Måttband – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Förutom hammare, skruvdragare, arbetsbord och skruv är måttbandet ett viktigt verktyg för hemmafixaren eftersom de flesta projekt kräver noggranna mätningar. Med ett måttband kan du enkelt mäta en yta, kontrollera att trallen är lika lång och kontrollera måtten på en soffa. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du köper ett måttband.

Måttbandets funktioner

Du använder måttbandet för att göra noggranna mätningar. Men det finns även andra egenskaper och funktioner du bör kontrollera innan du köper ett måttband:

  • Storlek. Det finns olika längder och bredder på måttband. Ett bredare och mer robust måttband är tåligare och ger mer exakta mätningar eftersom ett tunnare band lättare böjs. Satsa på ett måttband med ett blad på 27 – 32 millimeter. Kom även ihåg att välja en modell som är robust och som klarar av att tappas i golvet.
  • Noggrannhet. Alla måttband ger inte lika noggranna mätningar. De billigaste varianterna är sällan testade enligt godkänd standard. Är precisionsmätning viktigt är det bättre att satsa på ett måttband med noggrannare mätning och som har testats. Måttband delas in i olika klasser där klass III innebär den lägsta erkända nivån på noggrannhet. Klass II är ofta måttband för professionell användning med högre krav på noggrannhet. Klass I är det mest exakta måttbandet som ger mätningar med korrekthet på +/- 1,1 millimeter, medan ett klass II-måttband ger en korrekthet på 2,3 millimeter.
  • Måttenhet. Alla måttband som säljs i Europa har metriska måttangivelser, men det finns även måttband med den imperiala skalan (fot och tum).
  • Bladmaterial. Måttband tillverkas med blad i olika material. Stål är starkt och robust. Det finns även blad i rostfritt stål, vilket kostar mer, samt blad i glasfiber, vilket kan vara att föredra om du vill kunna arbeta även när det regnar eller i vatten.
  • Skaldesign. Vanligtvis rullas måttbandet ihop inuti en stängd konstruktion, ett slutet skal. Men det finns även måttband med öppen rulle, vilket kan vara praktiskt om du arbetar i lerig miljö och behöver kunna skölja av måttbandet emellanåt.
  • Låsmekanism. De flesta måttband har ett knivlås som griper tag i bandet och gör att det fastnar. Detta kallas för autolås. Det finns även manuella varianter som du själv låser vid önskat mått.
  • Längd. Längden är viktig eftersom den bestämmer vad du kan mäta utan att behöva göra markeringar för att mäta en gång till. Längden på måttband kan variera från en meter upp till 100 meter (även om 3 meter är vanligast).
  • Kroktyp. Kroken på måttbandet är den del som du kan haka fast på exempelvis änden av en bräda. Vanligtvis är kroken tillverkad av stål eller rostfritt stål. Vissa billigare modeller har en krok i plast. En del modeller har en krok i gummi, som är praktiskt eftersom det fäster bättre i olika material.
  • Bekvämlighet. Det ska givetvis vara enkelt att använda ett måttband. Kontrollera funktioner som stötdämpning, hur bra verktygets krok fäster på materialet och vilken färg måttbandet har. Ljusare färg är oftast enklare att läsa.
  • Läsbarhet. Kontrollera att siffrorna är stora och tydliga så att du snabbt ser vad som står.

Vanliga frågor och svar

Det finns måttband med olika längder, den vanligaste är en eller tre meter. Det finns även måttband på 100 meter.

Måttband finns att köpa i de flesta byggvaruhus och i hobbyaffärer.

Kontrollera måttenhet, längd på bandet samt skalet. Det är praktiskt om bandet rullar in sig i ett slutet skal som skyddar måttbandet.