Kombihammare – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En kombihammare är ett verktyg som kan användas till olika uppdrag, exempelvis borrning, bilning eller till att borrhamra. Här går vi igenom kombihammarens funktioner och egenskaper.

Innehåll i denna artikel

Funktioner

Kombihammaren är en optimal maskin när du vill kunna borra och bila i hårda material som betong, sten och tegel utan att behöva flera olika verktyg. Du ställer enkelt in vilken funktion du vill ha: borr eller mejselhammare. För att du ska bli nöjd med kombihammaren är det viktigt att du kontrollerar vilka funktioner den har.

  • Varvtal. Hur många varv per minut maskinen av innebär hur snabbt den roterar. Det kan liknas vid hastigheten.
  • Slagantal. Kombihammare kan både borra i grova material och bila tack vare sin slående effekt. Slagantal innebär hur många slag per minut maskinen utför. Vi borrning med en kombihammare slår och roterar maskinen in borren samtidigt.
  • Kapacitet i material. När du köper en kombihammare är det viktigt att du kontrollerar dess kapacitet i olika material. Det står ofta angivet i millimeter för till exempel stål och trä.
  • Handtag. Arbete med kombihammare innebär en del kraftfulla vibrationer. För att du ska få ett ordentligt grepp kring maskinen är det viktigt att handtaget är ergonomiskt utformat. Ibland finns ett extra handtag så att du kan arbeta med bägge händer.
  • Ljudnivå. Den här typen av verktyg ger ifrån sig relativt mycket oväsen vid arbete. Kontrollera därför ljudnivån (anges i dB). 90 dB kan jämföras med ett förbipasserande tåg eller åskväder, 100 dB kan jämföras med en cirkelsåg eller en nattklubb.
  • Vibrationsnivå. Dyrare modeller har oftast en bättre vibrationsdämpning än billigare. Du får på så vis bort de värsta och starkaste vibrationerna, vilket gör arbetet säkrare och bekvämare.
  • Vikt. Det är bra att kontrollera maskinens vikt. De flesta kombihammare är nätanslutna med sladd och väger från cirka 3 kilo och uppåt. Det finns tyngre modeller som väger närmare 10 kilo, vilket snabbt kommer trötta ut både händer och armar.
  • Byte av borr och mejsel. Hur enkelt är det att byta borr? Vissa modeller har ett verktygsfritt byte, medan andra kräver en nyckel.
  • Användarvänlighet. Välj en modell utifrån vad du ska göra. Det är onödigt att köpa en dyrare kombihammare med olika funktioner om du ändå inte har nytta av dem.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som kan användas till flera saker: bilning, borrning och borrhamring.

Du kan bland annat använda kombihammaren för att bila bort gammalt kakel.

Från cirka 1 500 kronor till över 10 000 kronor.