Byggradio – så väljer du rätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En byggarbetsplats blir betydligt roligare med lite musik eller ett bra radioprogram i bakgrunden. Men det är sällan en vanlig radio räcker för en så pass bullrig miljö. Med en byggradio överröstas bullret och du kan njuta av din favoritmusik eller ditt favoritprogram medan du arbetar.

Byggradions egenskaper

En byggradio är en radio som är särskilt utformad för att kunna användas på byggarbetsplatser, det vill säga platser med mycket buller och damm. Den har ett tåligt chassi som brukar tåla smuts och vatten, och att tappas i golvet. För att radion ska vara enkel att ta med sig och kunna placeras var som helst är det praktiskt om den är batteridriven. Då behöver du inte bekymra dig över var eluttagen sitter. En byggradio kan ha olika typer av ljuduppspelningar, varav den vanligaste är FM-radio. Den kan du strömma trådlöst från såväl en mobil som en dator eller surfplatta och du kan även använda en AUX-sladd. Om du sällan lyssnar på Spotify eller poddar, räcker det kanske med en billigare och enklare byggradio med endast radio.

Vill du kunna använda byggradion överallt bör du prioritera stöttålighet och vattentålighet. På en arbetsplats är miljön ofta dammig, fuktig och smutsig.

Tre byggradioapparater – tre märken

DeWalt

Funktioner:

 • Bluetooth
 • Trådlös
 • Batteridriven

Egenskaper: En kraftfull högtalare med Bluetooth som enkelt och trådlöst kan strömma musik från exempelvis mobilen. Batterier på 10,8V, 14,4V och 18V fungerar. Radion är stöttålig tack vare skyddsbågen.

Köp här

Panasonic

Funktioner:

 • IP64-klassad mot damm och vatten
 • Fungerar med både batteri och sladd
 • Inbyggd väckarklocka
 • Bluetooth
 • LED-belysning
 • USB-laddning

Egenskaper: En robust och rejäl byggradio från Panasonic med flera smarta funktioner. Radion kan användas med antingen batterier (14,4 eller 18V) eller sladd. För att kunna användas i tuffare miljöer är byggradion IP64-klassad mot damm och vatten. Radions bas kan justeras från -5 till +3.  Du kan koppla radion till mobilen, datorn eller surfplattan genom Bluetooth och på så sätt njuta av din egen musik eller koppla högtalaren till en dator för att se på filmer. Byggradion har en USB-port där du kan ladda mobilen

Köp här

Milwaukee

Funktioner:

 • Bluetooth
 • Laddare
 • Fungerar med både batteri och sladd
 • 10 förinställda radiokanaler

Egenskaper: Med en förstärkare på 40W har Milwaukee byggradio ett kraftfullt och rent ljud. Radion har mer än 10 förinställda kanaler och även Bluetooth som gör att du kan lyssna på musik från exempelvis mobilen eller datorn. Radion kan drivas av batterier (M18), ström (sladd) och en har en inbyggd laddare. Radion har en AM/FM-mottagare som ger en klar signal. Byggradion har ett praktiskt mobilställ där du samtidigt kan ladda mobilen.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det är en radio som är extra tålig och som används på arbetsplatser. Byggradion är ofta mer robust och tålig i sitt utförande och står emot vatten och damm. Radion är dessutom gjord för att kunna höras genom buller.

Många varianter har Bluetooth vilket gör att du kan koppla musiken från mobilen till radion. Andra vanliga funktioner är USB-port för laddning och förinställda kanaler.

Du kan hitta radioapparater från några hundralappar upp till flera tusen kronor.