Innehåll i denna artikel
Vinkelslipens funktioner
Vinkelslipen är praktisk när du ska slipa, polera, putsa och kapa. Den är tillräckligt stark för att klara av hårdare material som betong och metaller samt lackerade ytor. Vinkelslipen består av olika delar och det är bra att kontrollera vilka funktioner och delar verktyget har innan du bestämmer dig för vilken modell du ska välja.
- Skivbyte. Vissa modeller kräver att du har en specialnyckel för att spänna fast klingan. Det är betydligt enklare om du slipper använda verktyg.
- Skyddsskärm. Kontrollera att skyddsskärmen är enkel att flytta och justera så att du får bort alla gnistor och allt damm när du arbetar.
- Stödhandtag. Kontrollera om handtaget har bra grepp och är gummerat.
- Startknapp. Startknappen ska vara bekväm och enkel att hålla inne under tiden du arbetar.
- Batteri. Om du väljer en batteridriven vinkelslip är det praktiskt om den har en batteriindikator som visar hur mycket ström du har kvar.
- Vibrationsdämpning. Vinkelslipen är ett kraftfullt verktyg som ger ifrån sig mycket vibrationer, se därför till att välja en modell med genomtänkt vibrationsdämpning.
- Handtag. Förutom stödhandtaget kan det vanliga handtaget se lite olika ut, på vissa modeller finns ett tvådelat handtag, vilket är bekvämt att hålla i samtidigt som det skyddar handen.
- Stor eller liten. Beroende på hur du ska använda verktyget kan du antingen köpa en liten eller en stor vinkelslip. En stor vinkelslip är praktisk när du behöver mer kraft och ett större skärdjup.
- Varvtal. Kontrollera vilket varvtal maskinen har och att det är justerbart.
- Energikälla. Många vinkelslipar är batteridrivna, men det finns även nätdrivna och tryckluftsdrivna varianter.
Vinkelslipen har många praktiska funktioner och eftersom det finns många tillbehör och klingor kan du även arbeta i många material och med olika saker. Vanliga arbeten med vinkelslip är att kapa sten och plattor, till exempel kan du använda den för att anpassa måtten på klinker eller kakel. Behöver du kapa metallrör? Det är inga problem med vinkelslipen om du använder en specialskiva till stål. Byter du ut klingan till en slipkopp kan du slipa betonggolvet. Med en fogfräs till vinkelslip kan du använda verktyget till att fräsa fogar i tegel.
Tillbehör till vinkelslip
Det är med hjälp av de olika tillbehören du kan utnyttja vinkelslipen som mest. Det finns många tillbehör, klingor och skivor, till exempel:
- Diamantslipkopp. Diamantslipkoppar finns i olika storlekar och de fäster bra på både släta och hårda ytor, till exempel betong eller puts.
- Koppskiva. Används till liknande arbeten som diamantslipkoppen, men är inte lika effektiv. Dock är den billigare.
- Lamellskiva. När du behöver komma åt att rensa ur svetsfogar är lamellskivan utmärkt, den består av en skiva täckt med små slippapperslappar.
- Kägelborste. En stålborste till vinkelslip är praktiskt om du har en grill. Med en kägelborste på vinkelslipen kan du enkelt och effektivt rengöra grillgallret snabbt och lätt. Använd kägelborste i stål när du borstar på järnhaltiga material och en kägelborste i koppar när du ska borsta rostfritt stål.
- Slipskiva. Om du ska utföra grövre träbearbetning fungerar vinkelslipen med en slipskiva bra. Kom ihåg att vinkelslipen är mer kraftfull än en vanlig slipmaskin och används därför inte till finare träarbeten. Den är dock användbar om du behöver få bort hårt sittande limrester eller färg på trä. Det finns flera typer av slipskivor till vinkelslip.
- Polerhätta. Använd vinkelslipen för att polera båten eller bilen.
- Metallkapskiva. Kapskivor finns i flera tjocklekar, väljer du en tunnare (1 millimeter) kapar du enkelt rostfritt stål.
- Diamantskiva för mjuk sten. Mjuk sten är exempelvis tegel och kakel och du använder en diamantklinga till vinkelslip som har stängd kant för att kapa i sådana material.
- Diamantskiva för hård sten. Till skillnad från diamantskivan som används i mjuk sten har diamantskiva för hård sten en öppen kant. Den fungerar bra när du ska kapa betong, trädgårdsplattor eller klinker. Om du ska foga ur murar eller såga ut spår för rör finns det en diamantskiva med extra bred kant.
Kom ihåg att de olika tillbehören kräver viss motorkraft för att fungera som det är tänkt. Ska du rengöra eller polera och använda polerborstar/polerskivor behöver vinkelslipen ha motorkraft på minst 1 000 watt. När du polerar bör du kunna ställa in ett varvtal på cirka 4 000 varv i minuten.
När du hyvlar med diamantslipkopp i betong behöver motorkraften vara cirka 2 000 watt.
Olika typer av vinkelslipar
De vanligaste typerna av vinkelslipar är batteridrivna eller nätdrivna med sladd. De med batteri är i regel något dyrare, samtidigt är det bekvämt att jobba trådlöst. Det finns även tryckluftsdrivna vinkelslipar, vilket är perfekt om du redan har en kompressor. Vinkelslipen får då minimal vikt och stor effektivitet.
Pris för vinkelslip ligger i regel i spannet 400 till 4 000 kronor, även om det såklart finns ännu dyrare modeller. Populära tillverkare för vinkelslipar är DeWalt, Ryobi, Makita och Milwaukee. Du kan bland annat köpa vinkelslip hos Biltema, Jula, Bauhaus eller online hos Proffsmagasinet.
DEWALT DCG412NT vinkelslip
Batteridriven 125 millimeters vinkelslip med ett varvtal på 7 000 varv/minut
Pris: 2160 kr LÄS MER / KÖPVanliga frågor och svar
Mellan 400 och 4 000 kronor.
Slipa, polera, kapa och fräsa spår.
Om du ska utföra vanliga ”gör det själv-arbeten” räcker det med en vinkelslip med 125 – 150 millimeters skiva.
Ett handverktyg som används för att slipa, polera, fräsa spår och kapa.