Pressmaskin – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Pressmaskinen är inte det vanligaste redskapet för hemmafixaren. Men arbetar du som rörmokare, mekaniker eller tekniker kan det vara ett användbart verktyg. Med en pressmaskin kan du klämma ihop två rör, istället för att löda eller svetsa. Här går vi igenom hur pressmaskinen fungerar, vilka varianter som finns samt hur du använder verktyget.

Funktioner

För att du ska bli nöjd med din pressmaskin är det viktigt att du kontrollerar egenskaper och funktioner. De skiljer sig nämligen en del beroende på vilken pressmaskin det gäller. Vanliga funktioner och egenskaper:

 • Manuell eller hydraulisk. Manuella pressmaskiner är i regel billigare än hydrauliska. Med en manuell pressmaskin är det din egen muskelstyrka som avgör hur hårt du kan pressa. Till smalare rör kan det ofta räcka med en manuell pressmaskin. Hydrauliska varianter kan antingen vara nätdrivna eller batteridrivna och de är mycket kraftfulla.
 • Typ av pressmaskin. Det finns flera typer av pressmaskiner som används för olika saker. Till exempel kan du hitta maskiner som är till för att pressa koppar, stål och rostfritt stål samt pressmaskiner som är till för att pressa kablar och kabelskor.
 • Material. Kontrollera vilka material du kan arbeta med. De vanligaste materialen för rör är koppar, kolfiber och rostfritt stål.
 • Storlek och vikt. Pressverktyg är ganska tunga och har en robust konstruktion, inte sällan i gjutjärn. För att du ska orka arbeta med pressverktyget är det bra om det inte är för tungt, så kontrollera hur mycket det väger.
 • Användarvänlighet. Kontrollera att pressmaskinen är enkel att använda. Det är bra om verktyget har funktioner som autostop eller krympfunktion, då kan du enklare jobba i trängre utrymmen.
 • Borstad eller borstlös motor. Nya pressmaskiner har sällan borstad motor, men det finns fortfarande alternativ på marknaden. Fördelen med borstlös motor är att motorns livslängd är längre. Borstade motorer är dock billigare, så du behöver göra en avvägning.
 • Batteri. Många pressmaskiner är idag batteridrivna, kontrollera därför vilken typ av batteri maskinen ska ha, hur lång batteritiden är samt hur lång tid det tar att ladda upp batterierna.
 • Belysning. Integrerad LED-belysning i verktyget är att föredra, då du ser du ordentligt även i mörka områden.

Fördelar med pressmaskiner

Vid vissa VVS-arbeten föreligger det en högre brandrisk, särskilt om lödning eller svetsning är inblandad. Många gånger svetsar man ihop två rör, men om det inte går att göra på ett säkert sätt, kan man alltså använda en pressmaskin istället. Metoden går ut på att två rör kapas för att sedan föras in i en muff. Muffen pressas sedan ihop genom pressmaskinen och de två rören är sammanfogade.

Viktigt att veta

Kom ihåg att tänka på kompatibilitet när du köper ett pressverktyg. Pressmaskiner som ska användas för rörkopplingar måste ha en pressback (själva presskäften) som matchar muffen som ska trycka ihop de två rören. Muffar säljs av många tillverkare av pressverktyg, så det är inte särskilt svårt att hitta något som passar.

Så använder du en pressmaskin

Eftersom olika pressmaskiner har olika funktioner är det viktigt att alltid kontrollera bruksanvisningen för hur just ditt verktyg fungerar. Så här använder du en pressmaskin för vanliga kopparrör:

 1. Kapa röret. Använd ett lämpligt verktyg för att få ett så rent och fint snitt som möjligt.
 2. Brotscha röret. Använd ett brotschverktyg för att brotscha rörets ut- och insida (brotschning innebär att man skapar ett precisionshål med ett särskilt verktyg).
 3. Trä på kopplingen. För in bägge rörändar i kopplingen och kom ihåg att markera insticksdjupet så att du kan kontrollera om kopplingen rört sig eller inte.
 4. Sätt pressbacken över kopplingen. Pressbacken är pressmaskinens ”käftar” och ska placeras runt kopplingen.
 5. Starta pressmaskinen. Om du har en hydraulisk variant startar du verktyget som då kommer att pressa samman kopplingen.

Vanliga frågor och svar

Ett verktyg som används vid montering av rörkopplingar.

Med mekanisk eller hydraulisk kraft pressar verktyget samman två rörkopplingar.

Det finns pressmaskiner med olika profiler som används för olika typer av rör och material.