Multiverktyg – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Ett multiverktyg är ett verktyg som kombinerar flera funktioner. Exempelvis kan samma verktyg skära, såga, slipa, fräsa och skrapa. Vanligtvis är multiverktyg kompakta i sin utformning, vilket gör det enklare att komma åt även i trängre utrymmen. Här går vi igenom olika typer av multiverktyg samt deras funktioner.

Olika typer

De flesta typer av multiverktyg består av en maskin med utbytbart fäste. Maskinen roterar ett verktyg som du själv väljer, det kan vara en såg eller ett slipverktyg, för att nämna två exempel. Även om olika multiverktyg kan skilja sig sett till funktioner, har de något gemensamt. Den gemensamma nämnaren är att verktyget vrider ett annat verktyg fram och tillbaka eller i en roterande rörelse. Den här rörelsen kallas för oscillation. När du ska köpa ett multiverktyg är det viktigt att du kontrollerar med vilka verktyg det är kompatibelt med.

Funktioner

För att du ska bli nöjd med valet av multiverktyg behöver du kontrollera verktygets funktioner och egenskaper:

  • Oscillation per minut. Hur snabbt verktyget kan rotera och röra sig fram och tillbaka beror på hur mycket oscillation per minut det har. Vanligtvis har multiverktyg ställbar hastighet i ett spann mellan 5 000 och 20 000 oscillationer per minut. Det är bra med ett stort spann eftersom du då kan använda verktyget till flera arbetsuppgifter.
  • Oscillationsvinkel. Oscillationsvinkeln påverkar hur långt bladet kan röra sig fram och tillbaka. Den är vanligtvis mellan 1,5 och 3 grader. Ju snävare oscillationsvinkeln är, desto större precision kan du arbeta med. Ju vidare vinkeln är, desto mer kraft och snabbare kapning kan verktyget utföra.
  • Batteristyrka. De flesta multiverktygen drivs av batteri. Det är därför viktigt att kontrollera batteriets styrka. Vanligtvis är batteriet på 12 eller 18 volt. Ju högre volt, desto mer kraft. Det är praktiskt att köpa ett extra batteri så att du enkelt kan byta när det första laddat ur.
  • Verktygsfäste. Verktygsfästet på multiverktyget avgör vilka tillbehör du kan använda. Många modeller gör det möjligt att byta fäste genom ett enkelt knapptryck, andra modeller kräver en nyckel för verktygsbyte. Ett tips är att välja en modell med Starlock-fäste, det är ett fäste som de flesta multiverktyg är kompatibla med. Starlock-fästet kan användas till alla verktyg som har ett 12-punktsfäste.
  • Tillbehör. Vanliga tillbehör till multiverktyg är bland annat sänksågklinga, segmentsågklinga, fogkniv, slipplatta, slipfinger, fogslipklinga, hårdmetallrasp och skrapa. Kontrollera vilka tillbehör som ingår och fundera på om du kommer ha användning för alla. Ibland är det bättre att välja en mer kvalitativ modell fast med färre tillbehör. Du kan alltid komplettera genom att köpa fler tillbehör efter behov.
  • Vibrationsdämpning. Billigare multiverktyg har sällan någon bra vibrationsdämpning. Det resulterar i ett arbete med starka vibrationer, vilket snabbt leder till trötta händer, armar och axlar. Väljer du en dyrare modell har den ofta inbyggd vibrationsdämpning som tar bort mycket av vibrationerna, vilket ger ett bekvämare arbetssätt.

Vanliga arbeten med multiverktyg

Multiverktyg kan användas till en rad olika arbeten, bland annat:

  • Fräsa ur fogar. Du kan byta kakelplattor genom att först fräsa ur fogar. Börja med att borra hål i kakelplattan som ska bytas ut. Välj sedan en tunn klinga till multiverktyget och börja fräsa ur fogarna. När du arbetat dig runt hela plattan hackar du sedan bort den med en hammare och mejsel. Jämna till kanten med samma multiverktyg.
  • Såga. Du kan kapa rör, såga i olika material och exempelvis ta bort ruttet trä med multiverktyg. För att avlägsna ruttet fönsterträ använder du en HCS- eller BIM-sänksågsklinga. Såga inte för djupt och arbeta dig metodiskt runt det ruttna träet tills du slutligen avlägsnar det. Det smala och tunna bladet i multiverktyget gör det enkelt att komma åt träet i alla riktningar och in bakom kanter och lister.
  • Göra infattningar. Vill du göra snygga infattningar, exempelvis tillpassningar av dörrinfattningar? Använd en HCS- eller BIM-sänksågsklinga och såga i en vinkelrät rörelse.
  • Ta bort gummifogar. Kopplar du på en HCS-skrapa kan du enkelt få bort hårt sittande gummifogar.
  • Skära upp hål. Behöver du göra ett hål i väggen för en ny stickkontakt? Då passar multiverktyget utmärkt. Använd en sänksågklinga.

Bra tillbehör till multiverktyg

Det är inte alltid det medföljer olika tillbehör när du köper multiverktyg, därför kan det vara bra att veta vilka tillbehör du ska köpa.

  • HCS-universalfogkniv. Används för borttagning av silikonfogar och färgrester.
  • BIM-sänksågklinga. Används för sågning i trä och metall.
  • Slipplatta. Används för slipning i exempelvis hörn och trängre utrymmen. Du kan välja bland olika kornstorlek på slippappret.
  • HCS-skrapa. Används för borttagning silikon- och akrylfogar samt färgrester.
  • BIM-segmentsågklinga. Används för trä, metall och laminat och kan även användas för att ta bort småspik.
  • HCS-sänksågklinga. Används i mjukare träslag och finns att tillgå i olika bredder.
  • Karbid-riff-slipplatta. Används för skrapning av trä samt slipning av härdade material.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som kan utföra flera typer av arbeten, exempelvis sågning, slipning och skrapning.

Du kan utföra många arbeten, bland annat kan du ta bort gamla fogar, göra infästningar, göra hål och kapa material.

Du väljer ett tillbehör och kopplar på det på multiverktyget, sedan använder du verktyget till uppgiften.

Det beror på vad du ska göra. De flesta multiverktyg kan både såga, kapa, slipa och skrapa.