Häftpistol – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

En häftpistol är ett praktiskt verktyg i verktygslådan eftersom den underlättar flera typer av arbeten, till exempel när du ska sätta upp fuktspärr eller häfta fast tunnare lister. Det finns flera olika varianter att välja bland: manuella, elektriska och tryckluftsdrivna. Här går vi igenom häftpistolens egenskaper och funktioner samt vilka olika typer som finns.

Häftpistolens funktioner

Häftpistoler kan kosta allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor. För att du ska bli nöjd med din häftpistol är det viktigt att kontrollera funktionerna och verktygets egenskaper.

  • Komfort. Vanligtvis häftar man många klamrar när man använder en häftpistol, vilket snabbt kan göra dig trött i handen. Kontrollera hur häftpistolens ergonomi och användarvänlighet ser ut. Har du mindre händer bör du satsa på en mindre häftpistol, annars kommer den snabbt känns otymplig och stor i handen.
  • Kraftkälla. Det finns manuella, elektriska och tryckluftsdrivna häftpistoler samt häfthammare. För mindre projekt räcker det vanligtvis med en manuell häftpistol. Ska du däremot häfta mycket och behöver mer kraft, är en tryckluftsdriven modell att föredra.
  • Klammerlängd. Det är praktiskt om du kan använda olika klammerlängd till samma häftpistol. Då kan du enkelt anpassa klamrarna efter arbete. Ju större längdintervall av klamrar, desto bättre.
  • Effekt. Ju större effekt, desto tyngre arbeten kan du utföra med häftpistolen. De mer kraftfulla varianterna är pneumatiska och drivs alltså av en kompressor. Fördelen med den är att du får kontinuerlig kraft och kan arbeta under längre perioder. 
  • Storlek. Eftersom häftpistoler är handhållna verktyg är storleken viktig. Ju större och tyngre häftpistolen är, desto snabbare kommer du bli trött i handen och handleden. Är häftpistolen mindre är det enklare att komma åt att häfta även i hörn och mer svåråtkomliga områden.
  • Garanti. Garanti är alltid viktig och särskilt om du köper en mer avancerad och dyr variant. Vissa tillverkare erbjuder garantier på mellan fem och sju år, vilket är en fördel om något skulle gå sönder.
  • Säkerhetsfunktioner. En av de vanligaste olyckorna med häftpistoler är klämolyckor. Många av dagens häftpistoler har en anti-kläm-funktion.
  • Vridbart rör. Detta är viktigt om du väljer en tryckluftsdriven modell eftersom sladden då inte riskerar att böjas eller trassla sig.

Olika typer av häftpistol

Det finns ett stort utbud av häftpistoler: manuella, elektriska, batteridrivna och tryckluftsdrivna häftpistoler samt häfthammare. De har olika egenskaper och kan vara olika bra beroende på hur de ska användas.

  • Manuella. Det är den vanligaste varianten och fungerar bra till mindre DIY-projekt och när du bara ska häfta några få klamrar då och då. Manuella häftpistoler kräver viss kraft när du trycker ut klamrarna, vilket snabbt kan göra dig trött i handen.
  • Elektriska och batteridrivna. Det finns både batteridrivna och häftpistoler med sladd. Batteridrivna häftpistoler är i regel tyngre eftersom batteriet väger en del. Fördelen med batteridrivna modeller är att du kan arbeta var som helst och inte behöver bry dig om var eluttagen är. En eldriven modell med sladd är praktisk genom att strömmen aldrig tar slut och du därför kan arbeta längre perioder. Nackdelen med sladd är att du behöver arbeta i närheten av ett eluttag.
  • Tryckluftsdrivna. Ska du arbeta med större projekt och exempelvis häfta fast lister eller fuktspärrar, är tryckluftsdrivna varianter att föredra. De ger ordentligt med kraft och du behöver inte använda egen styrka för att häfta. Nackdelen är att pneumatiska modeller kräver viss förkunskap eftersom du arbetar med en kompressor.
  • Häfthammare. Ett praktiskt verktyg när du lägger tak och spikar läkt, fäster heltäckningsmattor eller sätter upp isolering. Häfthammaren fungerar ungefär som en manuell häftpistol men har en betydligt smalare och nättare utformning vilket gör verktyget lättanvänt och flexibelt.

