Spännband – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Spännband är ett hållbart och slitstarkt band som används för att spänna fast saker, ofta laster. Om du exempelvis köper trall och ska lasta det på bilkärran kan du använda spännband för att säkra lasten. Här går vi igenom allt du behöver veta om spännband.

Kvalitet

Spännbandets funktion är att hålla något på plats. Du lägger bandet ovanpå det som ska säkras och använder klämman för att spänna åt. Eftersom spännbandet fyller en viktig funktion, inte minst för att säkra lasten på en bil, är det viktigt att det är av hög kvalitet och inte går sönder. Kontrollera specifikationerna när du köper spännbandet, där kan du se vilka vikter banden klarar av. Spännband finns att köpa i olika storlekar. Längre band är praktiskt när du ska spänna fast något stort, medan kortare band passar för mindre laster. Spännband är inte särskilt dyra så det kan vara värt att ha både kortare och längre band.

Vissa spännband har automatisk upprullningsfunktion som gör att du enkelt kan förvara dem ihoprullade. Funktionen förhindrar att banden trasslar ihop sig. Kom ihåg att en del spännband saknar krokar, vilket kan göra de svåra att spänna fast på exempelvis bilkärran. Spännband utan krok fungerar dock vid lättare surrningar.

Om spännbandet saknar automatisk upprullning kan du rulla ihop spännbandet manuellt. Så här gör du:

 1. Lägg spännbandet med spåren uppåt. Mata fram själva handtaget så att spåret i bandet blir synligt ovanifrån (det är där bandet ska träs genom spännaren). Vik sedan ihop spännbandshandtaget, kom ihåg att hålla den öppna delen av spåret uppåt.
 2. Trä spännbandet genom handtaget. Börja uppifrån och dra sedan spännbandet igenom handtaget tills endast 30 centimeter kvarstår. Kom ihåg att kroken på handtaget och kroken i den andra änden ska ligga nedåt.
 3. Rulla ihop bandet. Börja i änden av bandet och rulla ihop bandet in mot handtaget. Rullen ska ligga uppåt.
 4. Vänd handtaget upp och ned. Lägg sedan rullen på sidan, så att det ser ut som en snäcka.
 5. Vik bak spännbandsdelen. Den sitter fast i spännhandtaget och ska vikas bakåt. Vik därefter in kroken mot basen av bandet.
 6. Vik över spännbandet över rullen. Den resterande delen av spännbandet (själva delen där rullen sitter) ska vikas över rullen. Det ska se ut som en snigel med skalet på ryggen.
 7. Fäst kroken i handtagets spännhandtag. Spänn sedan upp rullen så att det blir ett tajt paket.

Olika typer av spännband

Spännband finns i olika utföranden, bland annat vanliga remmar utan krok och upprullare. Det finns även spännband med krok, upprullare och kraftiga klafflås. Fundera på hur du ska använda spännbandet. Om du tänker använda det för att säkra en last på bilen är det bra om bandet har krokar. Kom även ihåg att kontrollera längden på spännbandet, surrningsstyrkan samt vilken vikt bandet klarar av.

Använda spännbandet

Så här spänner du fast en last med hjälp av spännband:

 1. Täck över lasten med presenning. Det behövs endast om det finns risk för att något ska blåsa av.
 2. Lägg spännbanden över lasten. Om det är en stor last behöver du flera band som kan gå tvärs och kors över lasten. Fäst krokarna i bilkärran.
 3. Trä bandet genom spännklaffen. När du har fäst bandet i kärran för du änden av spännbandet genom spännklaffen.
 4. Spänn fast bandet. När bandet är igenom spännklaffen kan du spänna åt. Vissa spännband har ett slags vev som du för upp och ned för att spänna klaffen. Vissa enklare spännband saknar ”vevningsfunktion” och då spänner du åt för handkraft istället.

Vanliga frågor och svar

Det är ett tåligt och slitstarkt band som används för att säkra laster.

Du trär in ena änden av spännbandet genom spännklaffen och börjar surra för att spänna åt lasten.

Vissa modeller har ett handtag med ”vevningsfunktion” som du för upp och ner för att spänna fast bandet.