Luftrenare – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Luftrenare är en maskin som renar luften inomhus. Om du har problem med pollenallergi, besväras av dålig luft i källaren eller av annan anledning vill rena luften, är en luftrenare bra. Här går vi igenom hur den fungerar samt listar tre prisvärda modeller just nu.

Luftrenare eller ozonrenare – vilken passar dig?

Innan vi går vidare med att informera om luftrenarens funktioner kan det vara bra att veta vad skillnaderna mellan en luftrenare och en ozonrenare är.

  • Luftrenare. En luftrenare renar luften i ett utrymme, exempelvis från pollen eller andra luftföroreningar. Maskinen har ett filter som fångar upp partiklarna. Luftrenaren står vanligtvis på dygnet runt och filtret måste rengöras och bytas regelbundet.
  • Ozonrenare. Ozonrenare används i regel endast vid enstaka tillfällen – för att luktsanera ett utrymme. Ozonrenaren använder gasen ozon för att den ska kunna sanera svåra lukter som tobaksrök eller mögel. När ozonrenaren är i gång kan den luktsanera ett utrymme på endast några timmar. Du kan bli av med både mögelsporer, bakterier, allergener och andra mikroorganismer. Oftast räcker det med en behandling, men vid svårare lukter kan ozonrenaren behöva utföra två behandlingar.

Om ozon

Ozon är en gas som även kallas för aktivt syre. När molekylerna som förekommer i dålig lukt utsätts för ozongasen börjar de att oxidera. Det leder i sin tur till att lukten försvinner. Ozongasen är stark och tar även kål på cellväggarna inuti bakterier och mögelsporer, vilket gör att de inte längre kan föröka sig. Du ska inte vistas i utrymmet som ozonrenas eftersom gasen är giftig. Men efter behandlingen finns inte längre något ozon kvar och utrymmet är säkert att vistas i. En ozonrenare omvandlar vanligt syre (O2) till ozon (O3) när syret passerar en elektrisk fläkt. Viktigt att veta är att en ozonrenare inte kan skapa frisk luft, den tar endast bort den dåliga lukten. Det betyder att själva orsaken till mögel kvarstår. Ofta behöver du komplettera ozonbehandlingen med en luftavfuktare och en luftrenare som kontinuerligt står på. Luftavfuktaren suger upp överflödig fukthalt i luften, vilket ofta är en orsak till att mögel fortsätter att växa. Luftrenaren hjälper till att kontinuerligt filtrera den dåliga luften och släpper ut friskare luft.

Eftersom man ofta ställer luftrenaren i sovrummet för att förbättra luften, är det viktigt att inte ljudnivån är för hög.

Olika typer av luftrenare

Det finns flera typer av luftrenare som fungerar på lite olika sätt:

  • Joniserande luftrenare. Den här typen av luftrenare avlägsnar partiklar som svävar fritt i luften. De är effektiva men tar endast upp en liten mängd av partikelmängden. Kontrollera att luftrenaren inte producerar ozon, vilket är skadligt för hälsan.
  • Luftrenare med elektrostatiska filter. Den här varianten är mer effektiv än ovanstående och fångar upp en större partikelmängd. Även den här varianten kan ibland släppa ut ozon, så kontrollera det först innan du börjar använda den. Elektrostatisk luftrening innebär att luftrenaren genom jonisering laddar luften elektriskt. Det leder till att partiklarna i luften börjar klumpa ihop sig. Till slut blir de så tunga att de faller till marken, vilket gör det enkelt att dammsuga upp dem.
  • Luftrenare med partikelfilter. Väljer du den här varianten är det viktigt att du kontrollerar filtrets kvalitet eftersom det är filtret som fångar upp partiklarna i luften.
  • Luftrenare med gasfilter. Den här varianten fångar upp gaser i luften genom ett särskilt kolfilter. Det är viktigt att du kontrollerar anvisningarna för att veta hur ofta du ska byta filtret.

Luftrenarens funktioner

Luftrenare är ett bra alternativ om du bor nära en kraftigt trafikerad väg eller om du är allergisk mot exempelvis pollen. Det finns en uppsjö alternativ att välja bland, vissa med fler funktioner. En del luftrenare är godkända av Astma & Allergiförbundet, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du är allergiker. För att du ska bli nöjd med luftrenaren är det viktigt att du kontrollerar vilka funktioner den har.