Kostnad

Manuella häftpistoler är de billigaste och även de vanligaste. Tycker du om att pyssla och hålla på med småprojekt räcker en manuell häftpistol fint. Manuella häftpistoler kostar från cirka 300 kronor upp till 1 500 kronor. Elektriska häftpistoler är något dyrare och kostar från cirka 1 000 kronor. Priset varierar också beroende på varumärke – vissa märken kostar flera tusen kronor. Lufttrycksdrivna häftpistoler finns i alla prisklasser. Du kan hitta modeller från några hundralappar upp till flera tusen kronor. De billigaste varianterna är sällan särskilt bra om du vill kunna använda verktyget under många år.

Fem prisvärda häftpistoler

Rapid R14E

En liten, manuell häftpistol ämnad för bredtrådsklamrar (6 – 8 millimeter). Den är optimal om du har mindre händer och den fungerar förvånansvärt bra även för arbeten som kräver hög fasthållningsförmåga hos häftklammern.

Egenskaper: Passar klamrar på 6 – 8 millimeter. Enkel påfyllnad av klamrar, ergonomiskt handtag med låsfunktion och fem års garanti.

Köp här

Stanley FatMax FMHT6-75934

En elektrisk häftpistol där klammern trycks in från botten. Häftpistolen är även kompatibel med dyckert för tuffare arbeten. Du kan ställa in kraften i pistolen och anpassa den efter olika materialtyper. Pistolen kan laddas med fem typer av dyckert och klammer (robusta häftklamrar, platta med smal krona, rund krona, 18GA-dyckert samt huvudlösa dyckert).

Egenskaper: Kompatibel med fem typer av dyckert och klamrar, den laddas underifrån och har inbyggd indikator som visar när klamrar eller dyckert börjar ta slut.

Köp här

Milwaukee M12 BST-0

En batteridriven häftpistol för mer flexibelt arbete (12V). Häftpistolen kan laddas med 100 klamrar åt gången. Trots att den är batteridriven är den kompakt i designen. Det går att skjuta enskilda klamrar (en åt gången) eller använda serieavfyrning för att öka produktiviteten. Med ett batteri kan häftpistolen avfyra 1 500 klamrar innan laddning.

Egenskaper: Kapacitet på 100 klamrar, justerbart bältesclip och möjlighet att avfyra enskilda klamrar eller serieavfyring för snabbare arbete.

Köp här

Makita DST221Z

En batteridriven, kraftfull häftpistol på 18V med ett justerbart klammerdjup. Varje laddning har en kapacitet på 3 000 klamrar. Handtaget är gummerat för ökad komfort.

Egenskaper: Djupinställning för klamrar, gummerat handtag, kapacitet för 3 000 klamrar per laddning.

Köp här

Makita AT2550A

En tryckluftsdriven klammerpistol med klammerbredd på 25 millimeter och längdkapacitet på 25 – 50 millimeter. Pistolens konstruktion är robust och verktyget är försett med ett gummerat handtag för ökad komfort. Möjlighet att avfyra enskilda klamrar eller ställa in serieavfyring för ökad produktivitet.

Egenskaper: Längdkapacitet på klamrar mellan 25 och 50 millimeter samt möjlighet att ställa in enskild avfyring eller serieavfyring. Oljeflaska, skyddsglasögon, luftnippel och verktyg ingår.

Köp här

Vanliga frågor och svar

En häftpistol fungerar ungefär som en vanlig häftapparat som du har på skrivbordet, förutom att den är starkare och kan sättas direkt mot underlaget (till skillnad från häftapparater som du placerar ett papper emellan.

Manuella, elektriska och lufttrycksdrivna samt häfthammare som fungerar ungefär som manuella modeller.

De används till allt från DIY-projekt till byggnadsarbeten som att spika upp läkt, sätta upp fuktspärr och häfta fast heltäckningsmattor.

Nej. Olika häftpistoler har olika klammerstorlek. Vissa modeller kan dock användas med olika klammerstorlek.