Viktiga redskap till hemmafixaren

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Som hemmafixare behöver man ofta utföra olika typer av slipnings- och sågarbeten. Kanske ska du bygga en altan i sommar? Då behöver du även arbetskläder, skyddsutrustning och andra tillbehör. Här går vi igenom de viktigaste redskapen till hemmafixaren.

14 redskap till hemmafixaren

 1. Verktygsbälte. Ett verktygsbälte är praktiskt för de flesta typer av arbete. Det finns olika varianter, bland annat med olika antal fickor och krokar. Se till att bältet rymmer de verktyg du vanligtvis arbetar med, som fickor för skruv och spik, hängare för hammaren, avlång ficka för tumstock och liknande.
 2. Arbetsskor. Ett par ordentliga arbetsskor i ergonomisk design är viktigt för att du ska kunna arbeta bekvämt. Det är även viktigt att arbetsskorna har förstärkt tåhätta, om du arbetar med tunga föremål och verktyg, för att skydda fötterna om du skulle tappa något.
 3. Arbetsbyxor. Arbetsbyxor är ett måste för hemmafixaren. De har många fickor för att förvara verktyg i och förstärkta knän för att du ska kunna arbeta bekvämt även när du sitter på knä.
 4. Svetshjälm. Om du svetsar eller löder bör du alltid använda en svetshjälm. Den skyddar mot flisor och gnistor. Visiret är behandlat för att inte för starkt ljus ska skada ögonen.
 5. Skruvdragare. En av hemmafixarens bästa vänner. Du använder den för att skruva fast allt från trall till hyllor och tavlor. Det finns många typer av skruvdragare, vissa har hammarfunktion som slår och skruvar samtidigt.
 6. Hammare. En hammare är bra för alla typer av snickeriarbeten, bland annat när du ska spika fast läkten i taket eller byta ut panel på fasaden.
 7. Häftpistol. Det finns olika varianter, bland annat kraftfullare modeller som kan häfta fast fuktspärr och panel. Häftpistolen är också praktisk när du lägger golv. För tuffare arbeten är tryckluftsdrivna häftpistoler att föredra.
 8. Sticksåg. Sticksågen är oumbärlig när du ska såga ut olika former i trä. Den fungerar även bra vid kapningsarbeten. Sticksågen ger god sikt över skäret och det är lätt att såga nära kanter och i svåråtkomliga hörn.
 9. Tvingar. När du ska limma ihop något är tvingar, eller limknektar som de också kallas, bra att ha. Tvingar pressar samman två ytor mot varandra. De kan även användas för att hålla något på plats under tiden du skruvar (om du inte har någon som kan hjälpa dig att hålla).
 10. Tång. Det finns många olika tänger att välja bland och de fungerar för allt från att klippa av föremål till att forma. Tänger som är bra att ha: avbitare, böjtång och modulartång (används för att montera modulkontakter).
 11. Tumstock och måttband. Tumstocken är ett måste i verktygslådan och gör det enkelt att mäta avstånd.
 12. Kapsåg. Perfekt när du ska kapa många brädor och reglar. Kapsågen kan även användas för att såga i metall (du behöver en särskild klinga).
 13. Kompressor. Om du vill kunna använda tryckluftsdrivna verktyg som exempelvis spikpistol eller färgspruta behöver du en kompressor. Det är ett verktyg fyllt med luft och som alltid används tillsammans med något annat verktyg.
 14. Excenterslip. Praktisk när du vill skapa mjuka kanter på kapade lister eller när du utför grundarbete inför ett målarjobb. Om du exempelvis restaurerar gamla möbler behöver du först slipa bort den gamla färgen, då är en excenterslip perfekt.

Tillbehör till hemmafixaren

Vid alla sorters byggnadsprojekt är det viktigt att ha lämpliga kläder, både för bekvämlighetens skull och för att skydda dig mot skador. Ett par bekväma arbetsskor, snickarbyxor och ett verktygsbälte är A och O. Här listar vi tre tillbehör som är värda att kolla in.

Verktygsbälte från Milwaukee

Ett praktiskt verktygsbälte med sele för bättre fördelning av tyngden. Verktygsbältet har 24 fack för dina mest använda verktyg. Bältet är tillverkat av slitstarkt nylon med dubbla sömmar och nitade sömmar.

Köp här

Arbetsskor från Jalas

Ett par bekväma och ergonomiskt utformade arbetsskor med aluminiumhätta. Skorna är lätta och luftiga med en strumpliknande design för ökad komfort. Skorna har ventilationshål med nät för att optimera luftgenomströmningen och samtidigt förhindra att grus och sten kommer in i skorna. Slitsulan är både värme- och oljebeständig för ökad säkerhet och aluminiumhättan skyddar mot tunga föremål. Skorna har även ett inbyggt spiktrampskydd.

Köp här

Arbetsbyxor från Snickers

Ett par bekväma arbetsbyxor med stretchpartier runt knäna för bättre rörelsefrihet. Byxorna har även 4-stretchtyg på baksidan för ökad flexibilitet. Byxorna har integrerade knäskydd och en klassisk hölsterficka, ett knivfäste och en lättåtkomlig tumstocksficka. För att hålla verktygen på plats är facken försedda med kardborrestängning.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det finns mängder av verktyg som kan vara bra att ha, allt beror på vilken typ av projekt du vill kunna utföra. Några av de vanligaste redskapen är: hammare, skruvdragare, tvingar, kapsåg, sticksåg, verktygsbälte, arbetsskor, arbetsbyxor och häftpistol.

Arbetsskor i ergonomisk design med förstärkt tåhätta som skyddar fötterna om något tungt skulle falla ner.