Tre gasbrännare – tre prisklasser

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Gasbrännaren är ett praktiskt verktyg när du vill få till den perfekta knäckiga ytan på din crème brûlée eller när du få till en skorpa på sous vide-köttet. Gasbrännaren används vanligtvis till matlagning för att karamellisera eller flambera.

Gasbrännarens funktioner

Det finns många varianter av gasbrännare, vissa har fler funktioner än andra och kostar därför mer. För att du ska bli nöjd med gasbrännaren är det bra att du innan köpet vet vilka funktioner du vill ha:

 • Munstycke. Vissa modeller har utbytbara munstycken, vilket gör att du kan välja hur bred lågan ska vara. Billigare modeller har vanligtvis bara ett munstycke som är bred, vilket gör det svårt att använda gasbrännaren med precision.
 • Justerbar flamma. Även om du kan justera värmen och strålningen från flamman genom att flytta gasbrännaren närmare eller längre ifrån är det praktiskt om verktyget har en justerbar flamma. Då kan du enklare jobba metodiskt och med större precision.
 • Gasoltank. De flesta gasbrännare har en fast gasoltank, men vissa modeller har en avtagbar gasoltank vilket är praktiskt om du vill kunna använda en större tank för att arbeta längre tid med gasbrännaren.
 • Tändning. Hur gasbrännaren tänds beror på hur tändningen ser ut. Många gasbrännare har en så kallad Piezotändning, vilket innebär att du startar lågan med en knapp. När du trycker på knappen skapas en gnista i brännaren vilket gör att lågan tänds. Vissa gasbrännare har elektronisk tändning, vilket kräver ett batteri.
 • Kostnad. Enklare modeller för hemmabruk kostar från cirka 400 kronor, men det finns även exklusivare gasbrännare för 2 000 kronor eller mer.
 • Storlek. Kontrollera gärna hur stor gasbrännaren är. En mindre modell är lättare och därför bekvämare att arbeta med eftersom du slipper bli trött i handen.
 • Ergonomi. Om du arbetar mycket med gasbrännare kan det finnas anledning att investera i en mer ergonomisk modell. Kontrollera att handtaget är greppvänligt och gärna gummerat för att du ska få ett bättre grepp.
 • Bränsleindikator. På lite dyrare modeller finns det ofta en bränsleindikator där du ser hur mycket gasol som finns kvar i brännaren. Det är praktiskt om du arbetar längre perioder med gasbrännaren eftersom du ser när det är dags att byta tanken.
 • Kapacitet. Hur stor bränslekapacitet brännaren har är viktigt om du ska karamellisera 200 crème brûléer. Men använder du endast brännaren för hemmabruk någon gång ibland är det inte en funktion som är särskilt viktig.
 • Låsfunktion. Det är en funktion som är bra om du har barn hemma. Brännaren har då ett barnsäkert lås.

Användningsområden

En gasbrännare kan användas till mycket, inte bara för att karamellisera crème brûlée eller få till en grillad yta på köttet. Du kan också använda gasbrännaren för att smälta ost, få till en fin grillyta på gratängen, tillaga maränger på ett snabbt sätt och rosta grönsaker. Andra användningsområden:

 • Lödning
 • Upptining av fryst mat
 • Tända grillen
 • Värma upp och ta bort färg
 • Tända marschaller
 • Bränna ogräs

Säkerhetsåtgärder

En gasbrännare är ett verktyg och ska användas med försiktighet. Eftersom det handlar om eld är det viktigt att hålla lättantändliga saker borta från arbetsytan när du arbetar med gasbrännaren. Kom ihåg följande säkerhetsåtgärder:

 • Rengör arbetsytan. Ta bort papper, tidningar och andra saker som kan ligga i vägen när du ska bränna.
 • Starta med liten låga. Om du har en gasbrännare med inställbar låga är det alltid bäst att starta med den minsta lågan för att successivt öka.
 • Arbeta långsamt. Jobba med cirkulära och långsamma rörelser och kom ihåg att alltid vinkla munstycket bort från dig.
 • Låt svalna. Efter användning är gasbrännarens munstycke väldigt varmt. Låt gasbrännaren svalna några minuter innan du lägger undan den, annars finns det risk för brand.
 • Lås brännaren. Om gasbrännaren har en låsfunktion är det bäst att förvara den i låst läge av säkerhetsskäl, särskilt om det finns barn i närheten.

Tre prisvärda gasbrännare med olika funktioner

Sievert gasbrännare – enkel och praktisk

En mycket liten gasbrännare försedd med nyckelring som gör att du enkelt kan ta med den på resan. Gasbrännaren från Sievert är, trots sin ringa storlek, en exakt och vindsäker brännare. Den är optimal för punktvärmning, till exempel för att tina upp cykel- eller billås. Gasbrännaren har automatisk tändning och en temperatur på 1 300 grader. Den brinner 30 minuter per full tank.

Köp här

Rimac gasbrännare – justerbar låga

En standardbrännare av hög kvalitet med exakt justering av låga. Brännaren uppnår en temperatur på 1 925 grader. Fungerar utmärkt för att skapa en griljerad yta på mat eller vid mjuklödning. Gasbrännaren är utformad med ett ergonomiskt och stöttåligt handtag. Den har automatiskt tändning och det går att ställa in storlek på lågan.

Köp här

Rimac gasbrännare – för matlagning och lödning

En mer exklusiv brännare med temperaturspann upp till 2 400 grader. Det går att ställa in exakt justering av lågan. Kan användas till allt från matlagning till hårdlödning, för att lossa bultar och muttrar med och ogräsborttagning.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som både kan användas inom matlagning och till verkstadsarbeten, som lödning.

Vanligtvis trycker du på en knapp för att starta lågan, sedan kan du justera lågans storlek och använda gasbrännaren för att exempelvis karamellisera desserter eller skapa en perfekt grillyta på köttet.

Det beror på vad du vill använda gasbrännaren till och hur länge du ska arbeta med den. Om du bara ska göra en knäckig yta på mat någon gång ibland räcker det med enklare variant. Om du däremot vill kunna löda eller ska använda brännaren mer storskaligt, till exempel i ett restaurangkök, krävs ofta en större modell med flera funktioner. Ovan kan du se tre olika modeller i tre prisklasser.

För att smälta ost, karamellisera crème brûlée, griljera kött, löda, ta bort gammal färg och bränna bort ogräs.