Polermaskin – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En polermaskin är praktisk när du vill få bort repor i billacken. Den ser ungefär ut som en vanlig handhållen slipmaskin, men det finns vissa skillnader. Här går vi igenom polermaskinens funktioner och egenskaper.

Funktioner

För att du ska bli nöjd med polermaskinen är det viktigt att du kontrollerar vilka funktioner och egenskaper den har.

  • Flexibilitet. Vissa dyrare och mer avancerade modeller har ibland särskilda finesser. Du kan i vissa fall stänga av vissa delar av polerhuvudet för att anpassa rörelsen efter bilens form.
  • Hastighet. Kontrollera hur snabbt polerhuvudet roterar eller oscillerar. Vissa modeller har variabel hastighetskontroll, vilket är att föredra då maskinen är skyddad mot överhettning. Vanligaste hastigheterna ligger mellan 2 000 och 5 000 varv per minut. Ju högre hastighet, desto lättare är det att få bort djupa repor, men samtidigt är maskinen svårare att manövrera som nybörjare.
  • Vibration. Poler- och slipmaskiner avger relativt starka vibrationer. Vibrationsstyrkan anges i m/s2. Det dagliga gränsvärdet för vibrationer ligger normalt sett på 5 m/s2 men du kan fortfarande använda en maskin med större vibrationer än så, dock inte under för lång tid.
  • Säkerhet. Välj en modell med säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd och automatiska avstängningsalternativ.
  • Greppvänlighet. Höghastighetsmaskiner som polermaskiner ger ifrån sig starka vibrationer under arbetet, det sätter högre krav på greppvänlighet. Satsa gärna på en modell med dubbla handtag, då får du ett stadigt grepp och riskerar inte att slinta lika lätt.
  • Prisvärdhet. Polermaskiner finns i många prisklasser, från några hundralappar upp mot flera tusen kronor. Ska du endast använda polermaskinen någon gång per år när du fixar i ordning bilen? Då räcker det förmodligen med en enklare modell.
  • Vikt. När du köper handhållna maskiner bör du alltid försöka hitta en produkt med låg vikt. Både vibrationerna och maskinens vikt kommer trötta ut händerna, armarna och axlarna. Kontrollera därför vad polermaskinen väger. Batteridrivna modeller tenderar att väga mer.
  • Typ. Det finns två typer av polermaskiner: oscillerande och roterande maskiner. Nedanför kan du läsa om skillnaderna.

Oscillerande eller roterande

De två typerna av polermaskiner är oscillerande och roterande.

  • Oscillerande. Maskinens slipdyna vibrerar och roterar i ett varierande omlopp, ungefär på samma sätt som jorden rör sig runt solen. Oscillerande polermaskiner kallas även för DA (Dual Action).
  • Roterande. Maskinens slipdyna roterar i ett konstant omlopp.

Oscillerande polermaskiner är mer effektiva än de som endast roterar. Däremot krävs det lite mer erfarenhet för att du ska kunna manövrera oscillerande maskiner. När du väl provat oscillerande polermaskiner kommer det underlätta arbetet mycket. Det går snabbare att polera bilens lack med en oscillerande modell, samtidigt är den här typen av maskiner ofta något kraftfullare. Du behöver därför arbeta varsamt för att inte riskera att göra reporna ännu större.

Polera bilen – steg för steg

Ett av de vanligaste arbetena med en polermaskin är att polera bilen. Så här gör du:

  1. Rengör bilen. Börja med att tvätta rent bilen ordentligt, det är viktigt för att du inte ska råka polera in pyttesmå dammkorn och gruspartiklar som repar upp lacken. Använd helst högtryckstvätt om du har tillgång till det.
  2. Låt bilen torka. Den ska vara helt torr innan du börjar polera den.
  3. Applicera polermedel. Arbeta försiktigt in polermedlet med hjälp av polermaskinen, börja med låg hastighet så blir det enklare att arbeta mer kontrollerat.
  4. Arbeta med överlappande rörelser. För polermaskinen relativt långsamt i jämna rörelser över bilens lack. Om du drar maskinen för snabbt får du ett ojämnt resultat.
  5. Applicera lack. Efter poleringen är det dags att applicera bilvaxet.
  6. Skrubba bort vaxet. Det överflödiga vaxet skrubbar du bort med en microfibertrasa.

Tillbehör

För att du ska kunna använda polermaskinen till många uppdrag behöver du ha de rätta tillbehören. Det handlar främst om olika typer av polerkuddar.

  • Skumkuddar. Det finns både tjockare och tunnare skumkuddar att välja bland. De tjockare kuddarna används för grövre polerjobb medan de tunnare passar bättre för vaxning och polering. Skumkuddar kan även användas på hårt sittande målarfärg.
  • Mikrofiberkuddar. Mikrofiberkuddar finns också i tjockare och tunnare utförande. Tjockare kuddar används för grovpolering och tunnare kuddar används till vaxning och polering. Mikrofiberkuddar bör inte användas på mörkare ytor eftersom de kan lämna mindre skador.
  • Ullkuddar. Ullkuddar används ofta i roterande polermaskiner. De används ungefär på samma sätt som mikrofiberkuddar – tjockare kuddar till grövre arbeten och tunnare kuddar till polering och vaxning.

Andra vanliga tillbehör är bland annat polertrissor och olika typer av polerskivor. Kontrollera vad som ingår när du köper polermaskinen och komplettera sedan med det du saknar.

Vanliga frågor och svar

Det är en maskin som du använder för att polera med, exempelvis lacken på bilen.

Du kan bland annat använda den för att polera bilen.

Det finns två typer av polermaskiner: oscillerande (roterande och vibrerande) och roterande. Oscillerande modeller har en slipdyna som både roterar och vibrerar, likt jorden runt solen. Roterande modeller har en slipdyna som endast roterar konstant. Oscillerande modeller ger oftast ett bättre resultat men kostar samtidigt mer.

Nej, polermaskiner är sällan svåra att använda. Väljer du en oscillerande modell är det ännu lättare att få till professionella resultat utan någon större erfarenhet. En roterande modell kan vara något svårare att manövrera till en början eftersom den snabbare drar upp repor i lacken om du inte använder den på rätt sätt.

Oscillerande polermaskiner kan användas med högre hastighet än de som endast är roterande. Tumregeln är att alltid starta maskinen på den lägsta hastigheten för att sedan successivt öka.