Sågbock – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~1 minuter

En sågbock är en relativt enkel anordning vars syfte är att hålla en trästock, planka eller något annat material på plats medan du sågar. Vanligtvis består sågbocken av två eller tre kryssbenspar som förenas på bredden genom tvärslåar (ribbor). Här går vi igenom hur sågbocken används.

Funktioner och egenskaper

Sågbocken är ett praktiskt verktyg när du ska såga ved, stockar eller något annat långt material då dess konstruktion underlättar arbetsmomenten. När du sågar plankor eller stockar krävs en del kraft och du lägger förmodligen viss tyngd på underlaget. Det sätter i sin tur högre krav på sågbockens konstruktion. Tack vare kryssbenen och ribborna som håller samman sågbocken är den väldigt tålig och robust. Du kan köpa sågbockar i olika storlekar och med olika egenskaper. Vissa modeller är exempelvis hopfällbara, vilket gör att bocken inte tar särskilt mycket plats när den förvaras. Priset för en sågbock ligger från 500 kronor upp till flera tusen kronor, beroende på egenskaper.

Vanliga frågor och svar

Det är en anordning där en planka eller något annat långt material placeras för att sedan sågas.

Det går att köpa färdiga sågbockar, både hopfällbara i metall och enklare varianter i trä. Det går även att bygga en egen, konstruktionen är relativt enkel och består i stort sett av två eller tre kryssbenspar som är förenade på bredden genom ribbor.

Du kan hitta modeller från cirka 500 kronor.

Det viktigaste är hur mycket vikt bocken klarar av. Vissa modeller klarar av material på upp till 1 000 kilo.