Elektrisk plåtsax – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Ska du kapa plåt? Istället för att använda all muskelstyrka med ett manuellt verktyg kan du istället använda en elektrisk plåtsax. Det finns olika varianter och funktioner – vi går igenom hur en elektrisk plåtsax fungerar.

Olika typer

Elektriska plåtsaxar finns i olika varianter, varav de vanligaste är rakskurna, förskjutna och vertikala. Rakskurna elektriska plåtsaxar har helt raka blad och bladen är något kortare än dem på en vanlig sax. Saxens blad är dock så pass kraftiga att de kan klippa igenom tjock plåt. Rakskurna plåtsaxar har vanligtvis gula handtag, för att du enkelt ska se vilken som är vilken. Om du ska köpa en förskjuten plåtsax behöver du välja om du ska ha en högerklippande eller en vänsterklippande. Högerklippande förskjutna plåtsaxar skär medurs och har gröna handtag. Vänsterklippande elektriska plåtsaxar har röda handtag och klipper alltså moturs. På vertikala plåtsaxar sitter bladen i rät vinkel mot handtaget. De används ofta där utrymmet är litet. Beroende på vad du ska göra kan du behöva flera typer av plåtsaxar. Men för exempelvis kapning av plåttak är den rakskurna varianten vanligast.

Funktioner

För att du ska bli nöjd med din elektriska plåtsax, är det viktigt att du kontrollerar verktygets funktioner och egenskaper. Vanliga funktioner:

  • Typ. Kontrollera vilken typ av plåtsax du behöver (rakskuren, förskjuten eller vertikal).
  • Mätvärde. Förmodligen kommer du använda en elektrisk plåtsax till att kapa och klippa i plåt. Men kontrollera att mätvärdet stämmer överens med det du ska använda verktyget till. Mätvärdet kallas för gauge. Ska du klippa 20-gauge stål kan du inte använda en plåtsax på 10 gauge.
  • Komfort. Även om en elektrisk plåtsax har en motor, blir man ganska snabbt trött i handen. Se därför till att välja en modell med vadderat och gummerat handtag, gärna med en form som följer handens naturliga rörelse och grepp.
  • Tandade blad. Ska du klippa i tjockare plåt kan en plåtsax med tandade blad vara att föredra. Den klipper mer effektivt och säkert eftersom tänderna griper tag om metallen och saxen riskerar därför inte att glida på samma sätt som plåtsaxar raka blad.
  • Motoreffekt. Elektriska plåtsaxar drivs genom en elektrisk motor, det är därför viktigt att kontrollera motorns effekt. Gäller det sladdmodeller är 4 – 5 ampere normalt och motsvarande effekt för sladdlösa varianter är 12 – 20 volt. Ju högre klassificering, desto bättre prestanda.

Vanliga frågor och svar

Det är en plåtsax med en elektrisk motor som underlättar arbetet.

Från cirka 1 500 kronor och uppåt, beroende på om plåtsaxen är batteridriven eller nätansluten.

Du kan använda den för att klippa i olika typer av metaller, exempelvis stål, aluminium och koppar.