Avståndsmätare – så fungerar de

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Avståndsmätare är ett verktyg som används för att mäta avstånd, till exempel mellan två väggar. Verktyget sänder ut en laserpuls, laserpulsen träffar den yta du vill mäta avståndet till och återvänder sedan. Verktyget mäter den tid det tar för pulsen att färdas fram och tillbaka och räknar sedan ut vad avståndet blir i förhållandet till tiden. Idag används verktyget flitigt av snickare och hantverkare eftersom det i stort sett ersätter den traditionella tumstocken. Det går både snabbare och smidigare att mäta avståndet med en avståndsmätare och dessutom blir avståndet mer exakt.

Avståndsmätare

Olika typer av avståndsmätare

Det finns många typer av avståndsmätare att välja mellan, både i den övre och undre prisklassen. Förutom avståndsmätare finns även rotationslaser och krysslaser. Vissa modeller är avsedda att använda inomhus, andra utomhus. En lasermätare mäter avstånd och finns att köpa med både röd och grön laserstråle. Om du ska mäta med laser utomhus ska du välja en grön laser, den syns tydligt även i mycket ljus, medan röd laser är bättre inomhus. Vissa är enklare och andra har fler funktioner. Det här kan vara bra att kontrollera inför köpet:

  • Hållbarhet. Eftersom avståndsmätare är ett verktyg som ofta används i byggsammanhang är det viktigt att kontrollera hur hållbar den är. Billigare varianter kanske inte tål att tappas eller är väldigt vattenkänsliga.
  • Skärm. Billigare modeller har inte alltid en tydlig display. Om du ska använda avståndsmätaren utomhus kanske det är viktigare att displayen är ordentligt upplyst så att du ser vad som står.
  • Funktioner. Alla avståndsmätare mäter avstånd, men kanske har du andra önskemål gällande funktioner? Det finns modeller som kan spara tidigare mätningar eller som mäter extra långt. Enklare varianter mäter ett avstånd från en punkt till en annan. Men det finns även de som kan räkna ut ytor och volymer eller som snabbt tar reda på hur hög en vägg är.
  • Exakt mätning genom klaff. Vissa modeller har en utfällbar klaff som går att fälla ut. Den gör det enklare att mäta ett exakt avstånd från en bordskant eller från botten av en låda.

Eftersom kvaliteten kan skilja sig en del beroende på vilken modell du väljer är det viktigt att kontrollera hur noggrant avståndsmätaren mäter. Precisionen kan ofta, för kortare mätningar, ligga inom två millimeters spann. För längre mätsträckor kan det vara lika stora avvikelser som när du använder tumstock.

LEICA Disto D2 Avståndsmätare med Bluetooth

Pålitlig avståndsmätare som sparar data (10 mätningar). Räkna ut areor, volymer och Pythagoras sats.

Pris: 2630 kr LÄS MER / KÖP

Användningsområden

Avståndsmätare kan bland annat användas för att mäta avstånd och ytor. Det går snabbare än att använda tumstock. Men verktyget är även praktiskt när du exempelvis vill räkna ut en area. Om du ska måla om ett rum kan du snabbt mäta arean på väggarna för att ta reda på hur mycket färg som kommer gå åt. En avståndsmätare kan även ha fler funktioner:

  • Minimum- och maximummätning. Minimummätning innebär att du får fram det kortaste avståndet till referenspunkten. Funktionen används även för att ta fram lod- eller horisontallinjen för en vägg. Maximummätning innebär att avståndsmätaren räknar ut det största avståndet till en fast referenspunkt eller en diagonallinje i ett rum.
  • Pythagoras-mätning. Med avståndsräknare som har en Pythagoras-mätning behöver du inte kunna uträkningsformeln för att mäta avstånd. Med den här funktionen kan du bland annat räkna ut delhöjder och balkong- och fönsterhöjder.
  • Area- och volymmätning. Med den här funktionen kan du snabbt räkna ut arean för en vägg, vilket är praktiskt för att ta reda på materialåtgång.
  • Lutningsmätning. Behöver du räkna ut lutningen på ett snedtak är den här funktionen praktisk.
  • Smart Horizontal-mätning. Bra om du vill kunna mäta ett avstånd där hinder finns framför ytan, exempelvis personer eller möbler.

Vanliga frågor och svar

Verktyget skulle kunna liknas vid en digital tumstock. Du kan mäta avstånd från en punkt till en annan och räkna ut volym och area.

Den kan bland annat användas för att mäta avståndet mellan två väggar, längden på en bordsskiva och för att räkna ut arean för en vägg (för att ta reda på materialåtgång). Verktygen har olika typer av funktioner, beroende på modell.

Det finns avståndsmätare från några hundralappar upp till flera tusen kronor. Ju större precision och mer avancerade funktioner du vill ha, desto dyrare blir verktyget.

Den sänder ut en laserpuls som träffar den yta du vill mäta avståndet till och återvänder sedan med information om hur långt avståndet är. Lasermätaren utgår från den tid det tog för laserpulsen att stöta emot ytan och komma tillbaka för att beräkna hur stort avståndet är.

Relaterade artiklar