Skruvstäd – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Skruvstäd, eller skruvstycke som det också kallas, är ett verktyg som håller fast ett arbetsstycke under tiden du arbetar med det. Det finns olika typer av skruvstäd varav bänkskruvstycket är det vanligaste.

Olika typer

Den vanligaste varianten av skruvstäd är den som sitter monterad på en arbetsbänk. Tyngre varianter är tillverkade av stål men det finns även nättare typer i plast och hårt gummi. Fördelen med plast eller gummi är att de inte riskerar att skada arbetsstycket och kan vara praktiska vid bearbetning i mer porösa material.

En mindre vanlig variant är maskinskruvstäd, de är anpassade för maskinell bearbetning med fräsar och andra typer av verktyg. Antingen är de utrustade med hydraulisk kraft eller mekanisk, vilket hjälper till att öka spännstyrkan.

Ytterligare en variant är borrskruvstäd, det är en enklare variant av maskinskruvstäd och är avsedd att användas i en borrmaskin. Även om det är möjligt att spänna fast borrskruvstädet i arbetsbänken är det vanligast att hålla det i handen.

Funktioner

Även om skruvstädet, oavsett typ, är relativt enkla anordningar med få funktioner, finns det ändå vissa delar du bör kontrollera innan köpet:

  • Käftar. Kontrollera om du kan vrida och vinkla käftarna, det är en fördel om du vill kunna använda skruvstädet till flera typer av arbetsstycken i olika storlekar.
  • Material. Stål är vanligast, men du behöver välja om du ska ha ett skruvstäd i smitt eller gjutet stål. Gjutet stål är billigare men smitt stål är starkare. Kanske vill du ha en modell i plast eller gummi för bearbetning av känsligare material?
  • Bredd. Kontrollera hur brett du kan öppna käftarna, det avgör hur brett arbetsstycket kan vara. Även käftarnas bredd är viktig att se över eftersom för små käftar till ett stort arbetsstycke kan skapa ett dåligt grepp.
  • Tillbehör. Ibland tillkommer det skyddskäftar, de är praktiska eftersom de skyddar de riktiga käftarna från att slitas ut. Du fäster dem med magneter, skruvar eller knäpper fast dem (det finns olika typer). Förutom att skyddskäftar skyddar skruvstädet har de andra funktioner: de kan skydda materialet du arbetar med. Till exempel kan du hitta skydd i aluminium, plast, gummi och filt. När du exempelvis arbetar med trä och behöver dra åt ordentligt är det bra att använda ett skydd, eftersom stålet annars riskerar att lämna märken om du drar åt skruvstädet för hårt.
  • Bordsklämma. Vissa varianter kan spännas fast i arbetsbänken med hjälp av en bordsklämma, vilket underlättar förflyttning av verktyget. Annars skruvar man i regel fast skruvstädet i bordet så att det står stabilt.

Vanliga frågor och svar

Det är en spännanordning som vanligtvis monteras i arbetsbänken. Den har två justerbara käftar som du använder för att spänna fast arbetsstycket emellan.

Du kan spänna fast arbetsstycket i skruvstädet så att det hålls på plats, vilket är praktiskt när du hyvlar i trä, gör urtagningar i trä eller slipar.

Från cirka 300 kronor (snabbtving) och från cirka 700 kronor (bänktving).

Relaterade artiklar