Sickel – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En sickel är ett handverktyg som påminner om en tunn plåtbit. Den har skarpa kanter men inte vassa som en kniv. Sickeln används för att skrapa trä, till exempel för att jämna till trä eller skrapa bort färg.

Finhyvling med sickel

Även om sickeln påminner en del om en vanlig färgskrapa, har den vissa olikheter. Om sickeln är ordentligt slipad och skarp är den oumbärlig vid finputsning av trä. Sickling kan då liknas vid finhyvling utan någon risk för urslag (till och med om du skulle arbeta mot träets fiberriktning). Sickling används framförallt till finsnickerier där du vill få fram träets vackra glans och lyster. Även om man kan beskriva sickling som att man skrapar trä, handlar det egentligen om finhyvling eftersom den har en rakbladsvass kant.

Utformning

Sicklar finns att köpa i olika storlekar och former, men generellt sett är de helt plana, det finns även varianter med en lätt L-profil där eggen är nedbockad. Den vanligaste typen är rektangulär men du kan slipa ner hörnen om du exempelvis ska använda sickeln till plana ytor. Sicklar finns även i olika tjocklek, de tunnare varianterna är mer flexibla och enklare att använda på format trä. En hårdare variant är enklare att använda till hårdare träslag.

Tunna sicklar är böjbara och fungerar bra för skrapning av trä på både konkava och konvexa ytor. Det kan ta lite tid att få in det rätta handgreppet, men när du väl lärt dig är sickeln användbar till många saker. Ska du exempelvis fräscha upp ett gammalt träbord och vill få fram den forna lystern igen? Då är sickeln ett utmärkt redskap.

Slipning

Det är viktigt att du regelbundet slipar sickeln, annars kommer den inte skrapa på rätt sätt. De två ytorna måste vara helt plana och utan repor, annars kommer sickeln inte hyvla i träet på ett bra sätt. Överkanten ska också vara helt rak och får inte ha några svängningar eftersom den då riskerar att hugga i träet. Japanska vattenstenar är praktiska till slipning. Börja med en grövre sten och för sickelns hyvlande sida fram och tillbaka. Det är enklast att lägga en träkloss ovanpå och använda den som ett stöd när du trycker ner sickeln mot stenen. Om du endast trycker med fingrarna får sickeln ett ojämnt tryck som resulterar i en ojämn form.

Vanliga frågor och svar

Till att skrapa trä, exempelvis när du ska jämna ut en träskiva eller skrapa rent en yta från mindre repor.

Ett verktyg bestående av en rektangulär metallskiva (från 1 millimeter tjock).

Relaterade artiklar