Fem röjsågar som underlättar röjningsarbetet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Har du mycket gräs, sly och vedartad vegetation? Då kan en röjsåg vara till stor hjälp. Det finns många typer av röjsågar, bland annat med trådspolar och olika typer av klingor. Arbetsområdena är många. Med en kraftfull röjsåg kommer du enkelt åt sly i tuffare terräng och röjer snabbt och effektivt bort den oönskade vegetationen. Här går vi igenom fem röjsågar som hjälper dig med röjningsarbetet.

Funktioner

Med en röjsåg kan du inte bara beta av stora gräsområden för att röja sly och gräs. Den fungerar även bra när du exempelvis vill trimma gräs intill rabatter eller komma åt där gräsklipparen inte får plats. Röjsågar är vanligtvis bensindrivna, även om det också finns batteridrivna varianter. De möjliggör framkomst även ute på ett fält eller där du inte har nära till ett eluttag. Det minskar även risken för att du ska råka kapa sladden. Innan du köper en röjsåg finns det flera saker du bör kontrollera:

  • Kantklippning. Om trimmerhuvudet är vinklingsbart är det en stor fördel eftersom det blir enklare att komma åt vid kantklippning och få snygga linjer längsmed rabatter, buskar och träd.
  • Kniv eller tråd. Vissa röjsågar är försedda med trimmertråd, vilket vanligtvis är tillräckligt för olika typer av trimningsarbeten, som högt gräs och vass. Den tunna diametern på tråden gör trimningen väldigt exakt. Men för tjockare grenar och tuffare vegetation krävs kniv för att röjsågen ska kunna kapa tjockare material.
  • Klingor. Vissa röjsågar har olika klingor som kan ingå, beroende på modell. Ska du trimma gräset är en trimmerspole bra medan en tretandad sågklinga är bättre för slyröjning.
  • Sele och tillbehör. Det är viktigt att handskas med röjsågen på rätt sätt, eftersom det är ett kraftfullt verktyg. Ibland medföljer en sele när du köper röjsåg, men det går även att köpa en i efterhand. Selen gör att du fördelar sågens vikt över kroppen och bär röjsågen på ett säkert och ergonomiskt sätt. Många selar har en snabbutlösningsfunktion, vilket innebär att du genom ett knapptryck kan öppna selen och snabbt ta dig ur den om du skulle behöva.
  • Justerbart handtag. För att du ska kunna arbeta på ett bekvämt sätt är det bra om röjsågen har ett justerbart handtag så att du får en bekväm arbetsvinkel.

Bra tillbehör

Vissa röjsågar levereras med olika tillbehör, andra utan, beroende på tillverkare och modell. Tillbehör som är bra att ha är bland annat skyddsutrustning (hjälm, glasögon och hörselkåpor), sele samt ett antal klingor:

  • Gräsklinga. Används för grästrimning samt enklare ogräs.
  • Kompostklinga. Används för borttagning av tovigt gräs eller snåriga områden.
  • Slyklinga. Används för slyborttagning.
  • Sågklinga. Används för vedartad vegetation.

Fem olika röjsågar

1.     MTD röjsåg – röjsåg i mellanpris med låga utsläpp

En prisvärd röjsåg med 4-taktsmotor som klarar av de flesta röjningsarbeten. Röjsågen har låga avgasutsläpp, är relativt tystgående och har låg bensinförbrukning. Röjsågens motor är stark även vid låga varv. Levereras med bärsele, 4-tandsklinga samt ett trimmerhuvud för arbete i vildvuxet gräs.

Köp här

2.     Stiga röjsåg – lättanvänd röjsåg i mellanpris

En lättanvänd röjsåg som drivs på batteri. Optimal för röjning och trimning av gräs. Röjsågen har ett skärhuvud med klippbredd på 38 centimeter och det medföljer även en 4-tandsklinga. Batteriet räcker för arbete i upp till 45 minuter. En enkelsele ingår, men batteri och laddare ingår inte.

Köp här

3.     Stiga röjsåg – röjsåg med flera funktioner

En avancerad röjsåg med digital display som visar driftsinformation samt ger underhållsvarningar. Röjsågen drivs av en 2-taktsmotor och sågen är utformad med rak och förstärkt rigg, ett ergonomiskt cykelstyre samt ger 45 centimeters klippbredd. Röjsågen är dessutom utvecklad med Stigas Electronic Engine Management-system, som möjliggör elektronisk styrning av motorn. Det är därför lätt att starta röjsågen oavsett väder. För att minska vibrationerna när du arbetar är röjsågen utvecklad med en välbalanserad motor. Röjsågen levereras med en 3-tandsklinga, trimmerhuvud för dubbeltråd, sele samt skruvmejsel för enklare underhåll.

Köp här

4.     AL-KO röjsåg – ergonomisk röjsåg till lågt pris

En lättstartad röjsåg med låg vikt från AL-KO. Skaftet är tillverkat av aluminium, vilket gör att verktyget endast väger fem kilo. Den här röjsågen är kompakt i modellen och det går även att fälla ihop skaftet för smidigare förvaring. Röjsågens trådhuvud har en klippbredd på 41 centimeter. Utmärkt för arbete på ängar och den fungerar även optimalt för röjningsarbete i sluttande trädgårdar.

Köp här

5.     EGO röjsåg – mångfunktionell röjsåg till medelpris

En röjsåg med borstlös motor och reglerbart varvtal. Det går att använda såväl röjsågsklinga som trimmerhuvud. Röjsågen har en ergonomisk design med olika fästpunkter för selen, vilket gör att du enkelt kan ställa in hur sågen ska sitta över kroppen. Röjsågen är utvecklad med dubbel tråd, vilket minskar vibrationerna och ger effektivare trimning. Genom en konstantelektronik är varvtalet högt, vilket ger en enhetlig och konstant skärhastighet. Skaftet är tillverkat i aluminium, vilket ger lägre vikt medan drivaxeln är tillverkad av massivt stål för ökad hållbarhet. Röjsåg, sele, trimmerhuvud och klinga ingår.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det beror på hur mycket den får kosta och vad du ska använda den till. Om du vill kunna röja vedartad vegetation behöver till exempel en röjsåg med sågklinga. Ska du bara trimma gräskanter räcker det med trimmertråd. Det finns bra röjsågar i både lägre och högre prisklass.

En röjsåg kan användas till allt från grästrimning till tuffare röjningsarbete för att få bort vedartad vegetation. Du kan utnyttja röjsågen mer om du har fler tillbehör (klingor).

En slyklinga kan användas till röjsåg för att röja buskar och grenar.