Tigersåg – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Tigersåg, även kallad för rivningssåg eller bajonettsåg, är ett praktiskt verktyg eftersom den kan användas till många typer av material. Den är utmärkt för kapningsarbeten då den är kraftfull. Här går vi igenom tigersågens funktioner.

Tigersågens funktioner

Tigersågen påminner lite om den traditionella sticksågen på så vis att den har ett långt blad som åker fram och tillbaka med en pendeleffekt. Skillnaden är att sticksågens blad kommer ut vertikalt på undersidan, tigersågen å andra sidan har blad som kommer ut horisontalt och som pekar rakt ut. När du ska köpa en tigersåg finns det flera funktioner som är bra att kontrollera:

  • Motorstyrka. Det är viktigt att tigersågen har en motorstyrka som är tillräcklig för det material du ska kapa. Väljer du exempelvis en svagare tigersåg och försöker dig på rivningsarbeten kan bladet fastna, slinta eller bli överhettat.
  • Vikt. Det finns både nätdrivna och batteridrivna tigersågar varav sistnämnda väger mer. Kom ihåg att du förmodligen kommer att arbeta ett tag med sågen. Om den är för tung blir du snabbare trött i armen och handen.
  • Varvtal. Det är en viktig sak att kontrollera eftersom varvtalet avgör hur effektiv sågen är. Ju högre varvtal, desto snabbare dras sågbladet fram och tillbaka. Vissa modeller har inställbara varvtal, vilket är praktiskt då du kan ställa in varvtalen utifrån det material du arbetar med.
  • Slaglängd. Slaglängden påverkar hur mycket material sågen avverkar per slag. Ju längre slaglängd, desto snabbare sågning.
  • Anhåll. Vissa modeller har ett justerbart anhåll, vilket är att föredra då du enkelt ställer in anhållet mot det material du sågar i.

Olika sågblad

En tigersåg kan användas för många olika material och du anpassar sågen genom att byta sågblad.

  • Sågblad för metall. Metallsågbladen är fintandade och fungerar bra i hårdare material, som metall.
  • Sågblad för trä. Träsågbladen har grövre och längre sågtänder. Beroende på klingans grovhet kan snittet bli olika fint.
  • Sågblad för rivning. Rivningssågbladet är grovt och tillverkat av ett hårdare material som enkelt skär genom skruvar.

Vanliga frågor och svar

Tigersågens huvudsakliga användningsområde är kapning. Den skär igenom allt från brädor och gips till skruv och metallrör.

Den har ett blad som åker fram och tillbaka. Tigersågens blad kommer ut horisontellt och pekar rakt fram.

För mindre träd och buskar fungerar tigersågen bra. Gäller det grövre grenar krävs en häcksax och handlar det om att fälla träd krävs en motorsåg.

Relaterade artiklar