Betongslip – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

När du ska arbeta med betong är det praktiskt att ha en betongslip eftersom den gör lättare att få till en jämn yta. Betongslipen har olika funktioner och egenskaper, här går vi igenom hur de fungerar.

Funktioner

Beroende på hur du ska använda betongslipen kan du behöva olika funktioner.

  • Slipskiva. Slipskivan i en betongslip består vanligtvis av kiselkarbid eller diamant. Den vanligaste typen av diamantbeläggning är ett diamantsliphjul, som är en koppformad slipskiva med en metallbindning och rader med diamantsegment (varje rad har vanligtvis åtta diamantsegment). Det slipande materialet gör att skivan kan gnugga eller slipa betongens yttersta skikt. Vanligtvis slipar man bort cirka tre millimeter av skiktet.
  • Skivstorlek. Vanligtvis har skivan en diameter på 25 till 30 centimeter.
  • Torr- eller våtslipning. Med en betongslip kan man antingen våt- eller torrslipa betong.
  • Kraft. De flesta betongslipar har en kraft på 12,5 ampere, vilket är tillräckligt för de flesta arbetsuppgifter. Det finns dock svagare betongslipar med ampere på cirka 10 eller ännu lägre. Dessa är inte lika effektiva och man behöver därför arbeta längre tid med slipen för att få motsvarande resultat.
  • RPM. RPM (varv per minut) är ett mått på hur snabbt slipen snurrar. Det är bra med högre varvtal eftersom det innebär att slipen roterar snabbare och kan därför ge snabbare resultat med mindre kraftansträngning. Varvtal som anses vara effektiva är allt över 8 000 RPM.
  • Damm. När du slipar betong, särskilt vid torrslipning, bildas stora mängder fint damm. För att inte andas in de fina dammpartiklarna är det bra om betongslipen har ett dammhanteringssystem, exempelvis en spånsug.
  • Slipdjup. Slipdjupet är hur djupt slipen går på ett varv. En handhållen betongslip har än lägre slipintensitet än exempelvis en golvbetongslip. Om du behöver hög hastighet, kunna täcka en större yta och arbetar med en mycket tålig betongtyp, är det bättre att välja en golvbetongslip.
  • Elektrisk eller bensindriven. Betongslipar drivs ofta av elektricitet, vilket innebär att du behöver arbeta i närheten till ett eluttag. Men det finns även modeller som drivs av bensin, så kallade gasbetongslipar.

Grov- eller finslipning

Om du behöver ta bort ett tjockt lager betong kan du grovslipa betongen. Men vissa arbetsmoment kräver mer försiktig slipning. Du kan variera intensiteten genom att byta slipkopp. Diamantkoppar används exempelvis till extremt hård betong, medan en kopparkopp har en finare slipförmåga och kan göra betongen slät och jämn. När du ska skapa en helt slät och blank betongyta behöver du ofta komplettera med ett vanligt slippapper med en excenterslip.

För att få ett önskat resultat när du slipar betong är det viktigt att betongslipen aldrig står stilla i materialet. Därför ska betongslipen startas i luften och sedan sänkas ner i materialet. Om slipen råkar vara stilla i endast ett kort ögonblick kommer betongen få spår på ytan. En grövre slipkopp gör snabbt djupare spår på någon centimeter om du inte är vaksam.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som används för att riva och slipa betong, marmor och granit. Betongslipen består av en motor som roterar en slipskiva.

Ofta slipar man upp till tre millimeter. Men det går att slipa djupare om du väljer en grövre slipkopp.

Det beror på vad du ska göra. För polering och finare sliparbeten används en finkornig slipkopp. Ska du riva och slipa bort större mängder betong kan du bland annat använda en diamantkopp.

Det finns inget som är bättre eller sämre eftersom våt- och torrslipning är två separata arbeten. En våtbetongslip minskar friktionen och dammbildningen eftersom vatten tillförs. Den kräver således vattenförsörjning. En torrbetongslip kan ge en slätare och mer polerad yta.