Balksko – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En balksko, som namnet antyder, är en ”sko” som träs på en balk. De används när du ska montera ihop reglar och balkar. Här går vi igenom hur en balksko fungerar samt hur du monterar den på rätt sätt.

Funktion

Det finns flera typer av balkskor, både för synlig och dold montering. Du använder balkskon för att montera vågräta balkar. Balkskor är exempelvis oumbärliga vid ett altanbygge. Du kan då sammanfoga rutnätet av reglar eller bygga själva ramen med hjälp av balskor. De används även ofta vid takbyggen. En balk läggs då mellan två balkskor och blir till en taknock.

Användning

Det är enkelt att använda balkskor, men det är ändå viktigt att vara noggrann vid montaget eftersom de annars kan hamna snett. Om du ska fästa en regel på en bärlina måste beslaget fästas på ett sätt som gör att regelns ovankant hamnar kant i kant med bärlinans ovankant. Kom ihåg att välja rätt storlek på balksko, så att den passar regeln. Balkskon har flertalet skruvhål att fästa i, men ofta räcker det med några skruvar (du behöver alltså inte använda hål).

Olika typer

Det finns flera typer av balskor, bland annat:

  • Balksko med utvändiga flikar. Det här är den vanligaste varianten av balkskor och den används vanligtvis vid montering av reglar i samma nivå.
  • Balksko med invändiga flikar. Den här balkskon tar mindre plats eftersom balkskon saknar flikar som sticker ut åt sidorna. De används därför i trängre utrymmen, som i hörn eller på pelare.
  • Balksko med ribbor. Den här balkskon används i regel inte av hemmafixaren eftersom man sällan behöver den extra stabiliteten för hemmaprojekt. Balksko med ribbor är förstärkta med utvändiga flikar.
  • Ändträbeslag. Den här typen av balksko används vid montage av en balk i en annan balk, eller i en stolpe. Balkskon saknar flikar och syns inte, men ger ökad fästförmåga i virket.
  • Ändträbeslag med vågrät flik. En balksko som används för dolt montage. Fliken som sticker upp fräses ner i balken för att döljas.
  • Dold balkbärare. Den här balkskon syns inte överhuvudtaget. När du använder dolda balkbärare måste du såga ut ett spår i den bärande balken. Den övre delen av balkbäraren ska sättas i balken innan balken läggs i beslaget.
  • Brädhållare. En enkel balksko för brädor. Den har en smal liten botten som plankan vilar mot.

När du ska köpa balkskor är det viktigt att du väljer rätt dimensioner. Det finns en hel del varianter att välja bland och också balkskor som passar standardvirke. Om du inte hittar balskor i rätt dimension kan du istället beställa dem.

Vanliga frågor och svar

Det är ett slags beslag som används till reglar, balkar och brädor. De gör det enklare att montera samman två reglar, till exempel vid ett altanbygge.

Det beror på vad balkskon ska monteras i (exempelvis reglar, balkar eller en stolpe). Om du ska fästa en regel på en bärlina måste balkskon fästas på ett sätt som gör att bärlinans ovankant hamnar kant i kant med regelns ovankant.

Vanligtvis används balkskor tillsammans med ankarspik/ankarskruv för infästning och vid avväxling av träbalkar i samma plan.