Elhyvel – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En elhyvel är ett handverktyg som du kan använda när du hyvlar av träspån från trä. Den består av en hyvelstock, vilket är huvuddelen av hyveln och ett handtag. Elhyveln är utformad på samma sätt som en manuell modell, men den löper enkelt genom träet utan att du behöver använda egen kraft.

Funktioner

Elhyveln består av en hyvelstock, det är hyvelns kropp, samt ett handtag. I botten av hyvelstocken finns en metallsula med en smal och tvärgående öppning där det vassa hyveljärnet sticker ut. Du kan ställa in hur långt hyveljärnet ska sticka ut, beroende på hur tjockt du vill hyvla. Hyveljärnet är monterad på en roterande trumma, vilket gör att järnet med full kraft träffar träet. Om du ska hyvla tjockt eller mycket är det betydligt enklare med en elhyvel eftersom du lätt blir trött i handen av en manuell modell.

Delar

En elhyvel har olika delar:

 • Startspärr. En säkerhetsfunktion som innebär att du måste trycka in en knapp innan du kan trycka igång på/av-knappen.
 • På/av-knapp. Sitter vanligtvis i handtaget för enkel åtkomst.
 • Justering av djup. Vanligtvis en vridknapp som du använder för att ställa in hur djupt hyveln ska hyvla.
 • Spånutkast. Ofta kan du välja vilken sida du vill att spånet ska flyga ut.
 • Sula. Består av två delar, en bakre och en främre. Den bakre delen är fast monterat medan den främre kan justeras i höjdled.
 • Parallellanslag. Om du ska hyvla en exakt fals kan du använda parallellanslaget, det hålls stadigt på plats genom en spännskruv.
 • Utsug. Du kan koppla på en dammsugare till utsuget för att fånga upp träspånen.

Extrafunktioner

 • Stödfot. Du ska inte ställa ifrån dig elhyveln så att den hamnar på kniven eftersom den då snabbt blir slö. Vissa modeller har en stödfot som ser till att kniven inte hamnar på underlaget när du ställer ifrån dig maskinen.
 • Stödhandtag. Vissa modeller har ett separat stödhandtag som kan användas när du behöver stödja den främre handen på maskinen.
 • Avfasningsspår. Alla elhyvlar har ett V-format spår på sulan, vilket gör det enkelt att fasa av vassa kanter. Men en del modeller har även avfasningsspår med olika djup, vilket innebär att du kan skapa olika djup på fasningen.

Tips!

Hyvla alltid i träets riktning, annars riskerar det att flisa sig.

Tre typer av elhyvlar

Elhyvlar finns i många variationer och prisklasser, vilken typ som passar dig beror på vad du ska hyvla och hur länge du vill kunna hyvla åt gången.

 • Elhyvel med sladd. När det kommer till större arbeten då du ska hyvla under lång tid är det oftast enklast med en modell med sladd. Då slipper du oroa dig för batteritiden. Välj en modell som har minst tre meter lång sladd.
 • Elhyvel med batteri. När det kommer till mindre arbeten och när du vill kunna arbeta mer flexibelt passar det bra med en batteridriven elhyvel.
 • Stationär elhyvel. Hyvlar du ofta och mycket? Satsa på en stationär modell istället. De är enklare när du ska hyvla större saker, som långa plankor eller när du vill jämna till lister.

Vanliga frågor och svar

Det är ett handhållet verktyg som du använder för att hyvla trä.

Batteridrivna, modeller med sladd och stationära.

Du kan hitta billigare modeller från cirka 400 kronor och mer avancerade varianter från cirka 2 000 kronor.

Den kan bland annat användas till att jämna till plankor eller fasa vassa kanter.

Relaterade artiklar