Giraffslip – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En giraffslip är en större väggslipmaskin med långt skaft (därav namnet) som ofta används för slipning av väggar och tak – ytor som är stora och svåra att komma åt utan stege. Slipen är kraftfull och fungerar perfekt när du vill slipa spackel eller färg. Här går vi igenom vilka funktioner giraffslipen har samt hur den fungerar.

Funktioner

Giraffslipen påminner en del om excenterslipen då den också har en roterande slipsula. Dock är giraffslipen nästan dubbelt så bred, vilket innebär att den slipar över ett större område åt gången. De flesta giraffslipar har samma konstruktion, även om vissa funktioner och finesser kan variera.

  • Motorns placering. På de flesta billigare modeller sitter motorn i själva sliphuvudet, alltså längst ut på verktyget. På vissa dyrare modeller sitter den istället på handtaget, längst ner på skaftet. När motorn är placerad på handtaget blir viktfördelningen betydligt bättre än när den sitter vid sliphuvudet. Eftersom slipning av väggar och tak är ett ganska tidskrävande arbete kan det göra stor skillnad för kroppen och orken att välja en modell där motorn sitter placerad vid handtaget.
  • Längd. Giraffslipar har redan en avlång konstruktion för att du ska kunna nå längre än dina armar förmår. Men det finns vissa modeller med förlängningsdelar eller med teleskophandtag, vilket gör att du kan förlänga verktyget ännu lite mer. Det kan vara en stor fördel om det är hög takhöjd där du ska arbeta. Vissa modeller kan bli så långa som 3,5 meter.
  • Sliphuvudet. Om du ska slipa tak med giraffslip är det bra att kontrollera hur formen på sliphuvudet ser ut. Många gånger är det cirkulärt, vilket innebär att huvudet inte kommer åt att slipa vid hörn. Där kommer det lämnas en liten bit som du måste slipa i efterhand. Men det finns vissa modeller med raka eller triangulära huvuden, de tar sig in även i trängre hörn, vilket är en fördel. Du kan även hitta modeller med utbytbara sliphuvuden. Den modellen är mest flexibel då du smidigt byter efter behov.
  • Dammsugare. Vid slipning bildas det alltid mycket damm, vilket kan irritera ögonen och svalget. Det är bra att välja en giraffslip med dammsugaranslutning, då sugs slipdammet upp direkt.

Köpa eller hyra giraffslip?

Giraffslipar är förhållandevis dyra slipmaskiner och kostar från cirka 6 000 kronor och uppåt, även om det finns billigare budgetalternativ också. Eftersom du förmodligen inte kommer att använda verktyget särskilt ofta kan det vara bra att överväga att hyra en giraffslip istället för att köpa den. Fundera över hur stort renoveringsprojektet är. Om det kommer ta flera veckors tid att slutföra kan det vara värt att köpa in verktyget. Men om det handlar om ett mindre renoveringsjobb som du kan göra över en helg, är det förmodligen smartare att hyra giraffslip. Det kostar cirka 150 kronor per dag eller cirka 550 kronor i veckan.

Tillbehör

Det finns några få tillbehör som kan vara bra att köpa till giraffslipen. Förutom en grovdammsugare är det praktiskt med en sele som du kan bära verktyget i. Du behöver även skyddsutrustning som skyddsglasögon, munskydd och hörselkåpor. För att du ska kunna utföra olika typer av sliparbeten är det även viktigt med flera kornstorlekar på slippappret:

KornstorlekGrovhetMaterial
40 – 100GrovslipningFungerar som grovslipning på metall, torkat spackel och metall
120 – 180FinslipningFungerar som mellanslipning av spackel och finslipning på trä och metall.
220 – 280Extra finslipningFungerar som extra finslipning av trä och metall och som färdigslipning av spacklade ytor
320 – 400MellanslipningFungerar som mellanslipning av lackade och målade ytor
400 – 600PoleringFungerar som polering av metall och lackat trä

Varumärken

Giraffslip, även kallad väggslip eller slipgiraff, går att köpa hos de flesta stora byggvaruhusen. De stora varumärkena för verktyget är bland annat Metabo, Mirka och Flex giraffslip. Flex ligger i framkant gällande konstruktion och erbjuder bland annat giraffslipar med förlängningsarm på upp till fem meter. Deras sliphuvuden är dessutom nästan alltid utbytbara, vilket gör att verktyget kan användas till fler arbeten. Flex är dock ett dyrare varumärke och deras slipmaskiner kostar från cirka 7 000 kronor och uppåt. Du kan även hitta billigare modeller av giraffslip hos Jula, Proffsmagasinet och andra byggvaruhus. Här säljs billigare varumärken som Meec Tools, de erbjuder giraffslipar från cirka 1 500 kronor.

Köp din giraffslip hos Proffsmagasinet

Vanliga frågor och svar

Det är en väggslipmaskin med långt skaft som gör det enkelt att slipa högt upp, exempelvis i tak och på väggar dit armarna inte når.

Du kan använda den till att slipa väggarna efter att du spacklat, eller för att slipa bort gammal målarfärg i taket. Konstruktionen är enkel, den består av ett långt skaft med ett handtag i ena änden och ett sliphuvud i den andra.

Det finns billiga budgetalternativ från cirka 1 500 kronor, men de flesta giraffslipar har ett pris från cirka 6 000 kronor och uppåt.

Relaterade artiklar