Fem grovdammsugare som underlättar byggstädningen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Vanlig hemmastädning kräver inte någon särskild dammsugare. Men har du nyligen målat om, renoverat ett badrum eller utfört något större projekt krävs andra verktyg. Med en grovdammsugare kan du dammsuga upp skräp, stora partiklar och till och med vatten. Vi går igenom grovdammsugarens egenskaper och funktioner samt listar fem olika modeller i olika prisklasser.

Funktioner

Grovdammsugare är konstruerade ungefär som en hink med lock med en slang. I själva locket sitter dammsugarens motor, vilket gör att grovdammsugaren ofta är hög i formen. När du använder en grovdammsugare uppstår det ett undertryck i behållaren. Damm och smuts sugs in i hinken, som kan användas med eller utan dammsugarpåse. När hinken är full är det bara att ta loss locket och tömma innehållet. Ska du dammsuga torra ytor är det bäst att använda dammsugarpåse eftersom det motverkar att damm virvlar runt när du ska tömma hinken. Är underlaget vått är det bättre utan dammsugarpåse eftersom påsarna inte är utformade för att klara av fukt.

Grovdammsugare har olika funktioner, beroende på prisklass och tillverkare, bland annat:

  • Filterrengöring. De flesta grovdammsugare har en särskild knapp som startar vibration i filtret. Om filtret är igensatt trycker du på knappen, vilket leder till att filtret börjar vibrera kraftigt. Då släpper vanligtvis de partiklar som orsakat stoppet. En del dyrare grovdammsugare har en separat motor som används till filtervibrationen, då är vibrationen ännu starkare.
  • Vattentålig. Många, men inte alla, grovdammsugare klarar av både torr och våt miljö. Om du vill kunna städa upp i ett blött badrum efter en renovering är det förstås en fördel om grovdammsugaren kan användas i vatten.
  • Sugstyrka. Vissa modeller har reglerbar sugstyrka och du kan på så vis ställa in hur hårt dammsugaren ska suga. Större och tyngre partiklar kräver mer kraft i dammsugaren än enbart vanligt damm.
  • Automatisk start. Den här funktionen är tänkt att användas när du kopplar ihop dammsugaren med ett elektriskt verktyg, till exempel en cirkelsåg. Cirkelsågen kopplas då ihop med grovdammsugaren. När cirkelsågen startar reagerar dammsugaren genom att starta suget (så att sågspån sugs upp direkt).

Fem grovdammsugare – fem prisklasser

1.     Bosch grovdammsugare – exklusivitet

En extra stor grovdammsugare med 55 liters volym. Försedd med automatisk filterrengöring för att säkerställa en jämn och stark sugeffekt. Fungerar i både torra och våta utrymmen. Utrustad med ett praktiskt handtag och stora hjul som förenklar flyttning av maskinen.

Köp här

2.     Nilfisk grovdammsugare – lågpris

En grovdammsugare för mindre projekt och till ett lågt pris. Dammsugaren fungerar i både våta och torra utrymmen och har en inbyggd indikator som visar när filtret behöver rengöras. En grovdammsugare med färre funktioner men ett bra pris.

Köp här

3.     Bosch grovdammsugare – medelpris

En prisvärd och extra kraftfull grovdammsugare tack vare den kraftiga 1 200 W-sugmotorn. Fungerar lika bra i våta och torra utrymmen. Inbyggt halvautomatiskt filterrengöringssystem och med inbyggd blåsluftfunktion för snabbare torkning (om du exempelvis dammsugit färg eller andra lättorkande vätskor).

Köp här

4.     Kärcher grovdammsugare – Multifunktionell

En mångfunktionell grovdammsugare som fungerar optimalt med elverktyg. Den har en start- och stoppfunktion vilket gör att den går igång och stängs av med hjälp av elverktyget. Ovansidan av grovdammsugaren är plan för att du ska kunna ställa verktygslådan ovanpå. Den fungerar lika bra utomhus som inomhus och i våta som torra utrymmen. Med en effekt på 1 380 W har den mycket bra sugeffekt.

Köp här

 5.     Kärcher grovdammsugare – Kompakt modell

En kompakt grovdammsugare för våt- och torrutrymmen och med ett inbyggt halvautomatiskt filterrengöringssystem. Dammsugaren har mycket bra sugeffekt och klarar av att dammsuga upp såväl damm som sand och grus. Utvecklad med plan ovansida för att du ska kunna förvara verktygslådan, det går även att spänna fast den.

Köp här


Vanliga frågor och svar

Det finns många modeller och prisklasser att välja mellan. En billigare och enklare modell fungerar bra om du endast behöver dammsuga mindre ytor.

Det är ett slags dammsugare som klarar av att dammsuga upp större partiklar som grus och sand. Vissa modeller fungerar även i våta utrymmen och klarar av att suga upp vatten.

Ofta använder man en grovdammsugare för byggstädning.

Det är rekommenderat när du dammsuger torra utrymmen eftersom det bildas mycket damm annars. Om du dammsuger vatten är det bättre utan påse.