Arbetsbänk – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Arbetsbänken är hemmafixarens kanske viktigaste redskap. Utan ett ordentligt bord har du ingen plats att såga, limma, måla och fräsa. Här går vi igenom vilka varianter som finns samt vad du bör tänka på när du köper en arbetsbänk.

Olika typer

Det finns många olika varianter av arbetsbänkar sett till storlek och funktion. En del bord har särskilda fixeringsanordningar som gör det enkelt att sätta fast material medan du arbetar med dem.

  • Fast arbetsbänk. En fast arbetsbänk är vanligtvis permanent installerad i exempelvis garaget. Den här typen av bänkar är ofta robusta och tyngre i sin konstruktion. Många modeller är utformade med en tålig metallram. Vissa modeller av fasta arbetsbänkar har även lådor, fästanordningar och andra finesser som gör det enklare att arbeta med dina vanligaste handverktyg.
  • Hopfällbar arbetsbänk. Vill du kunna flytta runt arbetsbänken, till exempel för att du ska kunna jobba utomhus, är en portabel modell att föredra. De är vanligtvis lite mindre i storleken och i hopfällt läge har de ett handtag som underlättar förflyttning.
  • Storlekar. Arbetsbänkar finns i många olika storlekar. Det finns även höj- och sänkbara stativ som gör det enkelt att justera arbetshöjden utifrån arbetsområde. Vilken höjd du bör ha beror på vilket arbete du ska utföra. Rekommendation enligt Arbetsmiljöverket:
ArbetsmomentRekommenderad arbetshöjd
Finmotoriskt arbete som kräver mycket synförmågaLite högre än armbågshöjd
Arbete som kräver mycket armrörelseArmbågshöjd
Arbete som kräver kraft nedåt (exempelvis när du ska trycka ett verktyg nedåt)Lägre än armbågshöjd (hur högt beror på materialets storlek)

Funktioner

För att du ska bli nöjd med arbetsbänken är det bra om du kontrollerar vilka funktioner och egenskaper den har:

  • Yta. Den första saken du bör kontrollera är hur stort arbetsbordet är. Fundera över vad du vanligtvis arbetar med. Brukar du såga stora träskivor eller utför du mestadels arbeten med mindre material? För professionellt träarbete är det bra med en större arbetsyta.
  • Höjd. Det är nästan alltid att föredra en arbetsbänk som är höj- och sänkbar. Då kan du justera höjden och exempelvis stå eller sitta när du arbetar. Även fast monterade arbetsbänkar kan vara höj- och sänkbara. Det är en funktion som kostar lite mer, men det är ofta värt den extra kostnaden.
  • Viktkapacitet. Hur mycket vikt arbetsbänken klarar av är viktigt att kontrollera. Annars finns risken att du väljer en bänk som inte klarar av vikten från det material du arbetar i. För enklare DIY-projekt räcker det ofta med en viktkapacitet på cirka 200 kilo. Men för professionellt arbete kan det vara bättre att överväga en bänk med viktkapacitet från 1 000 kilo.
  • Förvaring. Arbetsbänkar med förvaring gäller framförallt permanent monterade bänkar. De kan bland annat vara utrustade med lådor och hänganordningar som underlättar förvaring av dina verktyg.
  • Bärbarhet. Behöver du kunna arbeta på olika ställen? I så fall ska du välja en bärbar och hopfällbar arbetsbänk. De tar lite plats i hopvikt läge och kan på så vis enkelt transporteras i bilens bagageutrymme.
  • Material. Beroende på vad du ska arbeta med mestadels kan olika material på arbetsbänken vara bra. Det finns bland annat arbetsbänkar med träskiva och arbetsbänkar i plåt och stål. Trä är vanligast och fungerar för de flesta arbeten. Om du ska arbeta med starka lösningsmedel och olja är det bättre om arbetsbänken är tillverkad av stål, vilket är ett lättskött och robust material. Om du utför elektriska installationer är det bättre att välja en arbetsbänk i plast, då är du säker på att den inte leder ström.
  • Stabilitet. Billigare budgetvarianter har ofta sämre stabilitet än dyrare modeller. Väljer du ett dyrare bord är konstruktionen vanligtvis mer ordentlig och tillverkad i exempelvis stål.
  • Spännvevar. Välj en arbetsbänk med minst två spännvevar, de använder du för att spänna ihop material, till exempel när du ska limma ihop två bänkskivor.
  • Bänkhakar. Arbetsbänken bör ha flyttbara bänkhakar, de gör att du kan spänna fast material när du arbetar, till exempel lister eller tvinna ihop brädor.

Vanliga frågor och svar

Det är ett bord med olika funktioner och som används för hemmafixare eller av professionella hantverkare.

Det finns portabla, vikbara, elektriska och stationära arbetsbänkar.

Vilken höjd arbetsbänken bör ha beror på vad du ska arbeta med. Om du ska arbeta med finmotoriskt arbete som kräver mycket synförmåga bör arbetsbänken vara något högre än armbågshöjd. I artikeln kan du se mer om vilka höjder som är rekommenderade för olika typer av arbeten.

Du kan hitta enklare arbetsbänkar från cirka 150 kronor och mer exklusiva varianter från cirka 1 500 kronor.

Kontrollera vilka funktioner det har, till exempel höjd (om det är höj- och sänkbart), om det finns förvaring (lådor och upphängningsanordningar) samt vilken viktkapacitet bänken har.

Relaterade artiklar