Spårfräs – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Spårfräsen används ofta när du vill gömma kablar och rör inuti betong eller tegel. Den kan användas för att fräsa spår i både lättbetong, ytbetong, trä och gips. Lär dig mer om spårfräsens funktioner.

Så använder du spårfräs

Tänk på att spårfräsen är ett kraftfullt verktyg, under tiden du förbereder fräsen bör du därför aldrig ha kontakten inkopplad. Det kan finnas viss variation i hur varje enskild fräs fungerar, men i regel använder du spårfräs så här:

  1. Byt fräs. Börja med att byta fräs och ställa in det önskade fräsdjupet. Håll axeln stilla med en skruvnyckel och skruva sedan lös fräsen med den medföljande specialnyckeln. Skruva ur fräsen och sätt i den nya fräsen.
  2. Ställ in fräsdjupet: Börja med att skruva ur insexskruvarna ett varv med en insexnyckel. Justera sedan djupreglaget – ett streck motsvarar 5 millimeter. När du ställt in rätt djup drar du åt insexskruvarna igen.
  3. Koppla på dammsugare.  Använd endast grovdammsugare.
  4. Sätt i kontakten i vägguttaget. Kom ihåg att använda hörselskydd, skyddsglasögon och munskydd.
  5. Håll i bägge handtag. En hand på handgreppet och den andra på manöverhandtaget. Med ena handen för du sedan strömbrytaren åt sidan och trycker sedan in knappen.
  6. För maskinen försiktigt framåt. För långsamt in fräsen i materialet men börja inte röra den innan bägge löprullarna vilar mot underlaget. Du ska inte tvinga fram maskinen, låt den själv fräsa sig framåt.
  7. Släpp strömbrytaren. När du är klar med fräsningen släpper du strömbrytaren, dra sedan ut kontakten innan du börjar rengöra maskinen.

Vinkelslip som spårfräs

Om du har en vinkelslip kan den också användas som en spårfräs, du behöver bara utrusta den med en diamantklinga. Tänk på att koppla på en grovdammsugare eftersom det bildas väldigt mycket damm vid fräsning.

Material och fräsar

Spårfräsen används framförallt för att fräsa spår i betong, lättbetong och murverk, men väljer du en kraftfullare modell fungerar det även att använda spårfräs i metall. Om du ska göra utfräsningar till pluggning eller göra snickarfogar är det bättre att använda lamellkex istället för spårfräs. En lamellfräs är ett handverktyg som till exempel kan användas för att sammanfoga bordsskivor på längden. En annan typ av fräs är överhandsfräs, den används till att falsa och fräsa urtag med olika slags profiler.

Pris för spårfräs

Det finns olika priser att välja bland när du köper spårfräs, men kostnaden börjar från cirka 1 500 kronor. Vill du ha en kraftfull modell får du räkna med minst 6 000 kronor. Om du inte kommer använda fräsen särskilt ofta kan du istället hyra spårfräs, det kostar cirka 200 kronor per dag.

Du kan köpa spårfräs hos Biltema, Bauhaus och andra stora byggvaruhus, eller på nätet hos Proffsmagasinet.

MAKITA SG150

En kraftfull betongfräs som ger exakt och snabb fräsning av spår och fogar.

Pris: 7919 kr LÄS MER / KÖP

Vanliga frågor och svar

Ett verktyg som ofta används för att fräsa ur spår till elkablar och rör.

I en lägenhet på 55 m2 kostar det cirka 50 000 kronor (efter ROT-avdrag).

Profilspår.

Det är en maskin som används för att skapa kortare och grundare spår, till exempel kilspår.

Relaterade artiklar