Vinkeljärn – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vinkeljärn, eller vinkelbeslag som de också kallas, är det vanligaste byggbeslaget och användningsområdena är många. Det finns nämligen olika typer av vinkeljärn, till exempel extra långa, eller kraftiga vinkeljärn. Här får du lära dig mer.

Funktion

Vinkeljärn används till olika typer av byggnadskonstruktioner som ska fogas samman. De används exempelvis ofta till stommarna till förråd eller altaner. Kraftiga vinkeljärn kan även användas som förankringspunkt i betongplatta. Inomhus används vinkeljärn ofta till olika möbler.

Använd vinkeljärn på rätt sätt

För att vinkeljärnet ska sitta ordentligt är det viktigt att du sätter skruvarna så nära vinkeln som möjligt. Du ska dock undvika att skruvarna hamnar för nära ändträet eller kanter eftersom de då kan spricka. Där vinkeln är störst på järnet sätter du flest skruvar.

Reinforced perforated metal corner reinforces the roof structure

Olika typer av vinkeljärn

Det finns olika varianter av vinkeljärn, till exempel långa vinkeljärn eller extra kraftiga. Det finns även vinkeljärn i rostfritt, aluminium samt i olika färger som vita eller svarta vinkeljärn.

  • Vanligt vinkelbeslag. Till byggnadskonstruktioner som inte väger särskilt mycket fungerar det bra med vanliga vinkelbeslag, de har hål för skruv i olika dimensioner: de små hålen är till för karmspik och karmskruvar á 5 millimeter och de stora hålen är till för vagnsbultar på 8 millimeter.
  • Vinkelbeslag för kraftig belastning. Den här typen av beslag är förstärkta i mitten, vilket gör det mer tåligt för högre belastning. Det finns olika varianter att välja bland, till exempel med hål i olika dimensioner och placeringar.
  • Kantförstärkt vinkelbeslag. Det här är en annan typ av vinkelbeslag för kraftig belastning, men det här beslaget har förstärkningen på kanterna istället för i mitten.
  • Vinkelbeslag för rundat trä. Ska du sammanfoga rundstavar till staket med en rundad överliggare? Då är ett rundat vinkelbeslag det du ska använda.
  • Betongankare. När du ska sammanfoga en träkonstruktion i en platta använder du ett betongankare.
  • Möbelvinkel. Till skåp eller köksbänkar och andra möbler finns det särskilda möbelvinklar. De är små vinkeljärn med ett avlångt skruvhål vilket gör att du kan anpassa placeringen av skruven.
  • Fjäderbeslag för multiplatta. Fjäderbeslag är ett vinkelbeslag med fjädrande effekt, det används till exempel när du ska sammanfoga två konstruktioner som rör sig lite.

Du kan köpa vinkeljärn hos Biltema, Byggmax, Bauhaus, Jula och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Fäst på rätt sätt

Använd helst en beslagsskruv vid montering av vinkelbeslag, då med rätt dimensioner för det beslag du valt. Det går även att använda viss typ av spik, till exempel räfflade karmspik/beslagspik.

Vanliga frågor och svar

Vid sammanfogning av två byggkonstruktioner.

I de flesta byggvaruhus.

En beslagsskruv, välj dimensioner som passar vinkeljärnet du valt.

Ett vanligt byggbeslag.

Relaterade artiklar