Jordfräs – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En jordfräs är en maskin utrustad med rotorblad som luckrar upp jorden. Den är omtyckt av den trädgårdsintresserade. Här får du lära dig mer om hur jordfräsen fungerar, vilka olika typer som finns samt vad den kostar.

Jordfräsens funktioner

Jordfräsen är en bensindriven maskin som är försedd med rotorblad eller knivar. De roterar snett och luckrar upp jorden allteftersom maskinen dras framåt. Jordfräsar är särskilt praktiska för dig som har ett större potatisland eller behöver bearbeta ett större område jord. Det finns flera typer av jordfräsar, både dyrare och mer avancerade och billigare och enklare modeller. Vilken som passar dig bäst beror på vad du ska använda den till. När du ska köpa en jordfräs är det bra att kontrollera följande funktioner och finesser:

  • Växlar. De billigare och enklare modellerna har endast en växel och klarar inte lika svår terräng. Mer kraftfulla jordfräsar har ofta flera växlar och en backfunktion.
  • Arbetsbredd. De vanligaste bredderna sträcker sig mellan 30 och 80 centimeter. Har du en mindre trädgård eller ska använda jordfräsen i redan anlagda rabatter är en mer kompakt modell att föredra.
  • Antal rotorer. Ju fler rotorer desto mer effektiv är jordfräsen.
  • Djupreglage. Vissa modeller har ett reglage för hur djupt rotorerna ska gå.
  • Drivmedel. De allra flesta jordfräsar drivs på bensin, men det finns även enklare, handhållna modeller, som är eldrivna.
  • Backfunktion. Om du ska luckra tyngre och mer kompakt jord kan en backfunktion vara bra eftersom det annars blir slitigt att dra maskinen bakåt.
  • Hjul. Ju större områden som ska bearbetas, desto kraftigare hjul är att föredra. Satsa på en modell med djupt mönstrade terränghjul.
  • Mossrivning. En del jordfräsar har särskilda finesser som exempelvis mossrivningsfunktion.
  • Gräsmatteluftning. Vill du kunna lufta gräsmattan kan du välja en jordfräs med en sådan funktion.

Kostnad för jordfräs

Vill du ha en enklare modell kan du köpa en billig jordfräs hos Bauhaus från cirka 1 500, eller en jordfräs hos Biltema för cirka 3 000 kronor. Vill du ha en mer avancerad modell är det alltid bra att jämföra produkter och läsa några bäst i test för jordfräs. Några modeller som fått bra rekommendationer är bland annat jordfräs från Husqvarna (TF 335), den har en rejäl arbetsbredd på 80 centimeter, drivs av bensin, har flera växlar och en kraftfull motor på 4 500 W. Om du inte vill köpa går det även att hyra jordfräs för cirka 250 kronor per dag eller 1 000 kronor per vecka.

Husqvarna TF 335 Jordfräs

En lättanvänd och kraftfull jordfräs med alla viktiga funktioner

Pris: 8790 kr LÄS MER / KÖP

Ett tips för att hitta en bra modell till bättre pris är att hålla utkik efter rea på jordfräsar. Köp maskinen under hösten eller vintern istället för våren och sommaren då efterfrågan är större.

Vanliga frågor och svar

En maskin som används för att luckra upp jord, den är praktisk vid trädgårdsarbete.

Man luckrar upp jorden inför odling.

En prisvärd modell är Husqvarna TF 335, den kostar cirka 9 000 kronor, har en kraftfull motor och en tilltagen arbetsbredd på 80 centimeter. Men ska du arbeta i en liten trädgård, exempelvis i befintliga rabatter, är en mer kompakt, mindre och handhållen modell bättre.

De klarar av att luckra upp jord. Vissa modeller har även andra funktioner som exempelvis mossrivning.

Relaterade artiklar