Jordborr – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Jordborr är ett verktyg som du bland annat kan använda för att gräva ut hål för plintar och stolpar. Det finns olika typer av jordborrar, bland annat motordrivna och manuella. Här går vi igenom verktygets funktioner samt hur du använder en jordborr.

Olika typer av jordborrar

Det finns i regel två typer av jordborrar: motordrivna och manuella. Om du ska göra enstaka hål räcker det oftast gott och väl med en manuell modell, men om du håller på att bygga altan och behöver ta ut många hål, kommer det underlätta mycket om du har en motordriven modell.

  • Manuell jordborr. En manuell jordborr har en enkel konstruktion bestående av ett skaft med ett handtag (formen ser ut som ett T) och längst ner sitter en spiral. Du snurrar helt enkelt jordborren samtidigt som du trycker den neråt i marken. Det tar ungefär sju minuter att göra ett hål med en handdriven jordborr. Manuella jordborrar är relativt billiga och kostar från cirka 300 kronor.

FISKARS Quikdrill D15

En manuell jordborr med två optimalt vinklade och riktigt vassa stålskär.

Pris: 644 kr LÄS MER / KÖP
  • Motordriven jordborr. Motordrivna jordborrar är antingen elektriska eller bensindrivna. De är lätta att använda eftersom motorn hjälper till att rotera spiralen. Den tuggar sig snabbt ner genom marken utan att du behöver göra någon större fysisk ansträngning. Motordrivna modeller kostar ofta flera tusen kronor. Du kan även hyra jordborr från cirka 500 kronor per dag.

MAKITA DDG460ZX7

En motordriven jordborr med kolborstfri motor och varvtal upp till 1 400 varv/minut.

Pris: 6019 kr LÄS MER / KÖP
  • Storlekar. Beroende på vilken storlek på hål du vill ha kan du välja en jordborr med anpassad storlek. Du kan antingen borra hål med diameter på 10, 15 eller 20 centimeter och djup ner till 90 centimeter. 90 centimeter är frostfritt djup och gör att plintarna eller stolparna kommer stå stabilt.
En jordborr är bra när du ska placera ut plintar.

Tips!

Det är enkelt att borra hål, men jordborren kan vara svår att dra upp eftersom det fastnar mycket jord i spiralen. Se därför till att kontinuerligt ta bort jord allteftersom du gör hålet.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som du använder för att göra hål i marken, exempelvis till plintar.

Vanligtvis använder man jordborren till att göra hål för plintar.

Det finns både motordrivna och manuella jordborrar. Bägge varianter har en spiral som snurras ner i marken. Skillnaden är att den motordrivna jordborren får kraft från motorn för att snurra. Den manuella jordborren måste du själv rotera.

Det beror på hur stor diameter på hålen du vill ha. Det finns storlekar med diameter på 10, 15 och 20 centimeter.

Manuella varianter kostar från cirka 300 kronor och motordrivna kostar från cirka 2 000 kronor och uppåt. Du kan även hyra motordrivna jordborrar från cirka 500 kronor per dag.

Relaterade artiklar