet.

Kom ihåg att alltid använda skyddsutrustning som skyddsglasögon och ansiktsmask.

Relaterade artiklar