Polygriptång – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En polygriptång är en tång där avståndet mellan ”käftarna” kan justeras. Polygriptång kallas även för papegojatång eftersom dess käftar påminner om en papegojas näbb.

Stor mångsidighet

Polygriptången är ett användbart verktyg eftersom den får bra grepp kring flera saker, till exempel bultar, muttrar, rör eller för att du ska kunna öppna igensatta lock och korkar. Tången får ett bra grepp, inte bara på grund av att du kan justera käftarna, även på grund av käftarnas mönster som är räfflat. Om du ska dra åt synliga muttrar eller justera något som ska bevara sitt utseende, är polygriptången inte det bästa valet eftersom den kan lämna märken. Då kan det istället vara bättre att välja en anpassad skiftnyckel. Men för grovjobb är polygripen oumbärlig eftersom den greppar tag om olika diametrar.

Funktioner

Polygriptänger finns att köpa i olika längder och material och med olika typ av grepp. Här är några saker som är bra att kontrollera innan köpet:

  • Material. De flesta polygriptänger är tillverkade av stål, vilket är en blandning av kol och järn. Kolet gör stålet segt men mer benäget att rosta. Rostfria stålprodukter är att föredra då det legerats med krom. Vanligt kolstål är starkt men rostar enklare, vilket gör att du måste vara mer noggrann med hur du förvarar verktyget.
  • Längd. Beroende på vad du ska använda verktyget till finns olika längder att välja bland. De kortare tängerna är cirka 10 centimeter långa, vilket är en storlek som ligger bekvämt i handen och som passar för mindre detaljarbeten, som att lossa mindre muttrar eller rör. För tyngre uppgifter där du behöver använda mer kraft är det bättre att välja en tång på cirka 20 centimeter.
  • Käftar. De flesta polygriptänger har räfflade käftar, vilket ger dig ett bättre grepp om materialet. Vissa käftar har även en klippkant som gör det enkelt att kapa tråd och kabel med samma verktyg. Det finns även särskilda polygriptänger med skåror på käftarna som matchar olika saker, till exempel avgasrör eller oljefilter. Om du inte vill riskera att skada eller böja muttrar eller andra material du arbetar med, kan du välja en tång med ett skydd över käftarna i mjuk plast.
  • Grepp. De billigaste varianterna har vanliga stålhandtag, medan mer ergonomiska tänger har ett gummibelagt handtag.
  • Bredd. Polygripen skiljer sig från andra tänger eftersom den kan öppnas i ett betydligt vidare läge. Hur mycket käftarna kan öppna sig avgör vad du kan använda tången till. Kontrollera därför hur mycket du kan öppna tången så att den kan användas till det du ska arbeta med.

Använd polygriptången på rätt sätt

Det är inte särskilt svårt att dra loss eller åt muttrar med en tång, men ibland kan verktyget slinta, vilket ger fula märken. Så här använder du en polygrip på bästa sätt:

  1. Få kontakt med muttern. Se till att polygripens käftar har kontakt med åtminstone tre av mutterns sex sidor, det är enklast med en tång med vinklade käftar både uppe och nere. Då får du ett optimalt grepp och riskerar inte att slinta.
  2. Håll tången åt rätt håll. Om du ska spänna åt en skruv eller mutter och tittar på skruven ovanifrån ska polygriptången hållas till höger om skruven. Ska du lossa muttern eller skruven ska tången hållas på vänster sida om muttern/skruven. Anledningen till att den här positionen är bäst beror på att tången klämmer åt hårdare om skruven/muttern. Du ska även hålla skiftnycklar på det här sättet.

Tips!

Ta hand om tången genom att smörja in den med olja (5 – 56/wd40) så att käftarna glider fint i spåret.

Vanliga frågor och svar

Det är ett handverktyg som används för att lossa eller dra åt muttrar.

Till att lossa eller dra åt muttrar och skruva eller för att kapa kablar och rör (om den har en klippkant).

Från cirka 50 kronor.

Relaterade artiklar