Kantskärare – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En kantskärare är ett trädgårdsredskap som påminner om en vanlig spade. Dock har kantskäraren ett skarpare och vassare blad än en spade. Här går vi igenom hur kantskäraren fungerar och hur du använder den.

Funktioner

En fin gräsmatta och trädgård kräver en del arbete och redskap. Du kan använda kantskäraren för att få till raka kanter vid gräsmattans avslut. Med kantskäraren skapar du en tydlig och rak linje där gräsmattan möter vägen. Verktyget är även praktiskt när du vill göra fina avslut runt rabatter, buskar och trädgårdsgångar. Det finns olika typer av kantskärare: manuella och elektriska. En manuell kantskärare brukar räcka för en normalstor trädgård, men om du ska kantskära ett mycket stort område kan du spara mycket tid och kraft genom att välja en elektrisk modell.

För att du ska bli nöjd med kantskäraren är det viktigt att du kontrollerar vilka funktioner den har:

  • Energikälla. För att veta vilken energikälla du vill ha måste du först bestämma om du vill ha en manuell, elektrisk eller bensindriven kantskärare. Alla modeller har sina olika för- och nackdelar. En manuell kantskärare liknar en spade och du behöver använda egen kraft för att gräva ur spår. En elektrisk modell kan vara antingen nätansluten eller batteridriven. Batteridrivna modeller är mer portabla, men behöver regelbundet laddas upp. En nätansluten modell är kraftfull men kräver samtidigt tillgång till eluttag. Bensindrivna kantskärare är ofta ett kostnadseffektivt alternativ eftersom modellerna har lång livslängd. Du kan välja en tvåtaktsmotor eller fyrtaktsmotor. Väljer du en modell med tvåtaktsmotor behöver du själv blanda bensin och olja. Fyrtaktsmotorer är mer miljövänliga och du slipper själv blanda olja och bensin.
  • Skärverktyg. Skärverktyg till kantskärare kan vara antingen en tråd eller klinga. Kantskärare med tråd som skärverktyg väger vanligtvis mindre än dem med klinga. Om du använder kantskäraren till en mindre trädgård räcker det vanligtvis med tråd. Men för mer krävande arbeten och större gräsmattor är det bättre med en kantskärare med klinga då den är mer kraftfull. Kom dock ihåg att modeller med klinga kräver mer underhåll och skötsel, exempelvis oljning och slipning. En fördel med klinga är att du kan byta klinga. Det finns bland annat hjulklingor, platta klingor med rektangulär kant och platta klingor med välvd kant.
  • Handburen eller hjulburen. Manuella kantskärare är handburna, det vill säga du behöver lyfta och bära verktyget. En hjulburen variant har ett till fyra hjul som gör det enklare att förflytta verktyget längsmed trädgårdskanten.
  • Skaft. Det finns kantskärare med antingen ett rakt, böjt eller justerbart skaft. Det traditionella skaftet är rakt och säkert att arbeta med eftersom skärmekanismen sitter långt ifrån skaftet. Det når även långt, vilket kan vara bra när du arbetar under buskar och träd. Ett böjt skaft upplevs oftast mer bekvämt att arbeta med, men du når inte lika långt in under buskar med det. Justerbara skaft är fördelaktiga eftersom de har en ”teleskopmekanism” som gör att du kan förkorta eller förlänga skaftet.
  • Nödströmbrytare. Den här funktionen är praktisk ur säkerhetssynpunkt eftersom du genom ett knapptryck stänger av maskinen snabbt och smidigt.
  • Justerbar klinga. En praktisk funktion som gör det möjligt att ställa in vinkeln på klingans blad. Vid arbeten som kräver stor precision är det här en praktisk funktion.
  • Bärsele. En bärsele gör att du fördelar vikten på ett mer ergonomiskt sätt.
  • Starthjälp. Om du vill slippa dra igång motorn för hand bör du köpa en modell med starthjälp.
  • Bensintank. Vissa bensindrivna modeller har en genomskinlig bensintank, vilket gör det enkelt att se hur mycket bränsle som finns kvar i tanken.

Elektrisk eller manuell kantskärare?

En manuell kantskärare är utformad ungefär som en spade men har vassare och skarpare kanter på bladet. För att använda en manuell modell trycker du ner kantskärarens ”spade” i marken och trycker ner den ytterligare med hjälp av fötterna.

En elektrisk kantskärare är utformad med en trimmerliknande maskin där en klinga eller kniv sitter monterad vertikalt på kantskäraren. Elektriska kantskärare har ofta ett eller två hjul som gör det enkelt att rulla maskinen framåt, längsmed gräsmattan.

Vanliga frågor och svar

Det är ett trädgårdsverktyg som du använder för att skapa raka och tydliga kanter, exempelvis mellan gräsmatta och väg eller runt rabatter, träd och buskar.

Du trycker ner kantskäraren längsmed den kant du vill skapa. Vicka verktyget fram och tillbaka för att få grässvålen att lossna. Sedan lyfter du försiktigt upp svålen. Om du har en elektrisk kantskärare med hjul drar du den långsamt längsmed kanten du vill skapa. Elektriska modeller har en klinga eller tråd som automatisk roterar och skär, likt en såg, en kant i gräsmattan.

En manuell kantskärare kan du köpa från cirka 150 kronor. Vill du ha en elektrisk modell kostar den från cirka 1 500 kronor.