Krysslaser – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En krysslaser, även kallad bygg laser, är ett praktiskt verktyg när du ska sätta upp saker i räta vinklar, antingen horisontellt eller vertikalt.

Krysslaser med inbyggda gyron

Det finns många olika krysslasrar att välja bland, vissa har inbyggda gyron, vilket innebär att lasern själv hittar horisontella och vertikala lägen. En del varianter har längre räckvidd än andra, vilket kan vara bra att tänka på när du väljer modell. En fördel med krysslaser är att du slipper gå över lutningar och vinklar på väggarna med ett vattenpass. Krysslasern kontrollerar detta snabbt och enkelt. Bra modeller brukar visa både vågräta och lodräta linjer samtidigt, vilket är praktiskt när du ska sätta kakel, montera hyllor eller sätta upp tavlor rakt.

Innan du köper en krysslaser kan det vara bra att kontrollera att lasern är självnivellerande, vilket innebär att lasern säkerställer att linjen är helt rak. Om ett underlag är ojämnt skulle även linjerna från krysslasern vara opålitliga, men med självnivellerande laser är de alltså pålitliga. Du kan också välja om du vill en krysslaser med rött eller grönt ljus. Många föredrar grön laser om krysslasern ska användas utomhus, eftersom det gröna ljuset syns tydligare. Rött ljus fungerar bra inomhus.

Olika typer av laserinstrument

Det finns flera typer av lasrar, bland annat:

Vilket alternativ du väljer beror på hur ska använda verktyget. En avståndsmätare är exempelvis praktisk för att snabbt mäta ett avstånd, då slipper du gå runt med tumstocken. Den här sortens lasrar är ofta mycket pålitliga och går att använda för både mindre och större avstånd. Rotationslasrar är praktiska när du vill kunna få en rak linje i 360 grader. De används bland annat av kakelläggare som då slipper rotera en vanlig krysslaser.

Bra att tänka på när du väljer krysslaser

Det finns ett stort utbud av krysslasrar och det kan vara svårt att välja. Du kan hitta bra lasrar från cirka 1 500 kronor och uppåt. Det är även möjligt att hitta en billig lasermätare eller krysslaser hos Jula, men om du ska använda den utomhus är det bra att satsa på en kvalitativ modell så att du ser laserstrålen ordentligt. Men allt handlar förstås om vad du ska använda krysslasern till. Några saker som är bra att kolla upp när du väljer modell är:

  • Format. Storleken på lasern påverkar hur enkel den är att arbeta med. Höljet bör också vara tåligt eftersom spackel och annat byggmaterial på händerna kan hamna på verktyget.
  • Ojämnt underlag. Det är praktiskt att välja en självnivellerande laser om du vill kunna få raka linjer även på ojämna underlag.
  • Gyrolarm. Om lasern står skevt är det bra om den har ett inbyggt gyrolarm som varnar om det. Då kan du behöva rätta till den för att den ska kunna självnivellera.
  • Pendel. Om krysslasern har en motordriven pendel är laserlinjerna inte vibrationskänsliga.
  • Pendellås. Med ett pendellås kan du låsa pendeln och sedan placera laserlinjen i valfritt läge, oavsett hur lutningen ser ut. Låset gör även transporter säkrare eftersom pendeln inte hänger fritt.
  • Laserlinje. Laserlinjen bör vara så tydlig som möjligt. Hur starkt lasern lyser beror på vilken modell du väljer, oftast är kraftigare lasrar dyrare.
  • Röd eller grön stråle. Röd laserstråle är den vanligaste varianten och syns bra inomhus. Om du ska använda laser utomhus är den dock svår att se, då kan röd synas tydligare.
  • Räckvidd. Olika krysslasrar kan ha olika räckvidd, dock ska du ta dessa med en nypa salt eftersom det i slutändan är ljusförhållandena som avgör.

Köp din krysslaser hos Proffsmagasinet

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som gör det enkelt att sätta upp saker rakt på väggen. Lasern kastar en vågrät och lodrät laserlinje dit den pekas, vilket gör att du enkelt kan montera upp hyllor eller sätta upp kakelplattor helt rakt.

Några vanliga varianter förutom krysslaser är avståndsmätare, laservattenpass och rotationslaser.

Du kan köpa en krysslaser från cirka 1 500 kronor och uppåt.

Relaterade artiklar