Bandslip – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En bandslip är en maskin som används vid slipning, ofta av större ytor. Det finns både handhållna och stationära bandslipar. Här går vi igenom bandslipens funktioner och hur den används.

Bandslipens funktioner

För att du ska bli nöjd med bandslipen är det viktigt att kontrollera vilka funktioner den har.

 • Kraft. Hur kraftfull motorn är påverkar vad du kan göra med maskinen. Ju högre effekt, desto tuffare sliparbeten kan du utföra. Om du endast ska utföra efterarbete med bandslipen krävs inte lika hög effekt.
 • Vikt. Ju tyngre bandslipen är, desto snabbare kommer du bli trött i armarna, särskilt om du håller bandslipen över axelhöjd. För slipning mot en arbetsbänk är vikten inte lika väsentlig.
 • Varierande hastighet. För att kunna anpassa bandslipen till olika användningsområden är det viktigt att du kan justera hastigheten. Ju snabbare hastighet, desto mer effektivt arbetar bandslipen. Lägre hastigheter är att föredra när du ska ytbehandla ett arbetsstycke eller arbeta med precision.
 • Dammhantering. Vid sliparbeten bildas mycket damm. Det är därför bra att välja en bandslip med dammhanteringssystem. Vissa modeller kan även kopplas till en grovdammsugare för att kontinuerligt suga upp dammet som bildas.
 • Storlek. Ju större bandslipen är, desto större ytor kan du täcka under arbetet. Men för enklare hemmaprojekt räcker det vanligtvis med en enklare och mindre modell.
 • Slipplattform. Slipplattformen är själva slipytan och olika modeller har olika stora slipplattformar. Större plattform innebär att du täcker en större yta när du arbetar. Men ibland kan du behöva en mindre slipplattform för att komma åt mindre ytor.
 • Spårcentreringssystem. Med ett spårcentreringssystem är det enklare att hålla slipmaskinen över det område du vill slipa. Systemet gör att slipmaskinen håller sig centrerad inom det angivna området.
 • Ergonomi. En bandslip är ett kraftfullt verktyg som skapar starka vibrationer. För att du ska få ett ordentligt grepp är det bra om handtaget är gummerat och räfflat.

Användningsområden

Bandslipen är ett praktiskt elverktyg när du vill plana ut en yta eller efterbehandla trä för att skapa en slät och polerad yta. Vanliga användningsområden:

 • Forma. En bandslip är kraftfull och kan relativt snabbt forma trä, exempelvis runda kanter.
 • Spåra. Med en bandslip i mindre modell kan du göra spår i trä. På vissa modeller kan du också vinkla slipbandet för att göra spår.
 • Polera. Bandslipen kan även användas till metall, till exempel för att polera metaller och få en fin och glansig finish.

Arbeta säkert

Elverktyg är kraftfulla och kan orsaka olyckor om du inte handskas med dem varsamt. När du arbetar med en bandslip är det viktigt att alltid använda skyddsglasögon och andningsskydd eftersom det bildas mycket fint damm när du slipar. Det är även bra att använda öronskydd eftersom bandslipen låter en hel del. När du ska byta slippapper eller göra någon inställning är det viktigt att alltid stänga av maskinen. Något annat som är viktigt är att ta bort alla sågspån innan du använder bandslipen på metall. Töm alltid dammpåsen innan, annars kan metallen avge gnistor som tänder eld på sågspånen.

Så här arbetar du säkert med en bandslip:

 1. Låt maskinen jobba. Du behöver inte tillföra särskilt mycket tyngd eller kraft när du arbetar med en bandslip. Den arbetar ner i arbetsstycket av sig själv. Risken när du lägger för mycket tryck på maskinen är att den gräver ner sig i materialet, vilket kan resultera i fula spår.
 2. Håll maskinen i rörelse. Det är viktigt att du alltid rör bandslipen över arbetsstycket utan att stanna. Stannar du ens i ett kort ögonblick har maskinen hunnit göra fördjupningar i arbetsstycket.
 3. Håll bandslipen plant. Om du ska slipa ytan på ett arbetsstycke är det viktigt att du håller bandslipen helt plan och rakt över materialet som ska slipas. Annars riskerar du att även slipa kanterna som då blir rundade.

Olika typer av bandslipar

Det finns två typer av bandslipar: stationära och handhållna. Stationära bandslipar är utformade för att användas på en arbetsbänk. På stationära bandslipar sitter slipbandet på ovansidan. Du lägger då arbetsstycket mot slipbandet. En handhållen bandslip för du själv över arbetsstycket. Handhållna bandslipar är vanligare och de är mer flexibla. Det finns flera storlekar av handhållna bandslipar att välja bland.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som du använder för att slipa plana ytor.

Bandhastighet och banddimensioner är viktiga eftersom de påverkar vilka material du kan arbeta med.

Det finns billigare modeller för några hundralappar och mer avancerade maskiner för flera tusen kronor.

Det finns stationära och handhållna bandslipar.

Relaterade artiklar