Varmluftspistol – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En varmluftspistol är ett elektriskt handverktyg som påminner om en hårtork, dock blir den betydligt varmare. Den är användbar när du ska torka färg eller ta bort gammal målarfärg, mjuka upp lim, tina frysta rör och liknande.

Användningsområden

Varmluftspistolen är ett praktiskt verktyg eftersom den kan användas till många olika saker. Ett vanligt användningsområde är att ta bort gammal färg eller tapet. Då blåser du varmluft på väggen, vilket gör att tapetklistret släpper och målarfärgen blir kladdig och enklare att skrapa loss. Varmluftspistolen kan även användas när du ska böja eller svetsa plast, torka fuktigt trä eller krympa krympsladd.

Funktioner

Varmluftspistoler blåser ut het luft, hur varmt varierar från modell till modell men vanligtvis upp till 550 °C. Det finns även verktyg som kommer upp i temperaturer på över 700 °C. Kom ihåg att fundera på hur materialet du värmer reagerar på temperaturen. Ska du exempelvis lösa upp gammal blyfärg bildas giftiga gaser vid 538 °C.

När du ska köpa en varmluftspistol finns det flera funktioner som är bra att kontrollera:

  • Temperaturjustering. Det är bra om verktyget har temperaturinställning så att du kan anpassa värmen utifrån det material du arbetar med. Det är lätt hänt att överhetta eller bränna sönder material om du börjar med för hög värme.
  • Luftflödeshastighet. Många modeller har luftflödesinställningar, vilket innebär att du kan justera hur starkt verktyget ska blåsa ut luft. Det kan vara användbart när du arbetar med känsligare material eller när du behöver arbeta med större precision.
  • Säkerhet. Eftersom varmluftspistoler kan bli extremt heta innebär de en brand- och säkerhetsrisk. Kontrollera därför att verktyget har en säkerhetsfunktion som motverkar överhettning (till exempel att verktyget stänger av sig när det varit påslaget under lång tid).
  • Munstycken. Ibland ingår det tillbehör som munstycken, de är användbara om du vill rikta utblåset eller göra att luften endast blåser ut på ett litet område.
  • Batteri eller sladd. Det finns både sladd- och batteridrivna varmluftspistoler, vilken variant som passar dig bäst beror på hur flexibel du vill vara under arbetet. Fördelen med batteridrivna verktyg är att du kan röra dig friare och utan att ta hänsyn till sladdlängden. Men batterier tar så småningom slut, vilket kan vara irriterande om du inte har ett extrabatteri.
  • Nedkylningsfunktion. Vissa mer avancerade modeller har en nedkylningsfunktion, det innebär att verktyget svalnar på några minuter istället för 30 minuter.

Vanliga frågor och svar

Den kan bland annat användas till att ta bort gammal målarfärg, mjuka upp lim, krympa plast och torka trä.

Cirka 550 grader, men det finns även modeller som kommer upp till 760 grader och ibland ännu mer.

Från cirka 250 kronor och uppåt.

Relaterade artiklar