  • Ljudnivå. Eftersom luftrenaren vanligtvis står på dygnet runt är det viktigt att kontrollera hur mycket den låter. Vissa varianter har så låg ljudnivå som 27 dB, vilket motsvarar ljudet av viskningar eller andningsljud.
  • Luftflöde. Luftflödet i en luftrenare handlar om fläktens förmåga att cirkulera luften. Vilket filter som används påverkar i hög grad hur bra luftflöde luftrenaren har.
  • Arbetsyta. Det är viktigt att kontrollera för vilken yta luftrenaren kan rena luften. Det står angivet i m2.
  • Drifttemperatur. Om du ska ställa luftrenaren i exempelvis ett garage, ett vindsutrymme eller i källaren, är det bra att du först kontrollerar i vilka temperaturer den fungerar.
  • Vikt. Även om du förmodligen kommer ställa luftrenaren på en plats, kan det ändå vara bra att kontrollera vikten. Det finns både mindre och nättare modeller och stora tyngre maskiner som kan vara mer otympliga att flytta.
  • Effekt. Kontrollera vilken effekt luftrenaren har. Effekten anges i watt och berättar hur mycket energi, eller ström som krävs för att driva luftrenaren.

Tre luftrenare i tre prisklasser

1.     Eeese Vigga luftrenare

Funktioner:

  • Arbetsyta: 50 m2
  • Effekt: 50 watt
  • Ljudnivå: 29 dB – 61 dB (beroende på vilken effekt du använder)
  • Vikt: 5,5 kilo
  • Filtertyp: HEPA-filter (filtrerar luftburna partiklar)

Egenskaper: En snygg och kompakt luftrenare med HEPA-filter som fångar upp även de minsta luftburna partiklarna. Modellen är liten och kompakt och lätt att flytta runt tack vare ett handtag. Eeese Vigga är en luftrenare som du kan styra via mobilens Wi-Fi. Vill du inte ha luftrenaren påslagen dygnet runt kan du välja timerfunktionen och ställa in den på 2, 4 eller 8 timmars timer. En annan unik funktion är att den har en ljusindikator som visar när luften är renad. Luftrenaren har en dov belysning som ändrar färg utifrån luftkvaliteten.

Köp här

2.     Woods AL 310 luftrenare

Funktioner:

  • Arbetsyta: 50 m2
  • Effekt: 19 watt
  • Ljudnivå: 27 dB
  • Vikt: 12 kilo
  • Filtertyp: HEPA-filter och kolfilter (filtrerar luftburna partiklar)

Egenskaper: Luftrenare från Woods använder jonisering för att fånga upp luftpartiklarna. Genom joniseringen får partiklarna i luften en elektrisk laddning, vilket gör att de klumpar ihop sig och blir enklare för luftrenaren att fånga upp. Kolfiltret är utmärkt för att ta bort rök, gaser och dålig lukt. Luftrenaren är kompakt i sin modell och har en mycket hög reningsgrad (99,98 % för ytor upp till 50 m2).

Köp här

3.     Pullman Ermator A1000

Funktioner:

  • Arbetsyta: 1 000 m3/timme
  • Effekt: 285 watt
  • Ljudnivå: 58 – 65 dB (beroende på vilken effekt du använder)
  • Vikt: 15 kilo
  • Filtertyp: HEPA-filter (H13)

Egenskaper: En rejäl luftrenare med kapacitet för hela 1 000 m3/timme. Passande för stora utrymmen som exempelvis kontorslokaler eller källarutrymmen. Luftrenaren har två hastigheter, timräknare samt ett extra eluttag. Den har dubbla varningslampor som indikerar olika saker: röd lampa innebär att filtret är trasigt och orange lampa innebär att filtret är igensatt till 90 %. Den här modellen lever upp till Arbetsmiljöverkets rekommendationer för hantering av kvarts- samt stendamm.

Köp här

Tips!

Om du använder en luftrenare för att ta bort pollen i luften är det viktigt att veta att pollen inte enbart svävar i luften. Det kan även sätta sig i textilier och möbler. Det är därför viktigt att du även håller fönstren stängda samt att du tvättar kläder och hår om du har stora besvär med pollen.

Vanliga frågor och svar

Det är en maskin som renar luften genom att suga in luften genom ett filter. Filtret fångar upp allt från allergener till damm och andra luftföroreningar.

De flesta luftrenare drar in inomhusluften genom en fläkt som är utrustad med ett filter. Filtret fångar upp partiklar som finns i luften. Ofta har luftrenare både ett kolfilter och ett HEPA-filter vilka effektivt renar luften och i många fall även allergener.

Det finns vissa modeller på marknaden som bildar ozon när de används. Ozon är en hälsoskadlig gas som du inte bör andas in.

Det finns billigare modeller från cirka 2 000 kronor och mer avancerade varianter på upp till 30 000 – 80 000 kronor.

Det varierar lite beroende på vilken modell du har. Många luftrenare har en indikator som berättar när det är dags att byta filter. Ofta byter man inte filter mer än kanske fyra gånger per år.