Moodboard – gör din egen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En moodboard är ett kollage av material och bilder som beskriver känslan i en plats eller design. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på när du gör en moodboard.

Så gör du en moodboard

För att kunna ta fram en moodboard måste du först veta vad projektet handlar om. Handlar det om att inreda ett vardagsrum? Eller att ta fram designen för ett nytt kök? En moodboard för hemmet bör innehålla:

  • Möbler. Det är oftast enklast att börja med något du vet att du kommer att använda. Det kan exempelvis vara en möbel. Om du tar fram en moodboard för ett nytt vardagsrum kan du exempelvis skriva ut en bild på en soffa du redan vet att du ska ha. Du kan även skriva ut bilder på soffor du gillar och sätta upp bilderna på moodboarden.
  • Textilier. Utgå från möbeln (eller något annat du vill börja med) och börja sätt upp materialprover på textilier du vill använda. Du kan besöka möbel- eller textilbutiker för att få textilprover. Sätt upp tygbitarna på moodboarden, välj färger du tycker om och som passar ihop.
  • Färger och mönster. Använd inspirationssidor som exempelvis Pinterest för att hitta färger och mönster du gillar, det kan vara bilder på gardiner eller endast mönster.
  • Bilder. Inspirationsbilder som beskriver känslan du vill efterlikna är också bra att sätta upp moodboarden. Det kan vara en bild på en soffhörna, en tavelvägg eller liknande.
  • Material. Precis som för textilprover kan du besöka en butik som säljer kakel och be att få materialprover som du kan använda till din moodboard.

När du börjar klippa, klistra och fästa saker på moodboarden bör du tänka utanför boxen. Du behöver inte bara sätta upp bilder, jobba istället med djup och fäst både bilder och material på tavlan. Det gör din moodboard mer tredimensionell och gör det enklare att visualisera dig resultatet.

Fördelar med moodboard

Det finns många fördelar med att göra en moodboard för ett inredningsprojekt. Dels blir det enklare att hitta rätt stil eftersom du kan testa dig fram med olika färgkombinationer och möbler, dels blir det enklare att förmedla känslan till din partner eller familj. När du väl är nöjd med moodboarden kommer du enklare kunna göra de rätta inköpen eftersom du redan vet vad som passar ihop och vad du vill ha.

Digital eller fysisk moodboard?

Idag kan du välja att göra din moodboard direkt i datorn, vilket många föredrar. Men vill du ha en mer levande och tredimensionell moodboard bör du göra en fysisk.

  • Digital moodboard. Det finns flera program du kan använda för att göra en digital moodboard, bland annat Pinterest, Canva och KeyNote. Programmen är ofta utformade som en vit målarduk som du fyller med bilder.
  • Fysisk moodboard. Består vanligtvis av en träskiva, en korktavla eller en kapaskiva (foamboard) som du fäster material på: textilprover, kakelprover, torkade växter, bilder och tidningsurklipp.

Det finns ingen nackdel med att kombinera bägge varianter, exempelvis göra en digital moodboard online först. Det går oftast snabbare och du kan experimentera med olika färgval. När du väl hittat rätt känsla och stil kan du göra en fysisk moodboard. En digital moodboard är ofta smartast om du vill kunna dela inspirationen med andra. Då kan du enkelt mejla den.

Hitta inspirationen

Vissa personer har redan en tydlig vision om hur de vill inreda hemma. Men om du saknar inspiration och inte riktigt vet var du ska börja är det bäst att börja brainstorma idéer först. Du kanske vet något du gillar och vill få in i inredningen, exempelvis växter? Börja i så fall googla på växter och inredning. Förutom Pinterest, som är en sida med mängder av bilder och inspiration, kan du även prova sidor som Getty, Instagram och Unsplash. Vet du inte vilka detaljer du vill ha men har en någorlunda idé om vilken stil du vill skapa? Prova att söka efter stilen: modernt, skandinaviskt, romantiskt eller orientaliskt. Du kan även söka efter färger, till exempel ”gul inredning” eller ”mörkgröna vardagsrum”, för att få inspiration. Självklart är även vanliga inredningsmagasin bra källor till inspiration.

När du väl hittat en bild du gillar – klipp ut och spara den! Den kommer till användning till moodboarden senare. Men var dock inte rädd för att tänka utanför boxen, bli inte begränsad enbart för att du hittat en bild du gillar. Försök istället att utveckla idén med detaljer som möbler, växter och textilier.

Vanliga frågor och svar

Det är ett slags inspirationstavla där du sätter upp allt från bilder och foton till tidningsurklipp, textil- och materialprover.

Det beror på vad du vill hitta inspiration till. Om du inreder ett rum kan moodboarden innehålla bilder på möbler, textil- och materialprover, inspirationsbilder och färgtester.

Börja med att hitta inspiration på olika sidor, exempelvis Pinterest, samt i inredningstidningar. Börja sedan spara bilder och foton som inspirerar dig i en mapp. När du har ditt material samlat (bilder, urklipp och material) kan du börja sätta upp dessa på en träskiva, korktavla eller någon annan skiva/tjockt papper.